Noul Cod Penal a intrat în vigoare azi-noapte la ora 00:00. 400 de deţinuţi ar putea fi eliberaţi în baza noului Cod. 200 dintre ei au depus deja cereri la ANP. Noul cod de procedură penală prevede micşorarea drastică a unor pedepse.
Spre exemplu furtul şi înşelăciunea care, până acum erau pedepsite cu maximum 12 ani. Vor fi încadrate până la trei ani de închisoare. Pedeapsa pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave scade pentru cei găsiţi vinovaţi de la 20 de ani la o pedeapsă între 1 şi 5 ani.
Prin urmare, cei care acum sunt condamnaţi la peste maximum prevăzut de noua lege pentru astfel de fapte vor fi liberi printr-o simplă cerere către instanţa de judecată întocmită de comisii speciale din fiecare penitenciar.
Pedepsele cu executare vor avea alternative. Una dintre ele este renunţarea la pedeapsă. Ar mai fi suspendarea executării sub supraveghere. O alt noutate este noţiunea zilelor-amendă. Adică, dacă un condamnat primeşte o pedeapsă, NU din categoria faptelor grave şi foarte grave, poate să-şi plătească eliberarea.
Cuantumul unei zile amendă se stabileşte în funcţie de posibilităţile materiale ale condamnatului şi poate fi între 10 şi 500 de lei. Numărul acestor zile îl stabileşte magistratul. Ar mai fi arestul la domiciliu care va trebui să implice monitorizarea condamnatului cu o brăţară dotată cu cip.
Se introduce judecătorul de drepturi şi libertăţi. Mai exact, un magistrat care se va ocupa strict de măsurile preventive. Arestul preventiv, obligaţiile de a nu părăsi ţara ori localitatea şi altele care vor intra exclusiv în atribuţiile acestei funcţii.
Apare noţiunea de suspect care o înlocuieşte, practic, pe cea de învinuit. Adică odată cu începerea urmăririi penale în privinţa unei persoane aceasta devine suspect.
Audierile în cazurile suspecţilor ori a inculpaţilor se vor înregistra cu mijloace tehnice audio sau audiovideo. Dacă unele structuri de anchetă nu au astfel de echipamente vor fi obligate să consemneze în procesele verbale întocmite în cauză aceste aspecte.
Ceva mai drastică va fi legea în ceea ce îi priveşte pe recidivişti sau pe cei care comit fapte concurente, mai multe infracţiuni comise cu aproximaţie în acelaşi timp fără să fie condamnaţi cronologic. Mai exact, dacă o persoană este condamnată la trei fapte, spre exemplu, una de patru ani, celelalte de câte doi ani, va executa pedeapsa cea mai mare, de patru ani. Dar va mai primi un spor, obligatoriu, ce reprezintă o treime din suma matematică a faptelor neexacutate.
Pe de altă parte, vor fi incriminate, din nou, insulta şi calomnia, limitând astfel informaţiile ce vor putea fi publicate în presă.
Sursa: Antena 3.ro.