A FOST ADOPTATĂ LEGEA UCENICIEI Parlamentul a adoptat Legea uceniciei, prin votul dat de plenul Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.
Potrivit proiectului de lege, firmele vor primi de la stat între 250 și 300 de euro, dacă angajează tineri necalificați sau absolvenți de studii superioare, scrie Libertatea.
Sumele puse la dispoziţia angajatorilor de statul român provin din Programul Operaţional Capital Uman, adică din fonduri europene şi nu afectează bugetul de stat.
Proiectul, iniţiat de Guvern, modifică Legea nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi Legea nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior.
Potrivit proiectului, angajatorul care încheie un contract de ucenicie, pe toată perioada derulării acestuia, va beneficia, la cerere, de o sumă în cuantum de 1125 lei/lună (echivalentul în lei a 250 de euro/lună), bani proveniţi din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din fonduri europene structurale de investiţii – asistenţă financiară nerambursabilă acordată României.
Totodată, proiectul mai prevede ca angajatorul care încheie un contract de stagiu, pe toată perioada derulării acestuia, să beneficieze, la cerere, de o sumă în cuantum de 1.350 lei/lună (echivalentul în lei a 300 de euro/lună), bani proveniţi din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în limita fondurilor alocate.
Măsura va putea fi finanţată din fonduri europene structurale şi de investiţii sau din fondurile publice naţionale aprobate în bugetul asigurărilor de şomaj.
Legea salarizării unice a ajuns la Cotroceni Dobrovolschi: Când preşedintele va finaliza analiza pe lege va anunţa ce decizie a luat
Guvernul transmite că măsurile propuse vin în sprijinul angajatorilor care nu dispun de resurse financiare, în vederea stimulării angajării pe noi locuri de muncă, prin încheierea de contracte de ucenicie, respectiv prin încheierea de contracte de stagiu pentru absolvenţi.