Deputaţii au votat marţi legea amnistiei fiscale prin care cei 300.000 de funcţionari publici care au primit sporuri ilegale în perioada 2008-2010 nu mai sunt obligaţi să restituie banii.
Legea a trecut cu 234 de voturi „pentru” şi trei abţineri. Actul normativ a fost depus la sfârşitul lunii martie de către UDMR.
Curtea de Conturi a publicat la sfârşitul anului 2009 un raport prin care constata acordarea unor drepturi salariale în afara cadrului legal, fenomen despre care instituţia aprecia că s-a declanşat în 2004-2005 şi s-a răspândit la nivelul administraţiilor locale din toată ţara.
În anul 2008 s-au acordat sporuri ilegale în valoare de circa 259 de milioane de euro. În jur de 235.000 de bugetari au beneficiat în acel an de prime de concediu, prime de toamnă sau bonificaţii pentru ziua localităţii.
Cele mai frecvent acordate sporuri ilegale (clik pe foto pentru marire)
Nivelul acestor drepturi a fost apreciat drept „extrem de ridicat, reprezentând 0,18% din PIB şi 2,3% din totalul cheltuielilor bugetelor locale”, se arata în raportul Curţii de Conturi.
În expunerea de motive a actului normativ se arată că Ministerul Muncii, Familiei şi Solidarităţii Sociale, precum şi direcţiile din subordinea acestuia, „au înregistrat contractele/acordurile colective de muncă fără a le restitui semnatarilor cu menţiune vreunei nereguli”.
Mai mult, legalitatea acestor contracte nu a fost pusă la îndoială nici de prefecturile judeţelor în care s-au acordat ilegal sporuri. Parlamentarii care au întocmit documentul mai subliniază că atât angajatorii cât şi salariaţii sunt de bună-credinţă deoarece plăţile s-au efectuat pe baza unui contract legal.
Deputaţii şi senatorii UDMR au mai precizat în textul expunerii de motive că bugetarii „au suferit” în primă etapă o diminuare considerabilă a salariilor, fiind nevoiţi să plătească retroactiv sume de bani pe care le-au primit pe baza unui contract de muncă.