spot_img
spot_img
AcasăLifestyleCele mai frecvente 4 afecțiuni cu manifestări digestive

Cele mai frecvente 4 afecțiuni cu manifestări digestive

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Problemele de natură digestivă sunt foarte des întâlnite și pot varia de la disconfort temporar din cauza unei mese copioase, la probleme mai severe care pot necesita tratament sau schimbarea stilului de viață.

Chiar dacă aceste afecțiuni sunt prevalente, multe persoane se simt stânjenite să discute despre ele cu un medic specialist, ceea ce împiedică tratarea corespunzătoare a acestora.

 

4 afecțiuni cu manifestări digestive

Problemele digestive afectează o anumită parte a tractului digestiv care este format din cavitatea bucală, esofag, stomac, intestinul subțire, intestinul gros, rect și anus. În funcție de partea afectată, severitatea bolii și simptomele ei pot varia.

Cele mai frecvente afecțiuni de acest tip includ:

Boala de reflux gastro-esofagian

Această problemă apare atunci când acidul din stomac intră în esofag, provocând astfel durere și senzație de arsură.

În mod normal, între cele două secțiuni ale tractului digestiv există o zonă numită sfincter esofagian care împiedică refularea acidului. Cu toate acestea, există însă momente când acesta nu funcționează corespunzător și permite pătrunderea conținutului stomacal în esofag.

Multe persoane ameliorează simptomele prezentate prin evitarea anumitor alimente și băuturi, dar și prin administrarea medicamentelor recomandate de către medic. Adițional, schimbarea stilului de viață poate reprezenta o altă opțiune de gestionare a bolii.

Dacă există episoade frecvente de arsuri în piept, atunci trebuie să apelezi la o consultație medicală, deoarece poate fi vorba de o afecțiune digestivă cronică.

Boala Crohn

Boala Crohn face parte dintr-un grup de afecțiuni digestive numite boli inflamatorii intestinale. Chiar dacă această boală poate afecta orice parte a tractului digestiv, de cele mai multe ori boala Crohn apare la nivelul intestinului subțire.

Boala Crohn este caracterizată prin inflamarea țesuturilor tractului digestiv, acțiune care duce la apariția unor simptome severe cum ar fi durere abdominală debilitantă, scădere în greutate, diaree severă și malnutriție.

Deoarece nu există tratament curativ pentru această afecțiune, opțiunile terapeutice disponibile sunt axate pe reducerea și gestionarea simptomelor. Prin tratament special, persoanele care suferă de boala Crohn pot menține un nivel mai crescut al calității vieții.

Calculi biliari

Calculii biliari sau „pietrele la fiere” sunt formațiuni solide, create în mare parte din colesterol, care apar la nivelul vezicii biliare.

De obicei, calculii biliari prezenți în vezică nu produc simptome evidente. Cu toate acestea, atunci când un astfel de calcul blochează unul dintre canalele biliare pot exista simptome intense de durere.

Este posibil ca aceste „pietre la fiere” să producă și complicații în anumite cazuri, cum ar fi inflamarea vezicii biliare (colecistită), problemă care se poate manifesta prin durere persistentă, nuanță galbenă a pielii și a albului ochilor (icter) și febră.

Pentru cazurile mai ușoare medicul specialist poate recomanda medicamente specifice, în timp ce cazurile mai severe, care prezintă calculi de mari dimensiuni, pot necesita intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea acestora.

Gastroenterita

Gastroenterita apare atunci când există o infecție virală sau bacteriană la nivelul intestinului. Din cauza simptomelor prezentate, aceasta este cunoscută și sub numele de „răceală la stomac”.

Cele mai comune simptome ale gastroenteritei includ diaree, febră, durere de cap și vărsături. Deoarece diareea și vărsăturile pot persista mai multe zile, este posibil să se instaleze și deshidratarea, motiv pentru care trebuie crescut aportul de lichide.

De obicei afecțiunea trece de la sine, iar medicamentele prescrise de către medic au obiectivul de a ameliora simptomele. Cu toate acestea, este recomandată o consultație medicală specializată dacă simptomele se agravează sau apar schimbări adiționale.

 

Având în vedere că atât bolile digestive severe, cât și cele ușoare pot avea simptome similare, este greu de determinat, fără ajutor medical, care ar putea fi cauza schimbărilor prezentate. Discută cu un medic specialist despre simptomele tale, pentru a afla cauza exactă și pentru a primi tratamentul corespunzător.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.






TE-AR MAI PUTEA INTERESA