Tatăl a șase copii și-a părăsit familia acum 13 ani, când cel mai mic copil încă nu se născuse, și nu a mai revenit. Pe deasupra, a plătit cu țârâita sau deloc pensia alimentară, care și așa a fost stabilită la o sumă derizorie de 45, ulterior 62,5 lei de copil pe lună. În schimb, bărbatul se pozează cu teancuri de euro și mașini scumpe. Fosta soție caută un avocat care să o ajute pro bono să obțină banii restanți pentru a-și hrăni copiii și a-i trimite la școală, scrie clujust.ro.
Ana Dzitac, în vârstă de 45 de ani, și copiii ei locuiesc într-o casă sărăcăcioasă în comuna Repedea, județul Maramureș. Fostul ei soț, Gheorghe Cucicea, a plecat în 2002 la muncă în străinătate și dus a fost. ”A plecat și nu a mai revenit. A zis că pleacă în Portugalia, la muncă în construcții”, spune femeia. Cei doi au cinci băieți și o fată. Cel mai mare avea 7 ani când a plecat tatăl, iar fata încă nu se născuse. Acum au vârste cuprinse între 13 și 21 de ani, doi fiind majori. Pentru a-i crește pe copii, mama, care era învățătoare, a fost nevoită să stea acasă. La început bărbatul a trimis bani acasă, dar după o vreme banii au venit tot mai greu și tot mai puțini, trimițând 500 de euro pe an!
Văzând că bărbatul nu mai vrea să audă de ei, femeia a intentat divorț în 2008, căci nici ajutor social nu primea fiind căsătorită.
În noiembrie 2008, Judecătoria Vișeu de Sus, s-a pronunțat: ”Încredinteaza mamei, reclamanta din cauza de fata, spre crestere si educare pe minorii Cucicea Gheorghe –Traian nascut la data de 02.10.1994, Cucicea Vasile nascut la data de 22.01.1997, Cucicea Nicolae nascut la data de 16.01.1998, Cucicea Andrei nascut la data de 18.09.1999, Cucicea Ioan nascut la data de 15.09.2001 si Cucicea Georgiana Maria nascuta la 31.08.2002.
Dispune majorarea pensiei de întretinere la care a fost obligat pârâtul prin sentinta civila nr. 440/2006 de la suma de 800000 lei ROL la suma de cate 45 lei RON pentru fiecare minor începând de la data intentarii actiunii 02.04.2008 pana la majorat sau noi dispozitiuni”, se arată în minuta sentinței. În 2011, Curtea de Apel Cluj a respins recursul femeii.
În februarie 2013, Judecătoria Vișeu de Sus a admis actiunea de majorare a pensia de întretinere lunară de la 45 lei la… 62,5 lei.
Conform art. 530 din Noul Cod Civil, cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
Mama s-a plâns și la parchet pentru neplata pensiei alimentare la copii, dar in 2014 Gheorghe Cucicea a fost scos de sub urmărire penală.
În primăvara anului trecut, cei șase copii și Autoritatea Tutelară de pe lângă Primăria Repedea l-au dat în judecată pe tată pentru majorarea pensiei alimentare, dar Judecătoria Vișeu de Sus a anulat cererea. Între timp, bărbatul s-a mutat în Spania, la Madrid.
În aprilie 2014, Judecătoria Vișeu de Sus a admis cererea de executare silită a lui Gheorghe Cucicea. ”Am fost si la executor. A zis că dacă nu are bunuri aici, în Spania nu poate merge.”, a povestit femeia.
”Am zis că să merg la protecția copilului să vedem ce putem face ca să meargă copiii la școală. Eu am încercat să vorbesc cu el. În primul rând vreau hrană și lemne de încălzire. Stăm în casa părinților mei care e vai și amar de ea, stă să se prăbușească. Mama a murit anul acesta, iar frații mei își vor partea. Casa va fi împărțită în cinci”, spune mama disperată, care primește un ajutor social de 190 de lei pe lună.
Pe lângă că nu trimite bani la proprii copii, Gheorghe Cucicea se laudă pe internet poze cu mașini scumpe și cu teancuri de euro. Dovada că și-a luat mașină este faptul că în toamna lui 2012, bărbatul a intentat proces împotriva Prefecturii Maramureș – Serviciu Permise Auto și Înmatriculări pentru înmatricularea unei mașini fara plata taxei de poluare OUG nr. 50/2008.
Fosta soție a aflat că bărbatul și-a făcut familie în Spania. ”Are acolo familie, copil. Mi-a spus că trebuie să trăiască și el. Am înțeles că și-a luat și o casă în Arad. Are bani de excursii cu prietenii. De aceea, am nevoie de un avocat care să mă ajute să obțin banii la care au dreptul copiii”, ne-a spus Ana Dzitac. Copiii cei mici nici nu-și cunosc tatăl. (sursa: text și foto: www.clujust.ro.)