Ploile de la finalul săptămânii trecute au făcut prăpăd în Maramureş. Potrivit măsurătorilor, cantităţile de apă au ajuns până la aproape 20 de litri pe metru pătrat iar suprafeţele spălate de puhoaiele de apă depăşesc 35 de hectare de teren arabil şi păşuni.
Vineri, în data de 8 aprilie la ora 13.00 s-a primit o Informare Meteorologică de la ANM – CMR Transilvania Nord care viza instabilitate atmosferică accentuată, ploi însemnate cantitativ. În adresă erau anunţate cantităţi de apă ce vor depăşi pe arii restrânse 15….20 l/mp şi izolat, în zonele de munte, 40 l/mp. Ploile vor avea şi caracter torenţial şi vor fi însoţite de descărcări electrice şi izolat grindină.
Sâmbătă, în data de 9 aprilie, la ora 15.50 s-a primit o Atenţionare pentru Fenomene Meteorologice Periculoase Imediate COD GALBEN, emisă de ANM – CMR Transilvania Nord, care viza frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, intensificări de scurtă durată ale vântului, averse de ploaie ce pot cumula 15 – 20 l/mp in localităţile Vişeu de Sus, Poienile Izei, Strâmtura, Ocna Şugatag , în intervalul de timp 17.40 – 19.00.
Prima atenţionare a mai fost urmată de una, o oră mai târziu dar şi de o atenţionare hidrologică Cod Galben de inundaţii.
Astfel la Suciu de Jos au căzut 19,5 litri de apă pe metrul pătrat, la Ruscova 19,2 la Leordina, 14,2 iar la Cavnic 13 litri şi jumătate.
În ceea ce priveşte pagubele înregistrate în judeţ, doar la Târgu Lăpuş şi satele aparţinătoare au fost afectate 7 anexe gospodăreşti, 12,1 hectare de teren arabil, 23 de hectare de păşuni şi fâneţe, 2 podeţe şi o fântână.
Conform unui comunicat de presă al Instituției Prefectului Județului Maramureș, în urma precipitațiilor căzute în bazinul hidrografic al Văii Nireșului (bazin hidrografic cu caracter torențial, având o suprafață de 9 kmp, lungimea cursului de apă 7 km și o pantă medie a râului de 18%0 ), situat în amonte de localitatea Târgu Lăpuș, la orele 19,40 s-a produs o viitură care a condus la creșterea rapidă a nivelului apei în lacul Lighet (acumulare aflată în administrarea Direcției Silvice Maramureș, având un volum de 75 mii mc). La ora 22,30 fenomenul de deversare a barajului Lighet a încetat în totalitate.
Pe alocuri au fost înregistrate revărsări ale apei pe drumurile adiacente văii, ape care au intrat în 4 curți ale gospodăriilor. De asemenea, apa s-a revărsat și pe terenuri arabile, pășuni și fânațe, au fost afectate o fântână și două podețe. În aval de acumulare, în zonele în care au fost înregistrate revărsări, formațiunile de intervenție ale ISU Maramureș și ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență Târgu Lăpuș au intervenit pentru decolmatarea podețelor și evacuarea apei din grădini și curți.
Pompierii au intervenit pentru evacuarea a 4 persoane (2 adulți și 2 copii), care au rămas izolate în zona lacului de agrement Lighet. Evacuarea a fost făcută cu ajutorul unei mașini de teren aparținând Clubului 4X4 Baia Mare. De asemenea, în localitatea Dămăcușeni, două persoane care au încercat să treacă râul Lăpuș cu un tractor au fost surprinse de viitură, rămânând blocate în mijlocul râului. Pompierii i-au adus în siguranță la mal.