Meteorologii au emis o alertă de furtuni, valabilă pentru toată ţara, începând de sâmbătă seară, ora 20:00, până marţi, 8 ianuarie, ora 14:00. În intervalul 5 ianuarie, ora 20.00 – 8 ianuarie, ora 14.00, vântul va avea intensificări temporare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile estice, unde vitezele la rafală vor fi de 55-70 km/h.
La munte rafalele vor depăşi 90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada. În Moldova vor fi ninsori în general slabe, dar temporar viscolite, îndeosebi în noaptea de sâmbătă spre duminică şi pe parcursul zilei de luni.
ACTUALIZARE – Masuri dispuse de prefectul de Maramures
Institutia Prefectului-Judetul Maramures a primit de la Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgentă din cadrul Ministerului Mediului si Schimbărilor Climatice o informare meteorologica care vizeaza intensificari ale vantului.
In adresa primita se mentioneaza ca, in intervalul 5 ianuarie ora 20.00- 8 ianuarie ora 14.00, vantul va prezenta intensificări temporare, cu viteze ce vor atinge la rafala 55- 70 km/h . La munte, viteza vantului va depasi 9 0 km/h, viscolind sau spulberand zapada .
Prefectul Sorin Rednic, in calitate de presedinte al Comitetului judetean de iarnă, a solicitat informarea comitetelor locale pentru situatii de urgenta, a membrilor comitetului si a grupurilor de suport tehnic din cadrul acestuia. S-a solicitat, de asemenea, pregatirea echipelor de interventie pentru a veni in sprijinul populatiei, daca situatia o va impune. S-a luat masura de a fi instiintate echipele de interventie pentru putea actiona operativ si a remedia eventualele defectiuni in serviciile de utilitate publica, sistemele de alimentare cu energie electrica, distributia si furnizarea gazului metan, apei potabile, respectiv telefonie.
Se recomanda cetatenilor sa evite parcarea autovehiculelor in apropierea copacilor sau in zona de cladiri parasite si cu infrastructura arhitectonica degradata (foste centrale termice, cladiri abandonate si dezafectate). Este necesar ca populatia sa evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate in constructie, copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura care pot fi dislocate de rafalele de vant si care le pot pune viata in pericol. Solicitam conducătorilor de autovehicule sa conduca cu prudenta în zonele cu elemente de arhitectura care pto fi smulse de rafalele de vant puternic.
O atentie deosebita trebuie acordata si sarpantelor de pe blocurile de locuinte, ce pot fi smulse de rafalele de vant puternic si pot pune in pericol viata persoanelor care trec sau se afla prin acele zone. Nu se recomanda atingerea firelor electrice rupte de rafalele de vant si cazute la pamant.
Turistii care intentioneaza sa se aventureze pe trasee montane li se indica sa isi anunte prezenta, in zona, jandarmilor montani si salvamontistilor.
Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, aparitia unor situatii de urgenta generate de rafelele de vânt puternic. Pompierii militari din cadrul Centrului operational al ISU Maramures vor monitoriza, in aceasta perioada, situatia fenomenelor hidrometeorologice la nivelul judetului nostru.