O locuinta este unul dintre acele visuri marete la care aspira majoritatea oamenilor. Costurile ridicate pe care le implica si veniturile nu foarte mari ale romanilor fac ca obiectivul acesta sa para foarte greu de atins pentru multi oameni. Pentru a veni in sprijinul lor, Guvernul Romaniei a dat startul si in acest an la Programul Noua Casa, cunoscut mai mult ca Programul Prima Casa, asa cum s-a numit pana in 2020.
In ce consta programul Noua Casa
Prin programul Noua Casa 2022, se acorda credite in lei pentru achizitia unei singure locuinte. Pot fi accesate urmatoarele sume:
- 66.500 de euro – pentru locuintele cu un pret de cel mult 70.000 de euro – cu un avans solicitat de 5%;
- 119.000 de euro – pentru locuintele care costa cel mult 140.000 de euro, cu un avans solicitat de 15%.
In cazul acestui credit, dobanda este variabila si se calculeaza in functie de IRCC – Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor, la acesta adaugandu-se si o marja maxima de 2%.
Poate aplica pentru acest program orice persoana care indeplineste mai multe conditii, printre care: nu detine in proprietate exclusiva sau alaturi de sot/sotie nicio locuinta sau detine in proprietate cel mult o locuinta, care are o suprafata utila sub 50 mp, ce nu a fost achizitionata prin programul Prima Casa. La acestea se adauga si conditiile de eligibilitate stabilite de banca prin care se acceseaza imprumutul.
Motivele pentru care se invalideaza dosarele
Este important de stiut ca, pe langa avansul minim obligatoriu, oamenii mai trebuie sa aiba si un depozit colateral, care reprezinta contravaloarea a 3 rate de dobanda, acesta fiind constituit pentru garantarea dobanzii.
Costurile creditului mai includ si comisionul anual de garantare catre FNGCIMM – de 0.3%, prima de asigurare a imobilului sau taxele notariale pentru achizitionarea locuintei. In legatura cu acest subiect, se pot afla mai multe detalii aici.
Fiecare persoana care aplica trebuie sa fie bine informata, pentru a evita greselile care pot compromite imprumutul. Printre cele mai intalnite motive pentru care se invalideaza dosarele se numara:
- Lipsa unor documente obligatorii – aceasta este cea mai frecventa cauza de respingere a dosarelor. Pentru a evita aceasta situatie, se poate consulta lista documentelor pe site-ul fngcimm.ro;
- Documentele sunt ilizibile sau expirate – in acest sens, este esential sa se verifice cu atentie fiecare act inainte de a fi depus dosarul;
- Informatiile sunt completate gresit in aplicatie.
In momentul in care un dosar este invalidat, in aplicatia web Noua Casa, FNGCIMM completeaza motivele care au dus la aceasta decizie, dupa cum specifica sursa financer. Consilierul de credit are acces la aceste informatii, astfel incat poate proceda la corectiile sau completarile care se impun.
In concluzie, creditul Noua Casa este foarte util pentru cei care isi doresc o locuinta, dar nu dispun de banii necesari. Pentru a diminua riscul ca dosarele sa le fie respinse, solicitantii trebuie sa se asigure ca nu lipsesc unele dintre actele solicitate, ca nu sunt expirate sau ilizibile.