spot_img
spot_img
AcasăLifestyleSecrete incredibile din bucătăria japoneză. De cele elemente atipice țin cont japonezii...

Secrete incredibile din bucătăria japoneză. De cele elemente atipice țin cont japonezii atunci când gătesc?

DISTRIBUIȚI

Bucătăria japoneză este plină de enigme datorită ingredientelor de care se folosesc japonezii.

Cel mai probabil mâncarea este unul dintre motivele longevității vieții lor dar și al aspectului mereu tânăr. În plus, mâncarea japoneză are un aspect delicios și atractiv iar restaurantele cu specific japonez s-au extins pe tot mapamondul.

Totuși, ce secrete ascunde mâncarea japoneză și ce o face să fie atât de apreciată nu doar de oameni ci și de corpul uman?

 

5 elemente secrete

Japonezii consideră că în bucătărie trebuie să te folosești de toate cele 5 elemente pentru a crea gusturi dar și aspecte desăvârșite. Ei cred că cele mai importante dintre acestea sunt:

  • GOMI – cele 5 gusturi;
  • Gokan – cele 5 simțuri;
  • Goshiki – cele 5 culori;
  • Goho  – Cele 5 moduri de a găti.

 

Secretul Gomi se referă la cele 5 gusturi și anume, dulce, acur, sărat, amar și umami sau gustul zeilor. Combinațiile pe care ei le fac în meniurile lor, sunt dintre cele mai neașteptate tocmai datorită acestui secret.

 

Secretul Gokan implică toate cele 5 simțuri ale omului, pentru că japonezii nu consideră că mâncatul este doar e experiență a gustului. Deci ei se folosesc de văz, auz, miros, atingere și gust atunci când prepară orice fel de meniu, pentru ca fiecare desgustare să implice fiecare dintre aceste elemente.

 

Secretul Goshki este unul dintre cele mai importante practici atunci când vine vorba de gătiti. În fiecare farfurie cu adevărat japoneză, ei mixează cele 5 culori, atunci când vor să aibă o farfurie echilibrată.

Roșu, galben, albastru/verde, alb și negru exprimă de fiecare dată excelența din bucătăria japoneză. Roșul și galbenul stimulează pofta de mâncare, albastru îți oferă o senzație de prospețime, albul te duce cu gândul la puritate și curățenie iar negrul este cel care vine în contrast cu toate celelalte culori.

 

Secretul Goho se referă strict la modalitatea de preparare și acesta cuprinde și mai multe multe secrete. Ele sunt:

  • NAMA- care semnifică tăiere. Japonezii se folosesc de ustensile și cuțite profesionale și de calitate precum sunt cele pe care le găsești la Maranc pentru că ei consideră că metoda de tăiere are o importanță deosebită și aduce distincția adevărată în bucătăria japoneză;
  • NIRU – care înseamnă fierbere. Japonezii nu fierb mâncarea în modul în care noi o facem ci ei scufundă ingredientele în ”Dashi” care este apă cu condimente lichide;
  • YAKU sau grătar. Este metoda prin care ingredientele sunt expuse direct la o flacăra deschisă sau puse în ulei incins.
  • MUSU  sau aburire este o metodă de care se folosesc pentru a găti o mare parte din preparatele lor.
  • AGERU care semnifică prăjire este folosită pentru a găti la o temperatură fiarte ridicată, într-un timp scurt anumite ingrediente care nu vor să îș piardă aroma.

 

Ingredientele japonze. Secretul gustului.

Evident că ingredientele de care se folosesc japonezii în bucătărie sunt cele care dau unicitatea gustului mâncărurilor lor dar le aduce și foarte multe beneficii pentru sănătate.

Deși ai crede că orezul este baza bucătăriei japoneze, ei bine, baza preparatelor lor este versatilitatea și unicitatea.

 

Iată care sunt cele mai folosite ingrediente de către japonezi în bucătărie:

 

Orezul. Nu există nici cea mai mică îndoială că atunci când te gândești la preparatele japoneze, nu te duci cu gândul la orez. De fapt, acesta este ingredientul vedetă al bucătăriei japoneze pentru foarte multe dintre preparatele lor, chiar dacă nu vei găsi orez în orice farfurie.

Evident că ei aleg de fiecare dată orezul potrivit pentru fiecare preparat dar și pe cel de cea mai bună calitate.

 

Miso. Miso este un ingredient de care se folosesc japonezii în diverse preparate, dar în special pentru a face binecunoscuta supa Miso. Acesta este obținut prin fermentarea orezului, a boabelor de soia sau al altor cereale.

 

Boabele de soia. Japonezii iubesc soia iar boabele de soia sunt folosite în foarte multe preparate japoneze. Unu dintre cele mai consacrate preparate făcute din soia la japonezi este Edamame.

Practic acesta se obține din boabe de soia crude care se fierb și se asezonează cu sare. Ei îl servesc ca aperitiv iar gustul său este foarte aromat.

 

Paste și fructe de mare

Peștele este cu siguranță un al doilea lucru atunci când te gândești la bucătăria japoneză. Iar acest lucru este dat de faptul că foarte puține preparate japoneze nu conțin pește sau fructe de mare. În cele mai multe feluri de mâncare acesta este servit crud, sub bine cunoscuta denimire sushi.

 

Wasabi

Un sos picant cu o culoare verde apetisantă este preferat în bucătăria japoneză alături de foarte multe de mâncăruri. În marea parte a timpului acesta se servește alături de sushi.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.






TE-AR MAI PUTEA INTERESA