AcasăLifestyle5 afecțiuni oftalmologice ce apar odată cu înaintarea în vârstă

5 afecțiuni oftalmologice ce apar odată cu înaintarea în vârstă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Sursa foto Pexels:

https://www.pexels.com/photo/man-and-woman-reading-a-paper-8972561/

 

O bună parte a afecțiunilor oftalmologice ce apar odată cu înaintarea în vârstă au simptome care de multe ori sunt neglijate într-o primă fază. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți merg la oftalmolog abia când calitatea vieții este afectată sau sarcinile de zi cu zi se desfășoară anevoios. Un diagnostic corect, stabilit la timp poate preveni pierderea vederii sau orbirea.

 

Ochii suferă modificări importante odată cu înaintarea în vârstă. După 40 de ani apar o parte a afecțiunilor oftalmologice care dacă nu sunt tratate pot duce la pierderea vederii parțiale sau totale. Un control oftalmologic complet realizat periodic sau atunci când sunt observate primele simptome ale unor afecțiuni oculare și un tratament adecvat pot menține sub control probleme și preveni apariția unor complicații ulterioare.

1. Degenerescența maculară legată de vârstă

Pierderea acuității vederii centrale la persoanele de peste 50 de ani poate fi una dintre manifestările degenerescenței maculare, astfel încât acestea nu mai pot conduce sau citi. Degenerescența maculară legată de vârstă nu duce la orbirea totală, dar face dificilă distincția fețelor, condusul mașinii, activitățile curente legate de treburile casnice zilnice, prin pierderea vederii centrale.

 

Această afecțiuni oftalmologică poate progresa într-un ritm lent sau mai alert, de la caz la caz. La început, problema nu este sesizată, pentru că de regulă ochiul sănătos preia sarcinile celui afectat și focalizează imaginea centrală. Când boala avansează se poate ajunge la pierderea permanentă a vederii centrale.

 

Medicul oftalmolog are posibilitatea să stabilească un diagnostic corect și complet și va decide dacă să intervină chirurgical sau nu, în funcție de faza în care este depistată boala.

2. Cataracta

O afecțiune oftalmologică, cauza principală a pierderii vederii persoanelor de peste 55 de ani este cataracta. Opacifierea cristalinului natural al ochiului se realizează treptat: vederea devine neclară, culorile tot mai șterse, imaginea pe timp de noapte este aproape inexistentă, ochelarii de vedere trebuie înlocuiți des și nu sunt eficienți mult timp.

 

Tratamentul cataractei este reprezentat de intervenția chirurgicală de înlăturare a cristalinului natural opacifiat și înlocuirea acestuia cu unul artificial. Alegerea cristalinelor multifocale înseamnă că după intervenție nu mai sunt necesari ochelarii de vedere.

 

Cristalinele artificiale sunt soluții optime pentru a trata cataracta, dar și pentru corecții de refracție comune – miopia, hipermetropia, astigmatismul și presbiopia.

3. Glaucom

Glaucomul este o afecțiune oftalmologică ce apare odată cu înaintarea în vârstă, dar poate fi transmis și ereditar. Un motiv în plus ca persoanele cu cazuri de glaucom în familie să se prezinte periodic la control medical de specialitate. În glaucom are loc creșterea presiunii intraoculare, ceea ce are implicații în distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic.

 

Această afecțiune complexă nu dă simptome sau dureri. Netratat sau depistat târziu poate duce la pierderea treptată a vederii, proces ireversibil. Tratamentul este variat și trebuie efectuat rapid.

4. Dezlipirea de retină

Dezlipirea de retină este o urgență oftalmologică, cu risc crescut de manifestare la vârstnici. Afecțiunea se produce când un strat subțire de țesut din spatele ochiului se îndepărtează din poziția sa normală.

 

Această problemă oftalmologică gravă trebuie diagnosticată și tratată chirurgical rapid, astfel încât să nu se ajungă la pierderea vederii. Primele simptome care ar trebui să fie un semnal de alarmă vizează: lumini intermitente apărute brusc, pete sau linii în câmpul vizual, umbre în zona periferică sau laterală, o perdea sau umbră gri care acoperă o parte a câmpului vizual.

5. Prezbiopia

Prezbiopia este o condiție a ochiului care vizează pierderea capacității de acomodare a vederii. După vârsta de 40 de ani, procesul natural de acomodare a ochiului pentru a focaliza obiectele aflate în apropierea sa se diminuează treptat, cristalinul se îngroașă și își pierde elasticitatea.

 

Deși pierderea vederii nu este reversibilă, prezbiopia poate fi corectată cu ochelari de vedere, lentile de contact sau cu laser pentru a scăpa de ochelari.

 

Procesul normal de înaintare în vârstă presupune, inevitabil, apariția unor afecțiuni oftalmologice, care pot fi însă tratate, fie pentru a fi menținute sub control cât mai mult timp, fie pentru a preveni pierderea totală a vederii. Uneori, intervenția chirurgicală redă vederea pierdută, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA