ACELEAȘI PROBLEME În total, 4.221 de clădiri şcolare din întreaga ţară necesită aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi autorizaţie de sănătate de la direcţiile de sănătate publice, potrivit cifrelor oficiale transmise de Ministerul Educaţiei, la solicitarea agenţiei de presă MEDIAFAX.
În ajunul începutului noului an şcolar, 4.221 de clădiri care funcţionează în uzul unităţilor de învăţământ nu au autorizaţie sanitară şi nici aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), deşi au nevoie de acestea pentru a funcţiona în condiţii sanitare adecvate şi de siguranţă.
De asemenea, tot la nivel naţional, sunt 20.710 clădiri care nu au aceste avize şi autorizaţii, însă nu toate le necesită, aici fiind implicaţi mai mulţi factori, cum ar fi anul de construcţie, reabilitarea/renovarea acestora. Datele comunicate de Ministerul Educaţiei mai arată că, în România, funcţionează 18.746 de instituţii de învăţământ cu personalitate juridică, care operează în 26.733 de clădiri.
În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ din Capitală, primarul general Gabriela Firea a declarat marţi, că în jur de 500 de şcoli ar avea probleme cu avizele ISU.
„M-am întâlnit luni cu primarii de sectoare care aveau situaţia în ceea ce priveşte unităţile de învăţământ, mi-au defalcat categoriile de probleme semnalate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Din nefericire, o situaţie tragică, cum a fost cea de la Colectiv, a înăsprit foarte mult condiţiile de avizare din partea ISU şi acum unităţi care nu ar fi avut niciun fel de problemă în a primi astfel de avize sunt în oarecare dificultate. Primarii de sectoare, care au în administrare toate şcolile din Capitală, mi-au spus că au situaţia sub control şi sunt într-o permanentă legătură cu reprezentanţii ISU tocmai pentru a primi toate avizele necesare şi pentru a îndrepta probleme pe care le au în acest moment. Sunt aproape 500 de şcoli, dar multe din ele au deja avize de funcţionare”, a spus Firea.