AcasăEvenimentIstoria blackjack-ului, cum a ajuns 21 cel mai dorit număr?

Istoria blackjack-ului, cum a ajuns 21 cel mai dorit număr?

spot_img

DISTRIBUIȚI

Blackjack-ul a cucerit mulți pasionați și se află în topul cele mai populare jocuri de cărți din toată lumea (după poker). De unde a apărut acest joc și de ce tocmai numărul 21 este câștigător aflați în rândurile de mai jos.

Blackjack-ul este un joc ce își are originile în secolul al XV-lea, deși nimeni nu poate spune cu exactitate cum a luat naștere. Însă un joc spaniol care avea foarte multe elemente comune cu blackjack-ul, numit “veintiuna” (n.r. 21 în limba spaniolă) apare într-o operă a lui Miguel de Cervantes, cel care a scris celebrul “Don Quijote”. Nuvela în care apare jocul se numește însă “Rinconete y Cortadillo” și menționează un joc de cărți “veintiuna”, în care toate cărțile de 10 sunt scoase. Este foarte similar cu jocul modern de blackjack, dar este identic cu ceea ce astăzi numim “Spanish 21”, o variațiune a blackjack-ului. Nuvela a apărut în 1613, dar mențiuni ale jocului apar în documente datate din 1440.

În secolul al XVI-lea, se vorbește despre un predecesor francez al acestui joc. “Quinze” a început să fie popular în cazinourile din Franța începând cu secolul al XVIII-lea, deși el exista de ceva vreme și se juca în cercuri mai închise sau ale negustorilor. Un alt joc din Franța care este asociat cu varianta de blackjack de astăzi se numea “trente-et-quarante” (n.r. trezeci și patruzeci). A început să se joace în 1780 în Spa Casino din Belgia și era un joc jucat în contrapartidă, adică jucătorii jucau împotriva cazinoului.

În timpul secolului al XVII-lea, o variantă a blackjack-ului se juca și în Anglia și purta numele de “bone ace”. Este descris în cartea “Pariorul complet” scrisă în 1674 de către Charles Cotton. Acolo este specificat faptul că asul se numără fie ca cifra unu sau ca numărul unsprezece.

Tot în secolul al XVII-lea, avem un corespondent al blackjack-ului în Italia, jocul numit “sette e mezzo” (n.r. șapte și jumătate). Pentru acesta, trebuia să scoți cărțile de opt, nouă și zece, iar restul cărților erau numărate în funcție de valoarea lor.

Blackjack-ul așa cum îl știm noi s-a modelat în jurul jocului franțuzesc “vingt-et-un” (n.r. 21 în franceză), care a apărut la jumătatea secolului al XVIII-lea. A început să fie din ce în ce mai popular, iar printre cei care l-au promovat s-a numărat și Napoleon Bonaparte.

În Statele Unite ale Americii a început să prindă contur acest joc în secolul al XIX-lea. Atunci s-au implementat multe din regulile pe care le întâlnim astăzi la blackjack. Printre acestea, se numără posibilitatea jucătorului de a vedea o carte a dealer-ului. Mai mult, și regulile de a trage o carte de la 16 în jos sau posibilitatea de a rămâne doar cu 17 sau orice sumă mai sus de atât au fost stabilite tot în jocul din America.

De unde a venit termenul de blackjack de fapt? Ei bine, acesta a apărut în secolul al XX-lea și vine de la un bonus acordat jucătorilor. Aceștia puteau câștiga un premiu dacă ajungeau la 21 cu două cărți specifice: valetul negru (fie de pică sau de treflă) și asul de treflă. “Black jack” (n.r. valetul negru) a dat numele promoției, însă aceasta nu a durat mult. Însă impactul a fost așa de mare încât, după cum putem observa, s-a extins pe tot mapamondul și toată lumea cunoaște acest joc prin acest termen.

Înainte de poker-ul online, blackjack-ul era cel mai popular joc de masă în cazinourile din toată lumea. S-au scris nenumărate cărți care oferă sfaturi în a câștiga acest joc prin număratul cărților, de aceea a devenit jocul preferat al multor matematicieni. Cazinourile au început să creeze o listă neagră sau să modifice regulile jocului. În ultimul timp, acesta se joacă excesiv de mult pe internet. Ai posibilitatea de a juca blackjack online oricum vrei tu, fie automat, fie cu un dealer live. Poți chiar participa la turnee cu oameni din toată lumea, din confortul casei tale. Regulile standard sunt aceleași ca și cum ai juca într-un cazinou live.

Jocurile online au început să fie o activitate preferată în ultimul an, iar în funcție de ceea ce alegem, jocul poate fi atât distractiv, cât și educativ.

loading...

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA