25 noiembrie, Ziua Internaţională împotriva Violenţei asupra Femeii, marchează la nivel internațional începutul celor 16 Zile de Activism împotriva Violenței asupra Femeii. În acest an, campania se desfăşoară sub genericul ”De la pacea de acasă la pacea în lume: educaţie în siguranţă pentru toţi.”
Una dintre principalele atribuţii ale poliţiei este protejarea vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş se numără printre instituţiile care realizează activităţi în scopul prevenirii şi combaterii violenţei asupra femeii, dar şi în scopul informării, sensibilizării şi conştientizării opiniei publice cu privire la violenţa la care sunt expuse femeile în relaţia de cuplu, precum şi la consecinţele acesteia.
Astfel, astăzi, 25 noiembrie, începând cu ora 12.00, poliţiştii de analiză şi prevenire a criminalităţii vor fi alături de liceenii interesaţi să vizioneze documentarul „Aripi frânte” care va rula gratuit la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din municipiul Baia Mare. Filmul, realizat de Poliţia Română în colaborare cu Asociaţia Necuvinte, prezintă poveşti adevărate de viaţă ale unor femei, victime ale violenţei domestice, şi subliniază importanţa sesizării poliţiei şi a instituţiilor abilitate de către victimă sau martorii violenţei în familie.
Tot astăzi, între orele 17.00 – 19.00, poliţiştii băimăreni, parteneri la evenimentul Seara de veghe – Ceaiul anti-violenţă vor fi prezenţi în Piaţa Millenium din municipiu unde alături de ceilalţi participanţi vor înălţa lampioane şi vor aprinde candele în memoria femeilor care au murit din cauza violenţei intra-familiale.
Ordinul de protecţie
Conform Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată şi completată explică la art.26 alin.1 ordinul de protecţie “Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre următoarele măsuri – obligaţii sau interdicţii:
a) Evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) Reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;
c) Limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
d) Obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate. Întrucât legea nu stabileşte o anumită distanţă, aceasta urmează să fie indicată expres de către instanţă în ordinul de protecţie.
e) Interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
f) Interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod cu victima;
g) Obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
h) Încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.”
Conform alin. (2) Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc sau urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.
Informații furnizate de IPJ Maramureș