Realizarea unui audit energetic reprezintă primul pas în identificarea celor mai bune soluții pentru a vă reduce costurile energetice.
În cadrul auditului energetic se vor fundamenta și cuantifica, prin analiza cost-beneficiu, soluții fezabile de reducere a consumurilor și a costurilor energetice, precum și de producere locală de energie.
Auditul energetic reprezintă doar un prim pas în implementarea proiectelor de optimizare a costurilor operaționale. Scopul auditului este de a realiza o “radiografie energetică” a fabricii sau clădirii pentru a identifica potențialul de optimizare energetică a acesteia. În plus, un audit energetic pune în evidență soluțiile imediate, așa numite “low hanging fruits”.
Un audit enegetic vă ajută să vă definiți o strategie pe termen scurt și lung, însă pentru a crește eficiența energetică a companiei este important să implementați soluțiile fezabile recomandate și argumentate în cadrul acestuia.
Pentru a obține rezultate vizibile în factura de energie și cu impact asupra business-ului este important să și implementați soluțiile de eficiență energetică și de producere locală de energie propuse în cadrul auditului energetic. O parte dintre aceste soluții se referă la cogenerare/trigenerare, panouri fotovoltaice, sisteme de monitorizare a consumurilor de energie, modernizarea iluminatului, compensarea energiei reactive etc.
De exemplu, o centrală de cogenerare vă ajută să vă produceți simultan în aceeași instalație, din aceeași sursă de energie primară, atât energie termică (sub formă de aer cald, abur, apă caldă), cât și energie electrică. Acest lucru înseamnă că energia electrică și termică, produse local și simultan, vor avea un cost semnificativ mai mic în comparație cu varianta tradițională de a cumpăra electricitatea din rețea și de a produce căldură într-o centrală termică.
Astfel, realizând un audit energetic, obțineți o imagine de ansamblu asupra potențialului de optimizare energetică a locației și vă stabiliți o strategie energetică în raport cu planificările de dezvoltare și de creștere ale companiei.
Totodată companiile care consumă anual o cantitate de energie de peste 1.000 tone echivalent petrol și care au obligația să efectueze o dată la 4 ani un audit energetic pe cel puțin 50% din consumul energetic total al companiei, vor reuși să bifeze și îndeplinirea obligațiilor legislative.