spot_img
spot_img
AcasăLifestyleCare sunt cele mai comune afecțiuni reumatologice și cum se tratează?

Care sunt cele mai comune afecțiuni reumatologice și cum se tratează?

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: Shutterstock

Imaginea se descarcă aici.

 

Afecțiunile reumatologice sunt cunoscute sub titulatura de reumatism. Termenul de reumatism este folosit pentru a defini mai mult de 200 de afecțiuni inflamatorii, cronice care se manifestă la nivelul mușchilor, oaselor, articulațiilor, tendoanelor, ligamentelor.

 

Toată lumea poate suferi de afecțiuni reumatologice, indiferent de vârstă. Tratamentele recomandate de medicii reumatologi pentru bolile autoimune, inflamatorii, trebuie urmate, de cele mai multe ori, pe toată perioada vieții și trebuie adaptate nevoilor pacienților. Afecțiunile reumatice pot fi tratate de medici interniști, neurologi, pneumologi, dar mai ales de medici reumatologi.

 

În cazul în care o boală autoimună reumatologică nu este tratată corespunzător sau la timp, ea poate avea repercusiuni grave asupra stării de sănătate generală (cu efect asupra inimii, rinichilor, plămânilor).

 

În acest articol trecem în revistă cele mai frecvente afecțiuni reumatologice și cum se tratează acestea.

 

Cele mai frecvente afecțiuni reumatologice

Nu toate cele peste 200 de afecțiuni reumatologice se întâlnesc în mod frecvent. Iată-le pe cele mai cunoscute:

 

Guta

Guta este de fapt o formă de artrită care se caracterizează prin dureri severe, umflături, roșeață – atunci când vorbim despre atacul de gută. Afecțiunea este cauzată de excesul de acid uric din sânge. Guta se tratează prin tratament medicamentos, dar neapărat şi regim alimentar. În timpul episoadelor acute, scopul medicamentelor este reducerea inflamației și a simptomelor. Guta cronică care a format tofi gutoși se poate trata și prin intervenția chirurgicală, atunci când aceştia exulcerează. Despre gută medicul reumatolog oferă mai multe informații pecientului, precum și alternative terapeutice.

 

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o afecțiune inflamatorie care este caracterizată prin articulații dureroase, umflate, ceea ce afectează mobilitatea și calitatea vieții. Inflamația poate duce în cele din urmă la deformări și eroziuni osoase. Artrita reumatoidă se manifestă  şi  prin scădere în greutate,  oboseală sau stare generală proastă. Drept tratament, medicul poate recomanda medicamente antireumatice, iar în cazurile neresponsive la acestea, tratament biologic. Pacientul poate avea nevoie și de un terapeut care să-l sfătuiască cum să-și mențină articulațiile flexibile. Este posibilă și intervenția chirurgicală în cazul articulațiilor distruse, afectate sever de poliartrita reumatoidă necontrolată medicamentos.

 

Osteoartrita

Osteoartrita sau artroza este o formă de reumatism degenerativ care se manifestă atunci când cartilajul articulatiilor este distrus. Cele mai afectate sunt mâinile, șoldurile, genunchii, gâtul, spatele. Osteoartrita este o afecțiune destul de înșelătoare, are perioade în care intră în remisie apoi reapare. Osteoartrita se poate trata cu medicamente prescrise de medicul specialist, dar și cu exerciții fizice care ajută la menținerea mobilității articulare. Dacă este nevoie, medicul poate indica reducerea greutății corporale.

 

Osteoporoza

Osteoporoza face parte din categoria bolilor osoase metabolice. Afecțiunea se caracterizează prin fragilitate osoasă și risc crescut de producere a fracturilor. Tratamentul în cazul acestei afecțiuni constă în medicamente, dar și schimbarea stilului de viață al pacientului. Osteoporoza poate fi prevenită printr-o alimentație corectă și exerciții fizice.

 

Bursită

Bursita este o afecțiune dureroasă și reprezintă acumularea de lichid în burse – cavități mici sub formă de sac care sunt localizate acolo unde există frecare – umăr, cot, genunchi, șold. Uneori, durerea devine mai puternică atunci când pacientul stă vreme îndelungată în poziție șezândă.

În ceea ce privește tratamentul bursitei, acesta constă în odihnă, medicamente antiinflamatoare (se poate aplica gheață pe zona afectată pentru ameliorarea disconfortului), uneori evacuarea cantității de surplus de lichid prin puncție. În cele mai multe cazuri, pacientul are nevoie de fizioterapie și mișcare pentru a întări mușchii din zona afectată.

 

Lombosciatica

Lombosciatica este o durere lombară care debutează brusc, cu iradiere la nivelul membrului inferior și se manifestă de-a lungul rădăcinilor nervoase lombare. În cazul celor mai mulți pacienți este afectată rădăcina nervului sciatic.

În cazul formelor ușoare și moderate de lombosciatică, pacientul are nevoie de kinetoterapie și fizioterapie. Pentru cazurile mai severe ale bolii, există tratament medicamentos, sau chiar se recomandă intervenție chirurgicală prin care se pot ameliora simptomele.

 

 

Important de reținut

De cele mai multe ori, simptomele afecțiunilor reumatice sunt:

  • febra;
  • inflamaţia articulaților;
  • durere;
  • rigiditate funcțională;
  • stare generală proastă.
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.






TE-AR MAI PUTEA INTERESA