A ÎNCEPUT REFERENDUMUL Referendumul pentru revizuirea Constituției României a început. Cetățenii din întreaga țară vor putea să își exprime, timp de două zile, opțiunea de vot. Este vorba despre redefinirea familiei în Constituției.
Când se votează
Secțiile de vot s-au deschis în această dimineață, la ora 7.00 și sunt deschise până la ora 21.00. Votarea se va ține până duminică la 21.00.
Unde se votează
- Dacă vă aflați în localitatea de domiciliu, puteți vota doar la secția de vot la care sunteți arondat.
- Dacă sunteți în altă localitate din România în zilele de 6 și 7 octombrie, puteți vota în orice secție de vot din localitatea respectivă, pe listă suplimentară.
- Dacă veți fi în altă țară, puteți vota la secțiile de votare de pe lângă misiunile diplomatice și institutele culturale ale României din țara respectivă.
Cum se votează
- Pentru a putea vota, este obligatoriu să aveți în ziua votului vârsta de 18 ani.
- Întrebarea de pe buletinul de vot este: „Sunteți de acord cu legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”.
- Trebuie să aveți la dumneavoastră un act de identitate valabil sau adeverința care ține loc de act de identitate.
- Membrii biroului electoral de circumscripție verifică prezența dumneavostră pe listele electorale sau vă trec în lista suplimentară (dacă sunteți în altă localitate), apoi vă înmânează ștampila cu mențiunea „VOTAT”.
- Intrați singur în cabina de vot și aplicați ștampila pe DA sau pe NU, într-unul din cele două pătrate.
- În timpul votului sunt interzise fotografierea și filmarea buletinului de vot.
- Cel care nu poate vota singur din motive temeinice, constatate de președintele biroului de circumscripție, poate intra în cabină cu un însoțitor ales de persoana care solicită ajutor.
- După ce ați votat, împăturiți buletinul de vot așa încât pagina albă care are aplicată ștampila de control să fie în afară. (nu cea cu însemnul VOTAT).
- Introduceți în urnă buletinul de vot și apoi restituiți ștampila președintelui biroului electoral de circumscripție.
Persoanele netransportabile care vor să voteze pot cere președintelui biroului de circumscripție urna specială de vot (pot face solicitarea cu ajutorul șefilor instituțiilor sanitare sau de ocrotire socială, dacă se află internat în aceste instituții). Urna mobilă va fi adusă de membri ai biroului de circumscripție.
Sursă info: Libertatea.ro