In urma cu putin timp Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures a anuntat ca a inchis total traficul rutier pe drumul national 18 B in zona localitatii Magoaja din cauza caderilor de stanci. Acestea au blocat partial drumul insa exista o mare posibilitate ca si alte blocuri de piatra sa se desprinda din munte si sa cada pe drum. Cel mai probabil in cursul zilei de luni stancile vor fi detonate cu explozibil pentru a indeparta orice risc. Drumul national 18 B face legatura intre judetul Maramures si judetul Cluj, pe ruta Targu Lapus – Rohia – Magoaja – Caseiu – DN1C – Dej. Soferii pot folosi ca ruta alternativa drumul judetean Targu Lapus – Coroieni – Galgau – DN1C – Dej.
ACTUALIZARE: Blocuri de piatră prăbuşite pe DN18B
Prefectul Anton Rohian a fost anunţat, în această dimineaţă, de către directorul Secţiei de Drumuri Naţionale Baia Mare despre producerea unei situaţii de urgenţă pe DN18B, pe relaţia Rohia-Măgoaja, respectiv despre prăbuşirea unor blocuri de piatră de pe un versant situat în apropierea drumului public.
În calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a dispus deplasarea, la faţa locului, a unei comisii alcătuite din membrii CJSU şi specialişti din grupul de suport tehnic. Despre situaţia de urgenţă a fost informată conducerea Primăriei Târgu Lăpuş (primar, viceprimar).
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus: „Precipitaţiile sub formă de ploaie căzute în ultimele zile şi fenomenul de îngheţ-dezgheţ, din timpul iernii, au favorizat producerea de alunecări pe versantul din partea dreaptă a drumului naţional (în debleu), pe sensul de mers spre localitatea Măgoaja, cu dislocarea unor blocuri de piatră şi conglomerat. Suprafaţa de versant afectată este de aproximativ 1000 metri pătraţi, iar stâncile existente în zonă prezintă crăpături şi se pot rostogoli în orice moment pe drumul naţional.
Circulaţia rutieră se desfăşoară, la această oră, pe un sigur sens. Specialiştii din comisia prezentă la faţa locului au constatat ca unică posibilitate de remediere a situaţiei şi a înlăturării pericolului o intervenţie cu material exploziv, care să disloce controlat blocurile de piatră instabile de pe versant. Am dispus monitorizarea situaţiei de către angajaţii Districtului de Drumuri Naţionale Târgu Lăpuş şi Poliţia Oraşului Târgu Lăpuş. De asemenea, în zonă, a rămas un utilaj care să intervină, dacă se vor produce noi căderi de masiv stâncos şi alte materiale pentru degajarea de pe drumul naţional”.
Fenomenul este activ, existând oricând posibilitatea căderii de noi blocuri de piatră şi pune în pericol circulaţia rutieră, pietonală, stabilitatea versantului, dar şi vieţile persoanelor care tranzitează zona. Traficul în zonă este unul redus, cu excepţia zilei de joi, când este se organizează târg, respectiv în perioada de weekend când cetăţenii care locuiesc în localitatea Măgoaja, din judeţul Cluj se deplasează în oraşul Târgu Lăpuş pentru aprovizionarea cu produse de la supermarket. De asemenea, în timpul săptămânii, pe acest sector de drum, se deplasează persoane angajate la societăţile comerciale din Târgu Lăpuş, dar şi conducători auto care doresc să ajungă la Dej, pe relaţia Rohia-Măgoaja-Urişor sau din cealaltă parte spre aceste localităţi sau Târgu Lăpuş. Trebuie să precizăm că aparatele GPS indică acest tronson de drum naţional, drept cea mai scurtă distanţă pentru cei care doresc să ajungă din această zonă (Rohia – Rohiiţa- Boiereni), la Dej sau de la Dej aici. Pentru a preveni producerea unor situaţii de urgenţă nedorite, soldate cu victime, persoane rănite şi pagube materiale, sectorul de drum naţional a fost semnalizat corespunzător cu indicatoare rutier, inclusiv cu drum închis circulaţiei rutiere. Recomandăm conducătorilor auto să folosească pentru a ajunge în localitatea Dej sau de la Dej spre Târgu Lăpuş rute ocolitoare (Boiereni-Rohia-Târgu Lăpuş-Coroieni-Gâlgău).
Intervenţia pentru dislocarea controlată a blocurilor de piatră nu se poate realiza cu utilaje şi nici din partea de jos a drumului naţional, deoarece configuraţia terenului şi vibraţiile rezultate din efectuarea activităţii pot conduce la noi căderi de pietre şi conglomerat (care să pună în pericol integritatea fizică a persoanelor), ci doar prin coborâre în rapel, de pe versant, de către jandarmii montani şi salvamontişti. Având în vedere aceste aspecte, prefectul de Maramureş a convocat o şedinţă extraordinară a grupurilor de suport tehnic a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a instituţiilor abilitate în gestionarea situaţiei de urgenţă şi punerea în siguranţă a circulaţiei rutiere. Intervenţia cu material exploziv pentru dislocarea controlată a blocurilor de piatră se poate face numai cu aprobarea Ministrului Afacerilor Interne, Radu Stroe. Astfel, s-a elaborat Hotărârea nr.4/2013 a C.J.S.U. Maramureş prin care s-a menţionat despre efectuarea intervenţiei de punere în siguranţă a versantului şi drumului naţional după aprobare de lucru cu material exploziv primită de la ministrul de interne. Aceasta va fi realizată, conform legislaţiei în vigoare, de către specialişti în domeniu din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, sprijiniţi de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Gheorghe Pop de Băseşti” al Judeţului Maramureş. Mobilizarea personalului participant la misiunea de intervenţie (pompieri militari, poliţişti, jandarmi, salvamontişti, personal medical, drumari etc) se va realiza imediat după primirea aprobării.
ACTUALIZARE 2
Intervenţia structurilor CJSU pentru dislocarea controlată cu explosiv a blocurilor de piatra instabile amplasate pe versantul din apropierea DN18, Rohia-Magoaja se va desfasura sambata, 13 aprilie, la ora 14.00.