Provin dintr-o familie de mici fermieri. Am muncit alături de familia mea în agricultură. Din poziția mea de deputat, cunoscând neajunsurile agriculturii, am încercat să îmbunătățesc viața fermierilor din țara noastră.
De aceea, una dintre inițiativele legislative la care mi-am adus aportul a fost extinderea valabilității certificatelor de producător de la un an la cinci ani. Am eliminat birocrația și drumurile anuale necesare obținerii valabilității certificatelor de producător.
Am eliminat o inițiativă legislativă discriminatorie, prin urmare, începând cu acel moment, se poate aplica pentru plățile pe suprafața deținută, chiar dacă nu aveți un act de proprietate.
Am votat inițiativa legislativă care vine în ajutorul pieței autohtone de porcine, sprijinând fermele de porcine din România. Legea stabilește un cadru legal favorabil sprijinirii guvernatamentale al fermelor de porcine. De asemenea, legea propune condiții favorabile celor care doresc să participe în cadrul programelor de finanțare alocate fermelor de porcine.
Legea Ambroziei, un proiect legislativ pe care l-am susținut de la început, prevede următorul fapt: eradicarea ambroziei trebuie să aibă loc cel târziu până în data de 30 iunie a fiecărui an. Astfel, ambrozia trebuie extirpată în perioada de înflorire, când aceasta emite polenul generator de simptome alergice. Legea mai prevede un aspect: proprietarii terenurilor sunt obligați să elimine ambrozia de pe terenurile lor și să se asigure de faptul că această plantă nu mai crește .
Având în vedere situația pandemică și măsurile restrictive ce s-au impus, împreună cu colegii din UDMR am cerut Guvernului României să redeschidă de urgență piețele din spațiile închise. Suspendarea funcționării piețelor alimentare din spațiile închise a fost o lovitură severă pentru producătorii autohtoni. Parlamentul a decis să retragă această măsură, sperăm că și guvernul va vedea că a greșit și va acționa în vederea redeschiderii piețelor.
Trebuie prelungite pe toată perioada stării de alertă măsurile adoptate pentru acordarea indemnizațiilor de șomaj, măsurile de protecție a locului de muncă și amânarea plății ratelor la credite. Următoarele măsuri trebuie aplicate până cel puțin în iunie 2021:
- acordarea unei subvenții de stat de 41,5% din salariul brut, pentru angajații care revin din șomajul tehnic, timp de 6 luni (în loc de cele 3 luni, cum este în prezent);
- sprijin din partea statului pentru salariile angajaților care lucrează cu program de muncă redus, cu 75% din pierderea salariului brut;
- ajutor de stat de 75% din valoarea indemnizațiilor de șomaj tehnic plătite de întreprinderile mici și mijlocii în care reducerea activității se datorează epidemiei de Covid;
- sprijin pentru muncitorii agricoli sezonieri și pentru lucrătorii sezonieri din industria HORECA – în cazul pierderii de venituri în urma instituirii măsurilor de sănătate publică – cu o indemnizație lunară egală cu 35% din salariul minim, care poate fi solicitată timp de 3-6 luni.
Apjok Norbert
Deputat UDMR de Maramureș