Una dintre cele mai importante metode şi măsuri care vizează protecţia muncii în mediul de afaceri este verificarea şi testarea PRAM. ABC control explica ce înseamnă aceasta verificare şi care este rolul său. Denumirea acestei operaţiuni se referă la verificarea protecţiei pe care o oferă punerea la pământ a instalaţiei electrice şi a paratrăsnetelor. Este foarte uşor de înţeles de ce ar fi necesar ca verificările să fie făcute în timp util şi care sunt efectele lor pozitive, pentru a viza în primul rând siguranţă la locul de muncă.
De ce este necesar să fie făcută verificarea PRAM?
Operaţiunile de verificare PRAM au mai multe scopuri foarte importante, cele mai utile dintre ele fiind:
- prevenirea electrocutării personalului care foloseşte această instalaţie electrică şi echipamentele de lucru;
- prevenirea incendierii clădirilor;
- prevenirea deteriorării aparatelor electrice.
Cum se va face în mod corect verificarea PRAM?
Este necesar să se ţină cont de faptul că în România există un anumit cadru legislativ foarte bine definit pentru astfel de verificări. Verificarea şi măsurarea se va face în conformitate cu legea şi activitatea în sine implica măsurarea rezistentelor de dispersie a instalaţiei de împământare.
Acest lucru se face cu ajutorul unui aparat special conceput pentru acest scop şi trebuie să fie verificate toate elementele instalaţiei pentru a se asigura protecţie eficienţa prin punerea la pământ.
De asemenea, aparatul utilizat în această activitate va fi verificat periodic cu ajutorul unei metodologii autorizate.
Când trebuie să aibă loc verificarea PRAM?
În ceea ce priveşte frecvenţa cu care se va face verificarea PRAM ca şi activitate de prevenţie, recomandarea este definită clar de lege. În acest sens, cea mai importantă recomandare este aceea de a face verificări PRAM de două ori pe an. Verificarea se va face o dată pe timp uscat şi încă o dată pe timp umed, pentru a se obţine rezultate care să ţină cont de toţi parametrii. În locurile în care acest lucru nu poate fi făcut din motive obiective, verificările PRAM trebuie să fie făcute obligatoriu o dată pe an.
Ce cuprinde raportul care se întocmeşte în urma verificărilor PRAM?
După ce are loc verificarea PRAM se va face un raport sau un buletin special, în care trebuie să fie menţionate toate informaţiile care vizează condiţiile de măsurare şi tipul aparatului, executantul şi locul de unde are loc măsurătoarea.
Unde sunt solicitate astfel de documente
Pe lângă ideea de bază, aceea de a preveni accidentele nedorite, verificarea PRAM se va face şi pentru a răspunde cu succes anumitor solicitări. Spre exemplu, raportul pentru aceasta măsurătoare este necesar pentru a fi oferit în cazul anumitor controale care sunt efectuate de Pompier, de cei de la Protecţia muncii şi chiar de autorităţile de la Protecţia consumatorilor. De aceea, este foarte important că experienţa echipei care face astfel de verificări să fie una cât mai mare, astfel încât rezultatele să fie foarte bune şi rapoartele să fie corect întocmite, pentru a evita nu doar accidentele ci şi amenzile.