Au trecut câteva zile de când cetățenilor din localitățile aflate în Maramureșul Istoric (inclusiv municipiul Sighetu Marmației) li s-a adus la cunoștință că nu li se va mai ridica gunoiul de către firma de salubrizare. Motivul a fost unul simplu: groapa de deșeuri temporară din Sighet, în care se depozitau gunoaiele din această parte a județului, trebuia închisă de câteva luni bune, iar acum instanța a decis stoparea imediată a funcționării acesteia. Mai precis, maramureșenilor care lucrează zi de zi cinstit și își plătesc dările la stat cuminți, implicit banii pentru firma care le ia gunoaiele din pubelele dintre blocuri sau din fața caselor, li s-a transmis să-și bage gunoaiele… unde or vrea.
Problema este una de actualitate, însă face parte din “registrele vechi” pe care conducătorii județului din ’90 încoace ar fi trebuit să le documenteze și pentru care să găsească soluții. Și nu doar să găsească soluții, ci să le pună în practică, pentru că și SMID Fărcașa este o soluție încă din 2008 pe care nimei n-a fost înstare să o pună în practică.
Într-un comunicat de presă emis astăzi, Consiliul Județean Maramureș transmite că a rezolvat pentru moment problema depozitării deșeurilor din Maramureșul Istoric, pe care le vor duce în Oradea și Zalău. Cum era de așteptat, noul președinte al CJ Maramureș, Ionel Bogdan, nu a ezitat să dea vina în comunicatul oficial pe vechea conducere care, spune el, „cunoștea faptul că rampa de gunoi amenajată la Sighetu Marmației își va sista activitatea din februarie 2021, nu s-a făcut niciun demers în această privință”. Demersuri s-au făcut, demersuri care au iscat un scandal monstruos cu locuitorii din Lăpușel: s-a dorit realizarea unei noi gropi temporare de depozitare a deșeurilor, lucru cu care cetățenii nu au fost de acord. Așadar, după mai multe acțiuni, nu s-a mai construit nimic. Acum, noul președinte al CJ Maramureș anunță că a venit și cu o soluție salvatoare: în timp ce trimitem gunoaiele în alte două județe pe bani grei (imaginați-vă costurile unui singur transport din Vișeu de Sus, spre exemplu, în Oradea), construim o altă groapă de gunoi temporară până când SMID Fărcașa va fi funcțional. Unde va fi construită aceasta și când anume, nu știe nimeni.
Îi urăm succes domnului Ionel Bogdan și sperăm că va reuși ce nu au reușit colegii lui de partid (dacă nu știați, Maramureșul a avut doi președinți de CJ din partea PNL, Bogdan fiind al treilea), însă după modul în care pare să conducă administrația județului, cel puțin până în acest moment, ar trebui să îi urăm noroc.
Adrian Barbur