AcasăActualitateA PRIMIT O ŞANSĂ LA VIAŢĂ - Intervenție salvatoare la Spitalul Județean...

A PRIMIT O ŞANSĂ LA VIAŢĂ – Intervenție salvatoare la Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare pentru un pacient cu șanse minime de supraviețuire

spot_img

DISTRIBUIȚI

A PRIMIT O ŞANSĂ LA VIAŢĂ  Un bărbat de 65 de ani, diabetic, hipertensiv, supraponderal, cu diagnostic de infarct miocardic acut în evolutie și insuficiență cardiacă în stare gravă a primit o șansă la viață.

O echipă mixtă de specialiști de la Cardiologie Intervențională și Terapie Intensivă, din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare au realizat, joi, o intervenție complicată și cu risc major – deschiderea endovasculară a TPCS.

Procedura a fost asistată de un dispozitiv care acționează precum o a doua inimă, în paralel.

Particularitatea cazului a fost starea extrem de gravă a pacientului, cu lipsa soluțiilor terapeutice (by – pass Ao CRG esuat) și abordarea multidisciplinară complexă necesară pentru rezolvarea cazului.

În ce privește istoricul medical al pacientului, în 2016 s-a efectuat: protezare mecanică valvulară aortică și dublu by – pass aorto – coronarian (graft venos safen pe artera coronară dreaptă și graft venos safen pe artera circumflexă stângă).

La momentul respectiv nu s-a putut by – passa artera interventriculară anterioară, vasul cel mai important al cordului datorită traiectului intramiocardic. De asemenea, pacientul prezintă ca și caracteristică o arteră coronară stângă dominantă (adică irigă cea mai mare porțiune de cord).

În 20 noiembrie 2017, pacientul a fost transferat de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare – Cardiologie, cu diagnostic de infarct miocardic acut în evoluție și insuficiență cardiacă în stare gravă.

A prezentat angor spontan și dispnee cvasipermanentă, respectiv instabilitate hemodinamică marcată, necesitând suport inotrop (medicație pentru menținerea tensiunii arteriale).

S-a efectuat coronarografie, care a decelat stenoza subocluzivă la joncțiunea aortei coronare stângi, stenoză subocluzivă arteră circumflexă și ocluzia by – pass – ului de partea stângă.

S-a luat legătura cu centrul de Chirurgie cardiovasculară, care a efectuat intervenția chirurgicală, iar aceștia au considerat cazul în afara resurselor de revascularizare chirurgicală.

În aceste condiții, cu pacientul în stare extrem de gravă și deteriorarea progresivă, singura șansă de supraviețuire a fost deschiderea endovasculară a TPCS.

Astfel că astăzi, 23 noiembrie, după semnarea de pacient și familie a consimțământului informat de risc procedural major, s-a instituit o echipă mixtă, care a realizat intervenția.

Cardiologie intervenţională – dr. Filip Dan; as. Pop Persida; as. Ciceu Ioan; as. Man Viorel; as. But Ovidiu; as. Mocănaşu Loredana şi as. Cristian Andrei și ATI: dr. Rus Alina; as. Stan Rumelia. Aceștia sunt oamenii care au făcut imposibilul să devină posibil.

Procedura a fost asistată cu IABP (un dispozitiv de asistare Ventriculului stâng, care ajută inima să mențina tensiunea arterială) – precum o a doua inimă în paralel, montată prin artera femurală stângă – preia din funcția de pompă a inimii.

De asemenea, s-a folosit un stimulator cardiac temporar, montat prin vena femurală dreaptă, suport inotrop și medicație anestezică.

Prin artera femurală dreaptă s-au montat două stenturi pe TPCS – IVA (vasul ce nu a putut fi by – passat) și ACX (vasul cu bay – pass ocluzat) cu rezultat final bun, fără complicații.
Despre starea pacientului după procedură, putem menționa că este asimptomatic, stabil hemodinamic, fără nici un fel de support.

Biroul de Presă al Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA