spot_img
spot_img
AcasăLifestyle6 idei de activități pentru dezvoltarea îndemânării copilului

6 idei de activități pentru dezvoltarea îndemânării copilului

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/little-boy-building-with-blocks-in-a-living-room-7156353/

 

Îndemânarea este o calitate pe care tindem să o ignorăm în ziua de azi. Mediul digital domină viața adulților, dar și a copiilor. Impactul timpului petrecut online asupra capacităților motorii este semnificativ, în special la vârstă fragedă, când acestea sunt încă în formare. Îndemânarea se formează prin exercițiu și activități care solicită coordonarea ochi-mână. Importanța dezvoltării îndemânării nu se limitează la vârsta copilăriei, ci își pune amprenta și asupra vieții de adult. Multe joburi necesită îndemânare. Chiar dacă îți imaginezi că fiul sau fiica ta va lucra doar pe computer, s-ar putea ca realitatea să fie diferită. În plus, îndemânarea este necesară și acasă. De aceea, ți-am pregătit o listă cu 6 activități care dezvoltă îndemânarea copilului.

 

  1. Construirea

 

Seturile pentru costruit sunt utile pentru dezvoltarea îndemânării de la vârste mici. Copiilor le place să creeze lucruri noi din elemente diverse. Cuburile clasice sunt în continuare utile, dar există numeroase modele de seturi de construcție magnetice care s-ar putea să placă mai mult copilului. Construirea este mai ușoară când piesele nu cad sau se desprind, astfel că nu apar sentimente de frustrare și refuz. În plus, există piese magnetice diverse, care formează căsuțe, mașini, animale și personaje. Și seturile de construcție cu prindere prin îmbinare sunt utile, deși după câteva utilizări se poate întâmpla să nu mai stea anexate.

 

  1. Împletirea și croșetatul

 

În unele țări, ca Islanda, croșetatul este materie obligatorie la școală, atât pentru fete, cât și pentru băieți. Se consideră că este o activitate utilă atât pentru dezvoltarea răbdării, cât și a concentrării, abilităților matematice de bază și, bineînțeles, a îndemânării. Realizarea unui obiect vestimentar nu este atât de ușoară pe cât pare. Unele modele sunt atât de complicate, încât necesită planificare atentă. Și împletitul are aceleași beneficii, fie că împletești fibre textile sau nuiele pentru un coș. În plus, oferă satisfacția obținerii unor obiecte utilitare.

 

  1. Grădinăritul

 

Grădinăritul este o activitate relaxantă. Chiar dacă cei mici nu sunt încântați la început, satisfacția creșterii propriilor plante îi va atrage spre grădinărit. Utilizarea diferitelor unelte, ca sapă, foarfece, greblă, ș.a. și diversitatea activităților, ca legarea, tăierea, culegerea, îmbunătățesc mult îndemânarea. În plus, copii care participă la muncile din grădină sunt mai sănătoși, pentru că petrec mult timp în aer liber și fac mișcare.

 

  1. Jocul cu mingea

 

Jocul cu mingea dezvoltă îndemânarea la orice vârstă. Aruncarea, prinderea, baterea mingii solicită corpul și mintea. Încurajează copilul să folosească mingi de diverse tipuri și dimensiuni. Este distractiv și util pentru ei. În plus, abilitatea de a se juca cu mingea care le permite să socializeze cu alți copii și să-și dezvolte capacitățile fizice.

 

  1. Modelajul

 

Modelajul are beneficii importante pentru copii. Crearea unor lucruri din lut sau plastilină solicită abilitățile motorii de finețe. Copilul va fi mult mai îndemânatic dacă modelează regulat. În plus, își antrenează creativitatea, capacitatea de reprezentare, memoria și răbdarea. Modelajul poate duce la descoperirea unor talente artistice ascunse, care merită cultivate.

 

  1. Origami

 

Origami este arta realizării unor lucruri din hârtie. Niponii au dus acest meșteșug la un nivel incredibil. Popularitatea origamiului a depășit granițele Japoniei, astfel că, în prezent, există milioane de pasionați în toată lumea. Cursurile de origami ajută copiii să-și dezvolte îndemânarea și răbdarea. Este nevoie de mișcări fine și atente pentru a îndoi corect foile de hârtie. Chiar și o îndoitură puțin strâmbă poate strica rezultatul final. Beneficiile origamiului nu se opresc aici. Copiii care îl practică sunt mai buni la sport și au un simț al ritmului dezvoltat, pentru că activitățile motorii de finețe dezvoltă nervii periferici.

 

Dezvoltarea îndemânării este foarte importantă la vârstă mică. Copiii antrenați în acest sens ajung adulți care știu să se descurce când trebuie să execute sarcini care necesită îndemânare.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.






TE-AR MAI PUTEA INTERESA