Meteorologii anunţă pentru mâine căderi de precipitaţii în Maramureş. Cerul va deveni mai mult noros. Pe arii extinse vor fi precipitaţii, la început mixte, iar mai apoi predominant sub formă de ninsoare. La munte va ninge. Vântul va sufla slab, la moderat, cu unele intensificări, îndeosebi în zona montană. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 şi 6 grade Celsius, iar cele minime între -4 grade Celsius şi -1 grad Celsius. Izolat se va semnala ceaţă.
ACTUALIZARE: Instituţia Prefectului a primit de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare meteorologică de intensificări ale vântului şi ninsori, valabilă în intervalul 11 martie, ora 14.00 – 12 martie a.c., ora 20.00. În adresă se menţionează că, în această perioadă, în Maramureş, temporar vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, iar vântul se va intensifica treptat cu viteze şi rafale de până la 50-60 km/h. La munte va ninge, iar viteza vântului va atinge 70-80 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada.
Vremea s-a încălzit uşor faţă de intervalul precedent. Cerul a fost variabil. Vântul a suflat slab la moderat. Stratul de zăpadă măsura, ieri, până la 30 cm la Firiza Lac. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 5 grade Celsius şi 6 grade Celsius. Circulaţia rutieră este asigurată şi se desfăşoară în condiţii de iarnă pe sectoarele de drumuri publice din zonele de deal şi de munte.
Conducătorii care se deplasează pe sectoarele de drumuri naţionale întâlnesc zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm pe carosabilul DN18, în Pasul Prislop, (între km 160 şi km 180). Carosabilul este parţial uscat pe sectoarele DN18 din Pasul Gutâi şi de la Petrova. Toate celelalte drumuri naţionale au partea carosabilă uscată. Cerul este senin, la această oră, pe toate sectoarele de drumuri naţionale. Vizibilitatea în trafic este bună. Vântul suflă slab. Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin, pe timp de iarnă, sectoarele de drumuri naţionale au acţionat cu cinci utilaje şi au împrăştiat 17 tone de material antiderapant pentru a preveni formarea poleiului (şase tone în Pasul Gutâi, şase tone pe Dealul Hera, şi cinci tone în Pasul Prislop).
Temperatura scăzută din timpul nopţii şi al dimineţii (-8 grade Celsius) şi curenţii de aer rece au favorizat formarea gheţii pe DJ185 şi DJ184F. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţine viabilitatea DJ184, DJ109F şi DJ185 au acţionat şi răspândit trei tone de material antiderapant pe sectoare ale DJ185, pe Dealul Vălenilor şi pe DJ184, în zona montană a oraşului Cavnic. Cele trei drumuri judeţene au carosabilul curat şi uscat. Mai există porţiuni de drum cu parte carosabilă pe care sunt formaţiuni de gheaţă (DJ184 şi DJ 109F). Pe acostamentul drumurilor există zăpadă.
Pe celelalte sectoare de drumuri judeţene s-a acţionat cu un utilaj şi au fost utilizate două tone de material antiderapant pentru înlăturarea unor porţiuni de gheaţă formate pe carosabilul DJ186B. De asemenea, s-a acţionat pentru spargerea gheţii formate în zona podeţelor şi înlăturarea acesteia de pe partea carosabilă. Celelalte sectoare de drumuri judeţene au carosabilul curat şi uscat. Cerul este senin, iar vizibilitatea în trafic bună. Rămân închise pe perioada de iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.
METEO
Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -18 grade Celsius la Borşa; -12 grade Celsius la Iezer; -11 grade Celsius la Petrova; -8 grade Celsius la Vişeu de Sus, Târgu Lăpuş, Cavnic şi Copalnic; -7 grade Celsius în Leordina; -6 grade Celsius la Fereşti; -5 grade Celsius la Ocna Şugatag, Călineşti, Bârsana şi Văleni; -4 grade Celsius în Pasul Gutâi; -3 grade Celsius în Sighetu Marmaţiei, la Dragomireşti, Săliştea de Sus şi Ardusat; -1 grad Celsius în Baia Mare şi Seini.
Meteorologii anunţă că vremea va fi şi astăzi frumoasă şi va continua să se încălzească uşor faţă de zilele precedente în Maramureş. Vântul va sufla în general slab, la moderat. Cerul va fi variabil. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 grade Celsius şi 7 grade Celsius, iar cele minime între -9 grade Celsius şi -6 grade Celsius. Pe arii restrânse, în special în zonele joase se va semnala ceaţa. Termometrele indică acum: -10 grade Celsius la Iezer; -8 grade Celsius în Borşa; -7 grade Celsius la Vişeu de Sus şi Târgu Lăpuş; -6 grade Celsius la Petrova, Cavnic, Fereşti, Leordina, Copalnic,Sighetu Marmaţiei, Dragomireşti; -5 grade Celsius la Ocna Şugatag; -2 grade Celsius în Pasul Gutâi, la Călineşti, Văleni, Bârsana, Săpânţa, Baia Mare, Ardusat şi Seini.
HIDRO
Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost în scădere uşoară. Gheaţa este prezentă pe malurile râurilor Tisa, Vişeu, Vaser Cisla, Ruscova, Iza, Someş, Sălaj, Lăpuş, Cavnic şi Firiza. Se menţin podurlei de gheaţă formate pe cursurile râurilor Iza (două poduri de gheaţă) Suciu, Botiza şi Cavnic. Apa râurilor curge pe sub podurile de gheaţă. Nu sunt semnalate pericole de inundaţii sau gospodării, respectiv obiective sociale şi economice care să poată fi afectate din cauza podurilor de gheaţă sau a sloiurilor care curg pe râuri. Curge zăpadă îngheţată pe râul Vişeu. Poduri de gheaţă cu ochiuri există pe râurile Mara, Lăpuş, Baicu şi Firiza. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 78%. Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile. Stratul de zăpadă existent măsoară: 70 cm la Cavnic; 44 cm pe Valea Vaserului; 43 cm în Baia Borşa; 40 cm la Luhei; 38 cm la Firiza; 32 cm la Blidari; 30 cm la Firiza Lac şi Mara; 29 cm la Săcel şi Ruscova; 28 cm în la Iezer şi Leordina; 27 cm pe Valea Vişeului; 24 cm în Poiana Borşa; 23 cm la Moisei şi Târgu Lăpuş; 19 cm la Botiza şi Suciu de Jos; 18 cm la Vadu Izei; 17 cm în Dragomireşti şi Ocna Şugatag;16 cm la Răzoare; 11 cm la Copalnic; 6 cm la Sighetu Marmaţiei; 4 cm la Strâmtura; 3 cm la Sălsig; 1 cm în Baia Mare.
ACTUALIZARE: Ninsori şi intensificări de vânt prognozate de meteorologi în Maramureş
Instituţia Prefectului a primit de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Nord o informare meteorologică de intensificări ale vântului şi ninsori, valabilă în intervalul 11 martie, ora 14.00 – 12 martie a.c., ora 20.00. În adresă se menţionează că, în această perioadă, în Maramureş, temporar vor fi precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, iar vântul se va intensifica treptat cu viteze şi rafale de până la 50-60 km/h. La munte va ninge, iar viteza vântului va atinge 70-80 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada.
Prefectul Sandu Pocol, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a solicitat informareacomitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi luarea de măsuri la nivelul celor 76 de unităţi admnistrativ-teritoriale. Au fost informate şi grupurile de suport tehnic. Au fost solicitate luarea măsurilor necesare pentru asigurarea furnizării serviciilor de utilitate publică populaţiei (alimentare cu energie electrică, gaze naturale, apă şi canalizare şi telefonie). Prefectul Sandu Pocol a solicitat efectuarea de verificări la societăţile care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor judeţene pe timp de iarnă. Există pe stoc material antiderapant şi carburant pentru a se asigura intervenţia şi desfăşurarea traficului rutier. În cazul apariţiei unor defecţiuni în reţele de distribuţie, echipe de intervenţie au fost constituite şi pregătite să remedieze deficienţele şi să asigure continuitatea furnizării acestor servicii.
Comitetul judeţean de iarnă solicită conducătorilor auto să ţină cont de recomandările agenţilor poliţiei rutiere.Verificaţi înainte de a porni la drum cu autovehiculul starea de funcţionare a sistemului de climatizare şi dezaburire, funcţionarea ştergătoarelor de parbriz. Pentru a fi siguri că ajungeţi la destinaţie autovehiculele trebuie echipate obligatoriu cu anvelope de iarnă, însă este bine să aveţi în dotare lanţuri antiderapante, lopată şi un săculeţ cu material anriderapant.Este foarte important ca şoferii să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice şi cele de pe carosabil, respectiv de aderenţă şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic, pentru a evita accidentele rutiere sau tamponările în cazul derapării autovehicului. Se recomandă folosirea sistemului de semnalizare şi iluminare pentru a fi văzuţi de ceilalţi participanţi la trafic. La plecarea de pe loc este bine să se folosească treapta a doua de viteze, acţionând foarte fin ambreiajul.Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj.Reducerea vitezei se va face cu ajutorul franei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborarea pantelor. Nu acceleraţi la ieşirea din virajele strânse în pasurile montane. Dacă aţi fost surprinşi de formarea poleiului în timp ce sunteti în trafic şi simţiţi că nu stăpâniţi comenzile, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile într-un loc în care nu există posibilitatea să rămâneţi împotmoliţi şi asteptaţi utilajele de intervenţie care împrăştie material antiderapant. În condiţii de ninsoare abundentă nu opriţi şi nu staţionaţi cu autovehiculele în trafic sau pe traseele pe care se deplasează mijloacele de transport în comun, pentru permite intervenţia utilajelor de deszăpezire.
Alte recomandări de care cetăţenii trebuie să ţină seama fac referire la închiderea ferestrelor de la locuinţe şi alte categorii de construcţii. La deplasarea în afara locuinţelor, populaţia este necesar să evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate în construcţie, copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură care pot fi dislocate de rafalele de vânt şi care le pot pune viaţa în pericol. O atenţie deosebită trebuie acordată şi şarpantelor de pe blocurile de locuinţe, ce pot fi smulse de rafalele de vânt puternic şi pot pune în pericol viaţa persoanelor care trec sau se află prin acele zone. Proprietarii de autovehicule sunt sfătuiţi să nu-şi parcheze maşinile sub copacii izolaţi sau în apropierea unor arbori care se pot fi prăbuşiţi de rafalele de vânt şi produce daune acestora. Aceeaşi sugestie este de a nu lăsa autoturismele nesupravegheate în apropierea stâlpilor,panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie sau care sunt dezafectate şi care se pot prăbuşi pe autovehicule. În cazul afectării de vântul puternic al unor stâlpi de la reţele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetăţenii sunt îndemnaţi să nu atingă aceşti stâlpi sau firele căzute la pământ. Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă112, apariţia unor probleme generate de intensificările de vânt. Turiştii care se aventurează pe trasee montane li se indică să îşi anunţe prezenţa în zonă jandarmilor montani şi salvamontiştilor şi să renunţe la parcurgerea unor trasee dificile sau necunoscute pentru a nu fi puşi în situaţia de a fi expuşi unor pericole care să le pună în primejdie viaţa. Situaţia meteorologică va fi monitorizată permanent de pompierii militari din cadrul Centrului Operaţional al ISU Maramureş. Cetăţenii sunt rugaţi să anunţe, prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112, apariţia unor situaţii de urgenţă generate de ninsorile viscolite sau intensificări ale vântului.