AcasăLifestyleCultivarea legumelor - 4 sfaturi pentru gradina de legume

Cultivarea legumelor – 4 sfaturi pentru gradina de legume

spot_img

DISTRIBUIȚI

Cultivarea legumelor – 4 sfaturi pentru gradina de legume

Planificarea și organizarea reprezintă jumătate din succesul unei recolte reușite de legume. O grădină de legume amenajată ca la carte este visul oricărui om pasionat de agricultură. Rodul obținut din propria muncă nu se poate compara cu nimic, iar din acest motiv astăzi ne-am propus să venim în ajutorul tău cu câteva sfaturi importante pentru cultivarea legumelor.

Rotația culturilor

O grădină de legume roditoare presupune folosirea corectă a solului. Rotația culturilor este acea tehnică agricolă care te învață ce plante să cultivi unele după altele pentru ca nutrienții din sol să nu dispară complet.

Rotația culturilor este o practică care se folosește inclusiv la culturile mari.

Planificarea cultivării

Într-o grădină de legume poți cultiva o mulțime de plante, practic cât îți permite suprafața terenului. Împarte culturile în culturi principale și secundare. Culturile principale includ soiuri care au o durată lungă de creștere și de utilizare, cum sunt cartofii, morcovii, roșiile, castraveții, ardeii și vinetele, iar culturile secundare sunt reprezentate de soiurile care cresc mai repede și pe care le poți culege într-un timp mai scurt, precum salata verde, spanacul sau ridichiile.

Nu contează ordinea în care le semeni, ci este important să o faci pe rând.

Irigarea

Orice grădină are nevoie de apă. Pentru suprafețele mici, sistemul de irigat este reprezentat de clasicul furtun. În acest caz trebuie să fii atent la recomandarea specialiștilor: udarea cu furtunul trebuie să se realizeze la rădăcina plantelor, nu prin aspersie, adică prin împroșcarea apei pe toată suprafața plantelor.

Dacă vrei sa fii un grădinar iscusit mai trebuie sa cunoști faptul ca udarea frunzelor după-amiaza sau seara are un rol nociv asupra plantelor, deoarece poate crea anumite boli.

Cel mai indicat în acest caz ar fi să ai la îndemână o motopompă pentru irigații.

Pregătirea terenului pentru cultivare

Calitatea solului este un factor extrem de important, de care depinde buna creștere a plantelor și rodul pe care acesta îl oferă. Pentru lucrările ce țin de sol, asigură-te că ai în garaj sau în debaraua cu ustensile si un motocultor.

De asemenea, pentru a oferi un bun randament creșterii legumelor, iată ce trebuie să faci:

  • Îndepărtează toate buruienile – fie că au rădăcini subțiri sau groase, este esențial să le îndepărtezi pe toate, mai ales urzicile, rochița rândunicii, piciorul caprei sau ciulinii.
  • Întoarce straturile de pământ odată la câțiva ani, suficient de adânc și toamna târziu, după încheierea sezonului de cultivare.
  • Îmbogățește solurile argiloase și puternic compactate cu nisip cuarțos și compost. Pentru îmbunătățirea calității solurilor puternice alcaline sau prea nisipoase adaugă compost și substrat pentru legume de calitate ridicată.
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA