România e pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de mame minore, arată un raport publicat de „Salvaţi Copiii”. În 2018, 725 de fete au devenit mame înainte de a împlini 15 ani.
Laura e una dintre ele. Era elevă în clasa a VIII-a când statul a decis să o îmbrace în mireasă şi să o mărite cu un bărbat cu 8 ani mai în vârstă. „E în interesul ei să își întemeieze o familie”, şi-au motivat decizia cei de DGASPC, anul trecut, scrie Libertatea.ro.
Laura e dintr-o comună din Suceava şi avea 13 ani când mama ei a murit. Rămasă în grija tatălui şi lipsită de supraveghere, fata a intrat în situații pe care nu le-a mai putut controla şi a rămas însărcinată. În decembrie 2018, ea a născut o fetiţă, iar la scurt timp l-a cunoscut pe Gheorghe U., care avea 22 de ani pe atunci.
Argumentele celor de la DGASPC La procesele în care se autorizează căsătoriile minorilor din sistemul de protecţie a copilului, acordul celor din DGASPC-uri e unul formal
„Îi va fi mai bine în viitor”, a declarat la proces şeful unui centru din Baia Mare, încuviinţând căsătoria unei fete de 17 ani, al cărei reprezentant legal era, cu un bărbat de 29 de ani. Mai târziu, instanţa a respins cererea, motivând că doar „simplul fapt că minora dorește să își întemeieze o familie nu constituie un motiv întemeiat, în condițiile în care se află într-o relație abia de 4-5 luni”. (Sentinţa civilă 9734/2019, Judecătoria Baia Mare).
Actul sexual cu un minor și viața morală Pentru a aproba căsătoria unui minor, instanţa are nevoie, conform legii, nu doar de acordul DGASPC şi de avizul medical, ci şi de „motive temeinice”. În toate căsătoriile încuviinţate de DGASPC-uri era vorba de adolescente.
Nordul ţării, campion la căsătorii de copii Potrivit datelor de pe portalul instanţelor (portal.just.ro) şi a informaţiilor furnizate de instanţe, la cererea ziarului Libertatea, în perioada 2019 – 2020, judecătoriile din judeţele Bistriţa-Năsăud (55), Suceava (53) şi Maramureş (50) au aprobat cele mai multe cele mai multe dosare având ca obiect „căsătorie minor”. La polul opus sunt Tulcea (1), Constanța (1), Covasna (1) şi Ilfov (0).
Mai multe, AICI.