Duminică poporul pesedist este chemat sau condus la urne. Puteam scrie foarte bine că este obligat să se prezinte la vot ca să-și aleagă conducătorul iubit. E ceva ce nu s-a mai văzut în noua și originala democrație românească, o metodă împrumutată din Coreea de Nord, singurul loc de pământ, până duminică, unde se mai poate așa ceva.
Nu se poate vorbi despre un exercițiu democratic în situația în care pe buletinul de vot este trecut un singur candidat. Mai degrabă avem de-a face cu un exercițiu de imagine impus, în urma căruia unicul candidat vrea să știe cât de iubit și respectat e de către cei care până acum două luni ciuguleau benevol din palma lui Ponta.
O minte normală n-ar fi făcut atâta tărăboi, fără sens și logică. Cât de iubit e, a putut să vadă din valul de susțineri provocate de către cei care au sărit imediat în barca noului lider, de teamă să nu își piardă privilegiile prezente și, mai ales, cele viitoare. Pentru că cei care acum fac scut cu piepturile păroase și umflate în jurul conducătorului iubit, aproape sigur se vor regăsi pe un loc eligibil în lista de candidați de la alegerile de anul viitor.
Amintiți-vă doar de episodul în care deputatul din Colegiu Borșa-Vișeu, Gheorghe Șimon, a reacționat ca un borfaș din sectorul lui Vanghelie, făcându-l prost și nesimțit pe Robert Negoiță, doar pentru că acesta a anunțat că ar vrea să candideze împotriva jupânului Dragnea. Până la urmă omul s-a retras din cursă, la fel cum a procedat și fostul securist Savu, că nu se făcea să se pună cu sistemul și să candideze în niște alegeri cu final cunoscut. Vă asigur că dacă Negoiță sau Savu ar fi avut șanse reale, Șimon și ceilalți l-ar fi făcut pe Dragnea prost și nesimțit. Indivizi de asemenea teapă se gândesc numai și numai la viitorul lor, fiind capabili să facă orice ca să se știe la adăpost.
Nu am nimic cu Liviu Dragnea, ba dimpotrivă, l-am simpatizat chiar pentru dârzenia cu care s-a luptat cu Băsescu, curajul și implicarea în referendumul prin care hidosul personaj a fost demis de popor, dar liderii occidentali și beneficiarii interni ai regimului de tristă amintire au reușit să-l mențină în scaunul de la Cotroceni. Nici acum nu-mi displace, cu toate poveștile țesute pe marginea acestui subiect. Dar că era mai bine să aștepte sentința în dosarul pentru care a fost trimis în judecată, să nu grăbească organizarea Congresului, care nu-l va face nici mai puternic și nici mai frumos decât este. Pentru că tot el conduce partidul după retragerea lui Ponta. Nu-i folosesc la nimic mesajele de susținere în care se întrec liderii interesați ai organizațiilor județene. O victorie fără luptă cinstită nu înseamnă mare lucru.
Excesul de zel al politrucilor din teritoriu va face ca raportările festiviste să depășească așteptările. Se spune că PSD ar avea cam o jumătate de milion de membri cu carnet. Ne putem aștepta ca duminică seara să aflăm că numărul celor care au ieșit din casă de dragul lui Dragnea să depășească această cifră. Alegerile astea penibile îmi amintesc de lozincile din epoca de aur, care ne îndemnau să votăm candidații Frontului Democrației Socialiste, de parcă am fi putut alege pe altcineva din moment ce numai ei candidau.
Așadar, duminică țara întreagă va fi împânzită de secții de votare în cadrul unor alegeri inedite pe plaiurile mioritice. Sediile de partid, căminele culturale, magazinele sătești dar și locuințele personale ale șefilor, vor fi locuri de adunare pentru votanți. Osteneală inutilă, când totul se putea rezolva printr-o simplă ridicare de mână sau un buletin de vot introdus în urnele din locul de desfășurare al Congresului. Alegerea unicului candidat capătă dimensiunea unui spectacol popular grotesc în care personajele se întrec să-i ridice osanale viitorului conducător.
Din sursele noastre, în noua structură de conducere a PSD va intra și Gabriel Zetea, președintele filialei Maramureș. El urmează să fie ales în Biroul Permanent Național, ocupând funcția de vicepreședinte. Se spune că Zetea are deja locul asigurat în echipa condusă de antrenorul principal Dragnea și secundul Valeriu Zgonea. Sigur, componenții echipei vor trebui aleși de către delegații la Congres. Dar nu cred că vor fi surprize, pentru că nimeni nu are curaj să iasă din front în preajma unui an electoral. Vor tăcea și vor vota lista propusă, convinși că participă la un exercițiu democratic. Cel puțin la fel de democratic ca și alegerea candidatului unic.
Grigore Ciascai