Prețurile gazelor înainte de pandemie
Înainte de pandemia de COVID-19, prețurile gazelor în Europa nu depășeau 30 EUR/MWh. În ultimii ani, acestea erau în medie între 10 și 25 EUR/MWh. La începutul pandemiei, cererea globală de resurse energetice s-a prăbușit, iar petrolul și gazele erau la un nivel record la acea vreme. Cu toate acestea, nimic nu poate dura pentru totdeauna și, pe măsură ce economia mondială a avansat, prețurile materiilor prime din spatele ei au crescut.
În ciuda acestui fapt, până la jumătatea anului 2021 prețurile la gaze în Europa încă nu depășeau 30 EUR/MWh. Deci, se poate spune că au fost la „niveluri normale”, conform unui comparator prețuri gaze. Totul s-a schimbat datorită pregătirilor rusești pentru războiul din Ucraina. La sfârșitul lunii iunie, prețurile au depășit 30 EUR/MWh, iar în iulie ritmul de creștere a început să se accelereze. De câteva luni, Rusia adună din ce în ce mai mulți soldați și echipamente militare în apropierea granițelor Ucrainei.
Riscul de escaladare a pompat prețurile la gaze. Izbucnirea războiului a adus prețurile mai aproape de 200 EUR/MWh. Deși s-au stabilizat de ceva timp, potențialele deficite de gaze și scăderea importurilor din Rusia au contribuit la creșteri astronomice. În luna august a acestui an, preșțurile au depășit chiar și 300 EUR/MWh! Cu toate acestea, prețurile gazelor au scăzut de atunci. De ce?
Unul dintre motivele cel mai frecvent invocate este o toamnă foarte caldă. Într-adevăr, sezonul de toamnă nu a fost rece, iar temperaturile ridicate au redus considerabil consumul de gaz. Ca urmare, instalațiile europene de stocare a gazelor sunt pline, iar prognozele de consum pentru această iarnă indică faptul că va fi suficient gaz. Din toată Europa vin informații că, datorită acestui fapt, industria consumatoare de gaze poate lucra din nou la o viteză mai mare.
Există o salvare pentru Europa?
Datorită aprovizionării cu materii prime din străinătate, dependența de Rusia a scăzut. Totodată, este de remarcat scăderea consumului. Creșterea prețurilor a însemnat că mulți oameni au scăzut temperatura în apartamentele lor, iar unii beneficiari au renunțat cu totul la gaz. Legea cererii și ofertei funcționează și în acest caz și contribuie la reducerea cererii și implicit a prețului gazelor.
Creșterea importurilor este posibilă și datorită creșterii exporturilor din SUA. Statele Unite au devenit unul dintre cei doi mari exportatori (alături de Qatar) de aceasta materie primă. Exporturile mari ale sectorului energetic american salvează Europa de penuria de gaze. Înainte de pandemie, SUA exportau 50 de miliarde de m3 de gaz anual, iar acum peste 100 de miliarde de m3.
Pe termen lung, se observă mai multe aspecte pozitive. În orizontul anului 2024+, cererea de gaze din Europa are șanse să scadă din cauza investițiilor în biogaz. Datorită noii capacități de export în Qatar și SUA sau extinderii rețelei de transport în Europa, oferta va crește și ea. Toate acestea vor face ca șantajul energetic al Rusiei să-și piardă în continuare puterea.