AcasăOPINIIProblema Zilei - Li s-au furat românilor trei ani din viaţă

Problema Zilei – Li s-au furat românilor trei ani din viaţă

spot_img

DISTRIBUIȚI

Premiatul unei reviste bancare (care-şi vinde un exemplar la preţul unui salariu), ministrul Gh. Ialomiţianu, ne anunţă că anul viitor nu va fi mai rău decât 2011. Halal! Dacă nu va fi mai rău, nu înseamnă că va fi mai bun. Practic, Ialomiţianu a fost premiat pentru răul făcut majorităţii românilor, impunând o austeritate nedemnă (care bucură nespus Occidentul, probabil). Nu contează că firmele româneşti s-au mutat cu sutele în Bulgaria (ţară considerată sub România, pe toate planurile), având cele mai mici taxe din Uniunea Europeană (motiv să crească substanţial cifra ei de colectare la stat). Lasă că nivelul de îndatorare publică a Bulgariei e de nici 15 la sută din PIB (faţă de România, care îl are cel puţin dublu) sau că în 2011 a avut un deficit bugetar la care visează azi România să-l aibă anul viitor (una e să visezi, alta e să-l ai, cum îl are deja Bulgaria). De ce n-a fost premiat de amărâta aia de revistă bancară ministrul de Finanţe bulgar, ci cel român? Mă mir că revista financiară (nu merită să-i reţin patronul) nu a premiat-o, totodată, şi pe Elena Udrea, care aruncă miliarde de euro europeni în ograda oamenilor de afaceri portocalii, în primul rând. Aşteptăm să fie premiat de această revistă fără nume şi Emil Boc, pentru recordurile sale din ultimii trei ani, când a pus România pe butuci.

Se încheie un an de mare tristeţe, scăzând nivelul de trai (cheia succesului unei guvernări e legată de gradul de creştere a nivelului de trai, nivel legat de gradul de creştere a economiei; la noi, ambele s-au prăbuşit; şi cu toate astea auzi numai de laude la adresa guvernanţilor). Că românii cred în proporţie covârşitoare că România merge cu nesimţire „într-o direcţie greşită” nu mai interesează pe nimeni, nici faptul că USL conduce detaşat în preferinţele lor (în 2012 actuala coaliţie de la putere e convinsă că va câştiga şi alegerile… comasate). Tot anul 2011 coaliţia de la guvernare a votat legi antipopulare prin asumarea răspunderii în Parlament, anunţând că reformează astfel statul (nici nu vreau să mă gândesc la viitor, când guvernanţii apăruţi după alegerile din 2012, dacă vor fi cei din actuala opoziţie, vor trebui să anuleze aceste legi ale ruşinii, care ne-au întors cu 22 de ani din drum).

A trecut un an în care opoziţia unită (USL) a făcut mai degrabă figuraţie în Parlament. În 2011 coaliţia de la guvernare a profitat la maximum de banul public şi a prins rădăcini pe poziţii. PDL, care ocupă funcţiile-cheie din România, se întăreşte şi prin creşterea satelitului lui, UNPR, o şmecherie bine pusă la punct de serviciile secrete (mai nou trec şi parlamentari de la PDL la UNPR, la derută), considerat „partid al generalilor, partid de rezervă al lui Băsescu”. E culmea, UNPR are acum şi o platformă intitulată USP sub pălăria căreia fuzionează cine vrei cu cine nu vrei (urmează PNŢCD să dispară cu totul în supa politică USP, sub conducerea înţeleaptă a lui Aurelian Pavelescu). E curios că PRM mai acumulează voturi în sondaje, atât cât să treacă de pragul de 5 la sută, deşi el nu mai există decât cu numele (C.V. Tudor nu mai vrea, asemenea lui Gigi Becali-PNG, decât să fie reales europarlamentar, dacă nu cumva amândoi vor avea parte de o condamnare pe dosare penale). În privinţa PPDD, sincer, pe mine mă scârbeşte publicitatea primitivă care i se face la OTV – o fi OTV televiziune particulară şi o fi PPDD partid de televizor, dar totul ar trebui să aibă o limită, să i se interzică PPDD intrarea în campanie electorală permanentă (altfel, lamentabilă) şi OTV să fie amendată drastic pentru abuz. Sau ar trebui să-şi facă toate partidele un post de televiziune, să fie la egalitate… Nu se vede nimic nou pe eşichierul politic: Noua Republică dă numai comunicate, Verzii există doar într-un apartament, Partidul Muncitorilor al lui Miron Cozma a rămas doar o promisiune provincială. Ar trebui să apară un partid care să preia şi voturile nehotărâţilor – va da Mircea Geoană lovitura cu un asemenea gen de partid? Nu crede nimeni în steaua partidului lui Mircea Geoană, din start. Ce vreau să spun e că n-avem nici o speranţă de reabilitare a clasei politice corupte de la noi.

Băsescu şi Boc pun bază în anul 2012 pe absorbţia banilor veniţi de la Uniunea Europeană, pe 6 miliarde de euro, neapărat – care să crească şi economia, să dea şi locuri de muncă şi să umple buzunarele celor ce câştigă licitaţiile (neapărat clientelă politică a celor aflaţi la putere, care va contribui cu bani negri la campania electorală a partidelor aflate în coaliţie). Mai au la dispoziţie împrumutul „preventiv” de la FMI-CE-BM de 5 miliarde de euro… Sunt indicii că puterea va zăpăci de cap electoratul, care chiar va crede că sacrificarea lui în ultimii trei ani a salvat România de la dezastru. Electorat ce şi-ar putea pune nădejdea în aceiaşi nemernici care i-au furat trei ani din viaţă.

Liviu Ioan Stoiciu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA