AcasăActualitateINCLUS ÎN CIRCUITUL TURISTIC - Castelul Blomberg din Gârdani, pe cale de...

INCLUS ÎN CIRCUITUL TURISTIC – Castelul Blomberg din Gârdani, pe cale de a deveni muzeu

spot_img

DISTRIBUIȚI

Castelul Blomberg din comuna Gârdani, Maramureş este pe cale de a deveni muzeu. Noul proprietar îşi doreşte ca aici să poată fi văzute obiecte specifice zonei Codru – Someş.

Imobilul vechi de aproape 200 de ani a fost revendicat de urmaşii contelui, după care a fost vândut către altcineva.

Imobilul, construit între 1870 şi 1821 a fost utilizat, după 1945, ca spaţiu pentru şcoală pentru copii cu deficienţe.

În 2011, imobilul a fost revendicat de către un urmaş al baronului Blomberg, care l-a vândut la licitaţie. Noul proprietar a spus, încă de la început, că vrea să facă acolo un muzeu, să-l includă în circuitul turistic şi, astfel, să îl redea, oarecum comunităţii.

„L-a cumpărat de la urmaşii lui Blomberg şi l-a renovat, în mare. E curat în incintă. A început să facă o bibliotecă, în prima fază a adus cărţi franceze şi vrea să fac un mic muzeu”, spune primarul comunei Gârdani, Gheorghe Tătăran.

El mai arată că noul proprietar a început să colecteze obiecte reprezentative pentru zona Someş-Codru, obiecte ce vor fi expuse în muzeu.

„Mai vrea să facă o sală de conferinţă, în care să se întâlnească oameni de afaceri cu diferite ocazii. A fost deja o întâlnire, anul trecut. Ca şi investiţii am înţeles că doreşte să facă şi un proiect pentru fonduri europene, ca să-l reabiliteze”, a mai arătat primarul.

Imobilul este declarat monument istoric de categoria B, astfel că arhitectura exterioară trebuie păstrată întocmai, mai arată primarul. De altfel, clădirea a mai fost afectată de incendii, de două ori, de-a lungul istoriei.

Deschideea uni muzeu şi includerea lui în circuitul turistic ar aduce multe beneficii comunităţii.

„Eu am mai spus că asta ar putea să reprezinte un brand pentru comunitatea din Gârdani.

Multă lume a cunoscut localitatea doar datorită acestei case de copii, pentru că erau doar două la nivelul judeţului şi veneau copii şi din alte judeţe. Era o şcoală pentru copii cu dizabilităţi. Dar, dacă ar fi un muzeu inclus în circuitul turistic, pentru comună ar fi un câştig, un plus valoare, pentru că ar veni turişti, s-a putea dezvolta şi partea de servicii, alimentaţie publică etc.”, mai arată Gheorghe Tătăran.

Continuarea citiţi pe Adevărul

sursa foto

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA