AcasăAdministrațieA FOST VOTAT - Consilierii județeni au aprobat varianta oficială de logo...

A FOST VOTAT – Consilierii județeni au aprobat varianta oficială de logo a județului Maramureș

spot_img

DISTRIBUIȚI

A FOST VOTAT Ultima ședință ordinară din anul 2017 a Consiliului Județean Maramureș a avut loc marți, 19 decembrie.

În cadrul întâlnirii aleșii județeni au aprobat și varianta oficială de logo a județului Maramureș, din propunerile existente votând pentru varianta 3b.

Întrunirea a debutat prin informarea făcută de președintele Gabriel Zetea, pe două probleme extrem de importante care vizează județul nostru.

Acesta a vorbit despre stadiul dezvoltării cu alimentare cu gaze naturale a localităților din Maramureșul Istoric, dar nu numai, fiind destule zone în sudul județului care nu sunt racordate la gaz.

”Am discutat foarte mult la nivelul Ministerului Economiei, cu ministrul Gheorghe Șimon, care consideră acest proiect unul de suflet și a acordat întreg sprijinul și asistența specialiștilor din cadrul ministerului în primul rând Consiliului Județean, iar apoi unităților administrativ-teritoriale direct interesate.

Am avut săptămâna trecută o întâlnire cu majoritatea primarilor de peste deal și am demarat acest proces care nu va fi unul ușor. Sunt primii pași pe care îi facem, există o listă întreagă cu măsuri care trebuie luate, unul dintre aceștia fiind înființarea unei asociații de dezvoltare intercomunitară care să gestioneze întreg acest proiect.

Odată înființat acest ADI prin hotărârea Consiliului Județean și prin hotărârile luate de consiliile locale, vom întocmi un studiu de fezabilitate, apoi va trebui să îl vizăm la ANRE, să îl depunem la Ministerul Economiei, la Ministerul Energiei pentru aprobarea concesionării sistemului de distribuție, o serie întreagă de proceduri care trebuie urmate în 2018.

Este important că avem sprijinul ministerelor importante de la București pentru ca acest proiect vital pentru întreg județul să poată fi dus la bun sfârșit.

Vorbim aici despre prelungire a magistralei de gaz de la Sighetu Marmației, dinspre Sarasău până în Borșa, traseu care urmează Valea Izei, iar apoi vom vedea care sunt modalitățile prin care se vor face racordurile și către celelalte localități”, a arătat Gabriel Zetea.

Șeful administrației județene a precizat că există discuții și în comunitățile din Țara Codrului și din zona Lăpușului care nu au în prezent acces la gaz, toate acestea urmând să fie cuprinse în această asociație de dezvoltare intercomunitară.

”Toți primarii au primit cu inima deschisă acest demers pe care Consiliul Județean Maramureș l-a inițiat alături de Ministerul Economiei și de ministrul Gheorghe Șimon”, a declarat Gabriel Zetea.

A doua informare a privit bugetele pentru anul viitor, arătând că au existat foarte multe dezbateri în spațiul public, precum și luări de poziții ale unor primari sau consilieri județeni.

”După reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% s-a vorbit inclusiv despre reducerea bugetelor fiecărei localități și chiar ale Consiliului Județean Maramureș.

Pe simulările care au fost transmise de către reprezentanții Finanțelor, nu putem vorbi despre reduceri mari de sume în ceea ce privește comunitățile, din contra, majoritatea localităților din Maramureș beneficiază de bani mai mulţi.

Nu mai vorbim despre aceeași formulă de repartizare a banilor ci de una diferită, dar cu câteva excepții, comunitățile maramureșene vor avea chiar mai mulți bani în bugetul pentru 2018”, a subliniat președintele Consiliului Județean.

Prefectul Vasile Moldovan a participat la ultima ședință a Consiliului Județean din anul 2017
La ultima ședință a Consiliului Județean Maramureș a fost invitat și prefectul județului, Vasile Moldovan, care a prezentat câteva aspecte din activitatea depusă în aceste cinci luni de la instalarea în funcție.

”Au fost probleme multe în această perioadă, prima situație identificată fiind legată de retrocedările de fond funciar, reconstituirile trenând de ani de zile.

Au fost soluționate 900 de dosare până acum, iar un câștig a constat în rezolvarea problemei cu Composesoratul Borșa, unde prin decizia definitivă și irevocabilă a magistraților, emisă în luna noiembrie, Prefectura Maramureș a fost absolvită de plata daunelor solicitate, respectiv 200.000 de euro.

Sper ca și primăria Borșa să obțină o decizie similară în cel mai scurt timp. O altă problemă majoră cu care ne-am confruntat a fost vijelia care a lovit județul în 17 septembrie, situație pe care am gestionat-o alături de Consiliul Județean și de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, reușind să obținem de la Guvernul României cea mai mare despăgubire acordată județelor afectate, respectiv 9 milioane de lei.

O altă problemă cu care ne confruntăm în Maramureș este legată de apa potabilă, motiv pentru care încercăm să ducem mai departe proiectul barajului de la Runcu. Sunt 30 de ani de când s-a demarat acest proiect, a fost finalizată 80% din lucrare, dar mai este nevoie de o tranșă de 50 de milioane de euro pentru a-l duce la bun sfârșit.

Împreună cu Consiliul Județean Maramureș sperăm într-o finanțare etapizată, în patru – cinci ani, deoarece acest proiect de finanțare cu apă potabilă este vital pentru noi toți”, a conchis prefectul Vasile Moldovan, care a subliniat faptul că ușa Prefecturii Maramureș va fi mereu deschisă pentru oricine dorește să semnaleze o problemă sau să solicite ajutor.

Gabriel Zetea l-a felicitat public pe prefectul Vasile Moldovan pentru modul admirabil în care a reușit să gestioneze, la numai câteva zile de la preluarea funcției de prefect, situația cu Composesoratul Borșa, iar apoi pentru modul în care a muncit alături de aparatul Prefecturii și cei de la ISU pentru a obține cei 9 milioane de lei din fondul de rezervă la dispoziția Guvernului pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale.

”Doresc să îi mulțumesc pentru inițierea, alături de Consiliul Județean Maramureș, a proiectului de Hotărâre de Guvern prin care a fost alocată județului suma de 25 de milioane de lei pentru plata în continuare a lucrărilor efectuate la Aeroportul Internațional Maramureș.

De asemenea, fiecare UAT care a obținut în această perioadă sume de bani de la Guvern pentru susținerea activității ar trebui să mulțumească prefectului Vasile Moldovan.

Vorbim despre Rozavlea, în primul rând, care săptămâna trecută a avut o alocare importantă, iar în cel mai scurt timp vom transmite către Guvern și cererile celorlalte UAT-uri de la Repedea,Groși, Ulmeni, Seini, foarte multe localități care, pe acest final de an ne transmit că sunt într-o situație economică dificilă”, a încheiat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

După ce prefectul Vasile Moldovan s-a retras din ședință, toate proiectele aflate pe ordinea de zi au fost supuse votului. Mai puțin proiectul de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual ce fac parte din familia ocupațională ”Administrație”, din aparatul de specialitate al Consiliului județean Maramureș, din cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului Maramureș și din cadrul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Maramureș -, care a fost retras pentru a putea să fie fundamentat și discutat până la ședința din luna ianuarie 2018.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA