Fideli crezului nostru ca pe langa mancare, e nevoie sa punem si inteligenta in farfurie, am luat masa de Craciun la gandit. Si am reusit sa strangem peste 10 moduri in care putem fi mai destepti in cazul meselor de Sarbatori.
1. Aperitivele. Stiu ca suntem parte a unei natii pentru care aperitiv inseamna de cele mai multe ori 1-2-n pahare de tuica. Asta inseamna ca in cazul in care introducem la aperitive si toba, lebarul, sunca si ceapa – am putea sa ne declaram multumiti? Ei bine, nu. Se poate si mai bine de atat. Daca pregatesti un platou traditional pentru a deschide masa de Craciun nu ezita sa-l garnisesti bine cu legume proaspete. Feliutele de ardei gras, rosie, ceapa verde, castravete, frunze de salata – vor usura digestia si te vor ajuta sa mananci mai putine calorii. Un alt truc este sa lasi aperitivele la indemana inaintea inceperii mesei propriu-zise, pentru a evita sa ai la masa o haita de lupi flamanzi.
2. Maioneza. La romani, e foarte populara in locul salatei de boeuf. Glumim, dar nu prea exageram, pentru ca maioneza este ingredientul principal. Ba, mai mult, ca si cand salata in cauza n-ar avea suficienta maioneza, e decorata tot cu maioneza! Sa mai spun despre traditionalul „La multi ani!” de deasupra cu ce e scris?! Mai bine nu.
Daca ar avea cum, in cazul asta ficatul si-ar da demisia. Ce putem face insa? Putem folosi la salata boeuf o maioneza dietetica si cel putin la fel de gustoasa ca cea pe care o facea mama acasa. Incearca o reteta pe baza de mustar, iaurt, galbenus de ou si ulei. Ficatul te va iubi!
3. Hidratarea. La fel ca in cazul aperitivelor, hidratarea la romani inseamna ca pe langa tarie sa bei si bere sau vin. Daca e sa ne luam dupa reclamele agresive din aceasta perioada, am putea crede ca nici fara bauturi carbogazoase de culoare maro Craciunul n-ar mai fi Craciun. Ei bine, atat alcoolul cat si carbogazoasele te deshidrateaza si te baloneaza. Nu spun acum sa renunti de tot la alcool, dar ideal ar fi ca doua treimi din lichidele baute atunci sa fie apa plata, sucuri de fructe naturale facute in casa cu adaos de apa pentru a tine de sete, ceaiuri de sezon sau apa aromatizata natural. Asa mai avem o sansa sa ne intelegem intre noi si la cateva ore dupa inceperea mesei.
4. Sarea. O fi ea buna sarea in bucate, dar sigur bucatele in sare nu fac bine la sanatate.
Foloseste mai putina sare atunci cand pregatesti carnatii si friptura. Poti imbunatati foarte bine gustul carnii cu ajutorul condimentelor: piper, ardei iute, cimbru, busuioc, ienibahar, mustar, usturoi.
Redu pe cat posibil grasimile si prajelile. Prepara friptura la cuptor cu ierburi aromatice, iar carnatii la gratar, astfel incat excesul de grasime sa nu ajunga in farfuria ta.
5. Desertul. Schimba rutina cozonacului. Inlocuieste cozonacul cu tarta sau placinta de mere, ori dovleac. Daca le condimentezi din plin cu scortisoara si un praf de cardamon, vei reduce considerabil cantitatea de zahar folosita la prepararea umpluturii. Scortisoara potenteaza foarte mult dulcele. In plus, atat merele cat si dovleacul contin foarte multe fibre vegetale care iti vor regla tranzitul intestinal.
6. Sarmaua. Fiecare avem o idee clara despre cum trebuie sa arate o sarma. Ce culoare sa aiba, cat de mare sa fie, daca varza bate vita-de-vie si altele asemenea. Despre ce este in ea, ne pasa mai putin. Ce-am putea face astfel incat sarmalele sa fie mai usoare? Foloseste mai multe legume (ceapa, morcov, radacina de telina) si condimente in compozitia de sarmale si redu cantitatea de orez. In plus, sa stii ca nu e musai sa naclaiesti sarmalele cu smantana si nici nu trebuie sa ai o piramida de sarmale pe trei nivele in fata. A, sa stii si ca daca vezi farfuria in proportie de 50% cand incepi sa mananci – nu inseamna ca vei avea ghinion la anul. Doar ca ai sanse mai mari sa ramai in greutate.
7. Nu pune toata mancarea pe masa de la inceput. Clar, tendinta va fi de a manca mai mult, intr-un timp cat mai scurt. Lasa sa treaca minim 20 de minute pentru a servi urmatorul fel de mancare. Creierul are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a inregistra senzatia de satietate, chiar daca stomacul este plin. Din cauza asta, de Sarbatori creierul ajunge la stomac cu cea mai mare intarziere. De obicei, creierul isi da seama ca e satul dupa ce realizeaza ca nu mai incape aer in plamani si ca doar privirea se mai poate apleca…
8. Serveste cat mai multe legume. Include-le pe cat posibil in cat mai multe feluri de mancare, ideal in stare cruda, sub forma de salate. Iti vei asigura aportul de vitamine si minerale in aceasta zi in care de obicei se face excces de proteine. Te vei satura mai repede si vei evita aparitia unor indigestii sau crize biliare, adica exact acele lucruri din cauza carora risti sa devii tu o leguma pentru cateva zile sau sa canti „La Bethleem colo jos” pe la camera de garda.
9. Hidrateaza-te suplimentar. Alcoolul, cafeaua, excesul de proteine si sare deshidrateaza organismul. Ideal ar fi ca 2/3 din lichidele pe care le vei bea pe parcursul mesei sa fie apa plata.
10. Masura. Nu in ultimul rand, mananca cu moderatie, pentru a evita eventualele neplaceri care pot aparea a doua zi sau in zilele imediat urmatoare. Nu uita ca festinul se poate prelungi pana in prima saptamana a lunii Ianuarie. Si poti foarte usor„castiga” 2-3 kg in plus. Iar efortul de a le da jos poate dura mai mult de 2 saptamani. Moderatia este un obicei pe care e indicat sa il pastrezi indiferent de ocazie.
11. Share. Adica sa dai si prietenilor link la articolul asta. Nu vei slabi nici macar o calorie si nici Mos Craciun nu-ti va face masaj la talpi daca il trimiti la cel putin 10 prieteni. Insa, mai ales daca o sa faci sarbatorile cu prietenii, e bine sa stie de pe acum la ce sa se astepte, sa nu se intrebe perplecsi „Ce e cu atat apa?” sau „De ce avem iaurt la sarmale in loc de smantana?” In plus, daca faci asta, o sa consider share-ul tau cadoul perfect pentru Nutripedia.
Cam astea ar fi. Iti uram Sarbatori Fericite alaturi de cei care iti sunt dragi, iar mancarea sa ocupe doar un loc secundar, dupa ceea ce inseamna spiritul Sarbatorilor de iarna: prietenie, ganduri bune, bucuria de a primi si a oferi cadouri – poate chiar si celor mai batuti de soarta. Adica si aproapelui, nu doar apropiatilor.
La multi ani!
Sursa: Nutripedia