AcasăLifestyleVopsirea in camp electrostatic pentru material din lemn

Vopsirea in camp electrostatic pentru material din lemn

DISTRIBUIȚI

Indiferent de tipul de constructii si amplasamente, obiecte si accesorii pe care le realizam, vrem ca acestea sa fie cat mai rezistente, sa arate bine si sa fie cat mai eficiente. Si desigur, de la un caz la altul conteaza si aspectul acestora, care pot fi obtinut prin finisarea si prelucrarea ulterioara a suprafetelor ce se doresc a arata cat mai bine. Asta este valabil mai ales in ceea ce priveste ceea ce utilizam la interior, precum aparate electrice si electrocasnice dar si elemente din exterior care au nevoie de o mai mare protectie la diversi factori.

Printre cele mai utilizate materiale de constructii, in aproape orice domeniu, de afla metalul, de la fiarul simplu pana la inox sau cupru. Acesta este, comparativ cu lemnul, plasticul sau sticla, mai rezistent la diversi factori dar si mai slab la altii si astfel, pentru fiecare dintre acestea este nevoie de masuri speciale pentru a le finisa sau trata corespunzator. Prin tratarea unei suprafete se face referire la oferirea unuia sau a mai multor straturi de protectie, precum impermeabilitate, la rugina sau la oxidare, prin procedee speciale si utilizand materiale speciale.

Fara indoiala ca atat in exterior cat si in interior, nimic nu ofera un aspect mai frumos ai mai ales, mai natural, decat lemnul, cu toate ca acesta are si un pret ceva mai mare si necesita o ingrijire mai atenta si constanta. Fie ca vorbim despre lemnul masiv sau prelucrate din lemn, precum MDF, OSB sau alte astfel de derivate, acestea pot fi utilizate intr-o multitudine de aplicatii. Iar in ceea ce priveste protejarea suprafetei, atat pentru lemn cat si pentru orice alt material, cea mai buna solutie este vopsirea. Acest proces se poate face prin mai multe mijloace, utilizand mai multe tehnici, echipamente si materiale, adica vopsele. Pentru fiecare tip de material si pentru fiecare top de suprafata gasim o vopsea potrivita, care sa adere cat mai bine la acea suprafata, sa ofere rezistenta dar si un aspect cat mai placut.

Printre cele mai bune metode de vopsire, in ceea ce priveste rezistenta in timp la cat mai multi factori ce ar putea afecta o suprafata, este vopsirea in camp electrostatic. Dupa cum si-ar putea da seama chiar si cineva fara foarte multa experienta, aceasta metoda de vopsire implica utilizarea curentului electric sau mai bine spus, a particulelor de vopsea incarcate cu sarcini electrice, pozitive si negative. In principiu, vopseaua este cea incarcata pozitiv iar suprafata care se doreste a fi vopsita este incarcata negativ. Prin aceasta metoda se obtine o aderenta foarte puternica si astfel, suprafata vopsita capata o rezistenta foarte mare, la zgarieturi, lovituri si diversi factori precum umiditate, inghet, caldura excesiva sau contactul cu substante reactive ce pot coroda sau afecta in vreun fel acea suprafata.

Prin tehnicile utilizate putem realiza astfel ca vopsirea in camp electrostatic se realizeaza in medii special amenajate si utilizand aparatura specializata in acest sens. Acest tip de vopsire este utila si folosita atat in aplicatii casnice dar mai ales industriale. Marile companii au vopsitorii proprii in acest sens insa exista si unele care pur si simplu apeleaza la firme ce se ocupa cu asta. Pentru produsele realizate din lemn mai ales, este nevoie de obtinerea unui mediu de lucru cu o umiditate optima, asta pentru ca lemnul in sine nu este un bun conductor de electricitate insa prin cresterea gradului de umiditate al suprafetei in sine si a aerului, vopsirea in camp electrostatic este posibila iar rezultatele sunt la fel de bune ca si in cazul tehnicilor pentru metal. Posibilitatea de vopsire in camp electrostatic si a lemnului a fost descoperita abia ceva mai tarziu, pana atunci fiind existante doar tehnicile pentru suprafete metalice precum carcasele aparatelor cu uz casnic, caroserii de automobile, usi metalice, atat in sectorul industrial cat si pentru persoane fizice.

Desigur, nici ridicarea nivelului de umiditate al lemnului nu va garanta o buna conductivitate a materialului si astfel o aplicare corecta a stratului de vopsea. In acest sens, suprafata trebuie inainte de toata curatara si tratata corespunzator, prin aplicarea unuia sau a mai multor straturi de lacuri si substante de protectie, asemeni si altor materiale. Acestea se aplica prin procedee normale si adera bine la orice suprafata, realizand practic o baza pentru vopsirea in camp electrostatic.

De asemenea, comparativ cu alte metode de vopsire, nici obtinerea culorii dorite si a luciului necesar nu sunt garantate daca nu se realizeaza tratarea si pregatirea necesara a suprafetei pe care dorim sa o vopsim. Asadar, nu doar vopsirea in sine ci si pregatirea materialului este foarte importanta, asta daca vrem sa obtinem cele mai bune rezultate. Prin acest tip de vopsire, care est mult mai rezistent chiar si lemnul va fi mai puternic si astfel nu va fi nevoie sa-i acordam o atentie atat de mare, atat de des ca daca am aplica un strat de vopsea normala.

Desi un procedeu pe care nu il poate realiza chiar oricine, in principal din lipsa de echipamente cerute precum si a unui mediu de lucru corespunzator, vopsirea in camp electrostatic ajuta si la reducerea pierderilor de vopsea, asa cum se intampla in alte cazuri. Astfel, am putea spune ca este realizata si o economie a vopselei, de bani si de timp, pentru ca, o data tratata si pregatita suprafata asa cum trebuie, nu este nevoie decat de aplicarea unui singur strat pentru a asigura o rezistenta si uniformitate optime.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.






TE-AR MAI PUTEA INTERESA