În perioada 06 – 08 decembrie, pe raza judeţului Maramureş s-au înregistrat şapte evenimente rutiere soldate cu rănirea a zece persoane, dintre care două au rămas internate la spital sub supraveghere medicală. Accidentele au avut loc în Baia Mare (trei), pe DJ 186 – Săcel (două), DN 18 – Leordina şi DJ109F- Ocna Şugatag. Printre cauzele producerii acestor evenimente amintim: nepăstrarea distanţei de siguranţă, neasigurarea la efectuarea manevrei de mers înapoi, neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, oboseala la volan şi nerespectarea indicatoarelor rutiere.
Poliţiştii rutieri au constatat patru infracţiuni la regimul circulaţiei, două de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, una de conducere cu permisul reţinut în vederea anulării şi un refuz de recoltate a probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cadrul activităţilor de supraveghere a traficului rutier, au fost ridicate în vederea suspendării 11 permise de conducere, trei dintre ele pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.
DRUM BUN, fără evenimente rutiere!
Întrucât pentru perioada imediat următoare a fost emisă o atenţionare meteorologică de cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului, reamintim tuturor conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă în trafic şi să adapteze viteza la condiţiile de drum specifice sezonului de iarnă.
Pentru o călătorie sigură şi pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, recomandăm conducătorilor auto să se intereseze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă.
Păstraţi în mers o distanţă suficient de mare faţă de vehiculul din faţă, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă! Manifestaţi prudenţă sporită şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.
Poliţia Rutieră atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Evitaţi acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul pe care îl conduceţi poate derapa. Folosiţi cu precădere frâna de motor atunci când rulaţi pe un carosabil alunecos. Nu efectuaţi depăşiri riscante!
Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, vă recomandăm să sporiţi atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza lapoviţei sau a ninsorilor, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri vă recomandă să folosiţi luminile de întâlnire permanent pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanenţă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
Reamintim că, în cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
Recomandăm conducătorilor auto să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie în cazul interzicerii sau restricţionării temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.