AcasăLifestyleCum să aduci angajații înapoi la birou și cum să îi menții...

Cum să aduci angajații înapoi la birou și cum să îi menții motivați

spot_img

DISTRIBUIȚI

Multe companii au trebuit să reproiecteze spațiile de lucru pentru a sprijini și încuraja reîntoarcerea angajaților la birou. Accentul se pune tot mai mult în acest moment pe interacțiunea umană pentru a stimula creativitatea, inovația, viteza și agilitatea. Cu toate acestea, aceste caracteristici reprezintă o provocare astăzi, când organizațiile se străduiesc să limiteze interacțiunile fizice, de aici și noul mod de lucru hibrid atât de des întâlnit în această perioadă. Dar tot de aici provin și noile abordări  ale companiilor în ceea ce privește  optimizarea spațiului de lucru astfel încât să fie cât mai sigur pentru sănătatea oamenilor precum purificarea aerului, dar și pentru protejarea mediului – purificarea apei, eliminarea plasticului, etc.

Un mediu sigur de lucru, angajați sănătoși și fericiți

În condițiile actuale, angajatorul se va vedea obligat să regândească spațiul de muncă, astfel încât să fie respectate noile reglementări, dar și regulile de distanțare socială care rămân valabile. Astfel, este esențial să se țină cont, în primul rând, de siguranța angajaților și de nevoile lor. Dezinfectarea zilnică a biroului, densitatea mai mică a populației prezente și soluțiile ca persoanele să intre în contact direct cât mai puțin sunt principalii factori care ar afecta pozitiv sentimentul de siguranță al angajaților în birou. Aici se adaugă și noi tehnologii de purificare a aerului, a suprafețelor și a apei.

 

Din nevoia unor măsuri concrete, care să ajute la creșterea gradului de imunitate a clădirilor de birouri a fost dezvoltat IMMUNE™ Building Standard, o soluție bazată pe sistemul Healthy by Design®. Este o certificare pentru clădiri ce conține peste 135 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitectură și operaționale, menite să îmbunătățească protecția sanitară a spațiilor de birouri și se obține prin implementarea unei rețele de dispozitive, tehnologii, echipamente de specialitate, personal dedicat și facilități noi, ce au ca unic scop crearea unor spații sănătoase pentru angajați.

Dacă înainte de de pandemie accentul cădea pe ideea de sustenabilitate și well-being în general, în aceste momente, acesta se mută spre sănătatea clădirilor, în sensul în care se dorește crearea unui mediu sigur pentru angajați, cu alte cuvinte IMMUNE™.

 

Interacțiunea umană: astăzi mai importantă ca oricând

 

Chiar dacă oferă avantaje incontestabile, telemunca tinde să blocheze angajatul într-o bulă de singurătate dăunătoare creativității. Ființele umane au o nevoie primordială de a trăi în comunitate și de a aparține unui grup. Conform studiilor, 63% dintre angajați doresc să lucreze cea mai mare parte a timpului la birou, doar 8% visează să lucreze exclusiv de la distanță. Biroul este întruchiparea companiei. Aici se creează legătura care hrănește angajamentul angajaților. În același timp, companiile au devenit conștiente de valoarea inteligenței colective și a muncii colective asupra productivității. Într-adevăr, angajații experimentează mai multă bucurie în a lucra împreună, motivația lor este mai puternică când nu sunt izolați, pentru că sentimentul de apartenență la un grup îi încurajează să se autodepășească. Biroul devine locul esențial pentru implementarea proiectelor colaborative, inovatoare, creative și nu numai, dar și pentru a promova transmiterea, împărtășirea cunoștințelor și formarea, de exemplu, a juniorilor de către colegii lor.

Adaptarea spațiului de lucru: o motivație în plus pentru angajați

Pentru a onora schimburile interfuncționale, pentru a încuraja interacțiunea și pentru a menține angajații motivați, compania ar trebui să favorizeze atât spațiile individuale, cât și pe cele colective de producție, dar la fel de importante sunt și spațiile de convivialitate.

 

Sala de ședințe se reinventează și ia forme multiple pentru a răspunde diferitelor nevoi imediate ale echipelor: prezentări cu clienții, brainstorming, videoconferințe etc. Aceste săli de ședințe se potrivesc în mod natural în spațiul de lucru. Angajații pot trece cu ușurință de la unul la altul în funcție de nevoile lor. Într-adevăr, obiectivul colaborării nu este asimilarea unui singur gând, ci tocmai confruntarea ideilor diverse.

 

Spațiul de lucru colaborativ este o soluție tot mai des abordată de companii, pentru avantajele dovedite asupra bunăstării angajaților, lipsa stresului, putere de concentrare mai mare și posibilitatea de a avea intimitate. Este o soluție care oferă astfel un echilibru corect între munca colectivă și munca individuală. Combinația ideală oferă angajaților posibilitatea de a colabora, discuta, dar și de a avea un loc personal pentru concentrare și relaxare. Este un mediu flexibil care oferă angajaților posibilitatea de a-și alege spațiul de lucru în funcție de nevoile de moment, dorințe sau stare de spirit.

 

Locurile conviviale ale companiei precum cantina, spațiile în aer liber etc. permit întâlniri spontane și discuții informale. Aceste spații și-au demonstrat eficiența în stimularea complicității între angajați, întărirea sentimentului de apartenență la o echipă și asimilarea culturii corporative. Sunt un motiv bun pentru ca angajații să rămână motivați, productivi și implicați. De asemenea, sunt atuuri foarte bune pentru departamentele de Resurse Umane în recrutarea talentelor. Acestea sunt, de fapt, spații care fac diferența, mai ales pentru tinerii absolvenți.

 

Biroul se reinventează pentru a-și restabili statutul de inimă vie a companiei. Este un loc care permite menținerea legăturilor sociale și exprimarea culturii companiei. Trebuie să se impună ca un centru de colaborare unde se nasc schimburi, discuții, idei, inspirații și motivații. Siguranța și bunăstarea oamenilor rămân elementele esențiale cu care o companie își poate motiva angajații, iar o clădire sănătoasă face diferența.

 

Sursa foto: Shutterstock

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA