In ziua de astazi, atunci cand vine vorba de productie, eficienta si maximizarea profitului, accentul se pune pe tipurile si modalitatile de automatizari electrice la care poate apela o afacere. De altfel, automatizarea scade numarul de angajati fara experienta relevanta necesari, scade consumul de energie, dar si eficientizeaza operatiunile unei afaceri.
Asadar, este de la sine inteles de ce, pentru orice manager sau administrator, automatizarea este extrem de importanta. In cele ce urmeaza, vei afla 3 tipuri de automatizari pe care le-ai putea instala la nivelul afacerii tale.
Automatizari electrice fixe
Acesta este cel mai simplu tip de automatizare, motiv pentru care, uneori, mai este numit si automatizare bruta. Comenzile si elementele care sunt responsabile pentru automatizare fac parte din masinariile si echipamentele unei afaceri. De exemplu, automatizarea poate fi asigurata prin intermediul mecanismelor, firelor sau alte obiecte conectate direct la o masinarie.
Dat fiind faptul ca aceste componente/mecanisme nu pot fi inlocuite usor si nu pot fi adaptate altor procese de productie, tipul acesta de automatizare este numit si fix. Totusi, principalul avantaj este un nivel de productie extrem de ridicat. Desigur, in acelasi timp si costul initial este relativ mare.
Automatizari electrice programabile
Acest tip de automatizare este ideal pentru afacerile care fabrica mai multe tipuri de produse si nu doresc sa aiba cate un set de masinarii pentru fiecare tip in parte. Mai exact, un software controleaza masinariile in functie de tipul de obiect care trebuie produs. Apoi, cand se face trecerea la un alt tip de produs, ajustarea masinariilor se face din software-ul mentionat, cu ajutorul unui computer.
In comparatie cu automatizarile electrice fixe, cele programabile pun accentul pe adaptabilitate, in defavoarea nivelului de productie ridicat sau productia in masa a unui singur tip de produse. Mai mult, trebuie mentionat si faptul ca aceasta adaptabilitate prezinta si o perioada cu productivitate 0 – anume perioada in care software-ul este reprogramat pentru realizarea de noi produse.
Automatizari electrice flexibile
In comparatie cu automatizarile programabile care vin cu acea perioada de productivitate 0, automatizarile flexibile dispun de software care poate fi reprogramat fara a fi nevoie de oprirea productiei si a masinariilor responsabile de aceasta.
Pe scurt, reprogramarea si ajustarea pentru noi produse poate fi facuta instant, de multe ori chiar in timpul derularii procesului de productie. Asadar, poti avea un singur set de masinarii care sa produca trei sau patru tipuri de produse in acelasi timp, fara erori.
Desigur, in acest caz, nivelul de productie per tip de produs scade drastic, dar afacerile au sansa sa produca anumite obiecte integral in fabrica lor, fara a mai fi nevoie de colaborari si contracte cu alti producatori.
Cum poti beneficia si tu de astfel de automatizari?
Aceste trei tipuri de automatizari prezinta un nivel mediu de complexitate si nu sunt singurele disponibile – dupa cum ai observat, acestea afecteaza strict nivelul de productie al unei afaceri.
Totusi, daca vrei sa imbunatatesti eficienta fabricii tale, poti instala panouri electrice de automatizare, de exemplu. Acestea asigura eficienta electrica a masinariilor pe care le folosesti, dar si permit tehnicienilor sa rezolve problemele mult mai rapid.
Pentru a afla ce tipuri de automatizari electrice poti instala in fabrica ta, apeleaza la expertii ElectroTehnics – acestia te pot ajuta sa gasesti solutia ideala pentru industria si bugetul tau!