Un val de fum vine dinspre satul Sasar, unde rampa de deseuri industriale s-a reaprins in aceasta dimineata, de 20 august. Problemele au fost semnalate inca de la ora 5.00, insa s-a mentionat ca nu au fost flacari, ca in cursul zilei de ieri, ci reziduurile ard mocnit. La aceasta ora, autoritati din cadrul Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta se afla in zona, impreuna cu pompierii, pentru a lua masuri de stingere completa.
Autoritatile au explicat ca focul s-a reaprins din cauza vantului si ca e afectat in principal perimetrul de pe malul raului Sasar. Ieri, incendiul a pornit dupa ce doi copii aflati la marginea rampei au facut un foc.
Riscul in zona este unul ridicat avand in vedere ca e vorba de deseuri industriale care sunt depozitate si care la ardere pot emana gaze toxice.
Focare lichidate la rampa de gunoi
În această dimineaţă a reizbucnit incendiul la rampa de gunoi, amplasată, la ieşirea din municipiul Baia Mare, spre satul Săsar. Primarul Cătălin Cherecheş a dispus, în calitate de preşedinte al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă intervenţia operativă a structurilor din subordine. La faţa locului au fost trimise mai multe utilaje tehnice, deservite de personal specializat (autospeciale cu apă, camioane, buldoexcavatoare). De la Detaşamentul de Pompieri „Căpitan Adrian Marchiş” s-a deplasat o echipă operativă care a evaluat situaţia împreună cu reprezentanţii municipalităţii şi au stabilit modalitatea de intervenţie. Pompierii miltari au intervenit cu o autospecială cu apă, iar ulterior s-au retras, acţiunea de stingere a focarelor fiind continuată de autorităţile administraţiei publice locale.
Primarul Cătălin Cherecheş a spus: „Condiţiile meteorologice au favorizat reaprinderea incendiului. Deşeurile au ars mocnit, iar fumul s-a propagat în zonă, dar şi purtat de vânt în partea de sud-vest a oraşului. Focarele au fost localizate.Angajaţii societăţilor au acţionat cu autospeciale cu apă (peste 8000 litri de apă) pentru a nu mai permite arderea cu flacără a materialelor depozitate pe rampă, respectiv apariţia de noi focare în alte zone ale rampei. Au fost transportate peste 200 tone de pământ cu care s-au acoperit focarele ce ardeau mocnit. De asemenea, s-a creat un culoar de protecţie pentru a delimita suprafaţă afectată, respectiv pentru nu permite ca, în situaţia arderii cu flacără, incendiul să se extindă şi în zona cu vegetaţie uscată. Eforturile conjugate ale echipelor de intervenţie au contribuit la lichidarea focarelor şi stingerea incendiului. Membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Baia Mare au rămas să supravegheze în continuare rampa de gunoi, fiind pregătiţi de intervenţie, dacă situaţia o va impune.