Cu toate că nu îți place să te gândești la perioada bâtrâneții, invitabil ajungi acolo.
Iar în cazul în care nu îți dorești să te confrunți cu singurătatea, în special atunci când vei avea nevoie și vei avea mai mult timp, iată ce poți face, pentru a te asigura că următorul capitol din viața ta va arăta diferit, chiar dacă nu ai întemeiată o familie sau nu ai copii.
Unde ai vrea să îmbătrânești?
Înainte de toate, întreabă-te unde ai vrea să îți petreci această perioadă a vieții tale?
Există mulți tineri care se gândesc să petreacă această perioadă în cadrul unui camin de batrani Casa Nur Dumbravita pentru că nu vor să apeleze la ajutorul celor apropiați și consideră că într-un astfel de mediu vor avea parte de tot ceea ce este nevoie, de la socializare, la îngrijire medicală de specialitate și mâncare gătită.
Deși mulți dintre seniori aleg să-și petreacă timpul după pensionare acasă, de cele mai multe ori, aceștia au nevoie de ajutor în a îndeplini anumite task-uri zilnice dar și de supraveghere medicală.
În cazul în care alegi să îți petreci perioada de senior acasă, asigură-te că ești la curent cu toate serviciile la care vei putea apela, precum îngrijire la domiciliu, cumpărături la domiciliu și alte activități de care ai nevoie, în cazurile în care îți va fi dificil să te deplasezi.
Alege o casă care să nu necesite mult efort în a o îngriji și în care să te poți deplasa cu ușurință.
Caută și numește un împuternicit/mandatar
Pentru că nu ai o familie sau copii este bine să te gândești la o persoană apropiată sau un prieten pe care să îl împuternicești să ia anumite decizii pentru tine, în cazul în care tu nu vei mai putea face asta.
Nu avem de unde să știm ce ne așteaptă, iar atunci când lucrurile simple devin greu de făcut sau când se întâmplă să trecem prin perioade dificile sau diverse accidente, trebuie să existe cineva care să știe ce se întâmplă cu noi și care să ne poată ajuta.
Astfel că o persoană pe care o numești mandatar va putea să ia decizii în numele tău în cazul în care tu vei fi în incapacitatea de a o mai face.
Menține-ți vechile prietenii dar creează și altele noi.
Una dintre cele mai frecvente lucruri de care se plânge un senior este singurătatea.
Din studiile efectuate până în prezent, 1 din 3 seniori suferă de singurătate.
Pentru a combate acest lucru, asigură-te că îți menții prieteniile dar și că îți faci în mod constant prieteni noi.
Conectează-te cu oamenii care caută și ei companie și în acest fel te asiguri că vei trăi mai mult, că vei avea parte de socializare și îți vei îmbunătăți calitatea vieții.
Nu este nevoie să le soliciți sprijin sau îngrijire prietenilor tăi, ci pur și simplu să fie în preajmă atunci când nu te simți bine sau te simți singur.
Asigură-te că participi la activități sociale și după pensionare pentru a lega noi prietenii și povești de viață.
Axează-te pe sănătate.
Indiferent de stilul de viață pe care îl ai acum, nu este niciodată prea târziu pentru a începe să devii mai sănătos.
Se spune că prevenția este mult mai puțin costisitoare decât tratarea iar o stare de bine pe termen lung ajută la o prelungire a vieții și o calitate a acesteia.
A-ți dori să trăiești mai mult trebuie să fie echivalent cu a-ți dori să trăiești și frumos.
Așadar, interesează-te de pe acum, care sunt alimentele care te mențin sănătos pe termen lung, cum poți preveni anumite boli prin consmul a anumitor alimente și începe să ai o dietă și un stil de viață bazate pe acestea.
Nu uita, că o sănătate deplină a minții și a corpului se leagă și de mișcarea fizică și de odihnă suficientă.
Evită cât de mult poți stresul, sau cel puțin, compensează momentele stresante cu momente de relaxare, cât de des poți.