Agenția Județeană de Mediu, Primăria Dumbrăvița și firma americană Universal Alloy Corporation (UAC) au organizat luni, 28 noiembrie a.c., o dezbatere publică pentru a afla care este poziția cetățenilor în legătură cu iminenta intrare în funcțiune a unei topitorii de aluminiu, parte a actualei fabrici de componente de aviație.
Problema nu este nouă, intenția americanilor fiind făcută public imediat după intrarea în funcțiune a fabricii. La dezbaterea desfășurată în Căminul Cultural au ținut să participe peste o sută de cetățeni din toată comuna. Sigur că e greu de știut cât înțelege un necunoscător al tehnologiei din această poveste, dar cred că s-a mers pe principiu ”hai să fim mulți și să urlăm cât mai tare, chiar dacă habar n-avem despre ce e vorba”. Lăsând gluma la o parte, credem că responsabilitatea deciziei de a se elibera autorizațiile de mediu necesare, aparține în totalitate Agenției de Mediu. Acolo există specialiști care pot discerne (au obligația legală) dacă viitoarea topitorie va polua sau nu mediul înconjurător, cu efecte nocive asupra sănătății oamenilor, faunei și florei. În cadrul discuțiilor (dezbateri este prea mult spus), cei de la UAC au venit cu explicațiile necesare, dar evident că n-au fost convingători pentru că auditoriul nu putea pricepe aproape nimic din toată povestea. E ușor să vociferezi, să-ți dai cu părerea de ”specialist” despre ceea ce nu cunoști și să ceri investitorilor să plece acasă. Chestii de acest gen au fost și vor mai fi. Repet, responsabilitatea trebuie asumată de către cei care vor elibera documentele.
Normal că funcționarea topitoriei va fi monitorizată, eventualele încălcări ale legislației de mediu putând duce la sistarea activității. Așa se procedează oriunde în lume, pentru că asemenea topitorii există cu miile prin toate locurile unde se prelucrează aluminiu. Până ce nu se va dovedi că instalația poluează mediul, protestele localnicilor sunt lipsite de logică. Sigur, temerile oamenilor sunt normale, de prea multe ori au fost păcăliți în ultimii ani pe toate palierele. Numai că de data este vorba despre o investiție importantă, realizată de o companie de prestigiu, care în mod sigur nu vrea să-și păteze blazonul cu astfel de măgării. Dacă vor încălca legea, vor fi obligați să-și oprească activitatea. Restul sunt povești de uliță sau cămin cultural.
ACTUALIZARE: Comunicatul oficial al CJ Maramureş
“În niciun caz nu voi permite în Maramureş investiţii care nu respectă normele de mediu. Mă adresez dumneavostră ca un garant al administraţiei judeţene. Vă asigur că vă respectăm ca cetăţeni ai acestui judeţ şi, cu atât mai mult, apreciem faptul că sunteţi apărători înverşunaţi ai mediului. Nu vrem să trăiţi cu gândul că în comuna dumneavoastră va funcţiona o topitorie care v-ar putea afecta sănătatea”, le-a spus Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, localnicilor din Dumbrăviţa, la dezbaterea publică organizată luni, pe tema înfiinţării unei topitorii de aluminiu în localitate. Mircea Man a fost însoţit de Vasile Şpan, arhitectul şef al judeţului.
Şedinţa publică a fost organizată de Universal Alloy Corporation (UAC) Dumbrăviţa. Societatea a început anul trecut demersurile pentru obţinerea autorizaţiei de mediu pentru înfiinţarea acestei topitorii de aluminiu. Aceasta ar urma să prelucreze deşeurile rezultate în urma obţinerii profilelor extrudate pe care fabrica le produce în prezent.
Întâlnirea a avut loc la Căminul Cultural. Au participat locuitori ai comunei, în număr foarte mare, autorităţi locale şi judeţene, parlamentari, specialişti în protecţia mediului, angajaţi ai fabricii din Dumbrăviţa, reprezentanţi mass-media.
În discuţiile purtate, localnicii au cerut lămuriri concrete, pe înţelesul tuturor, asupra studiilor de impact efectuate, care arată că sănătatea populaţiei nu va fi afectată în niciun fel. Afirmaţiile au fost întărite şi de oficialii judeţului prezenţi , care le-au dat asigurări dumbrăviţenilor că topitoria va fi închisă dacă se va constata că poluează, deoarece activitatea acesteia va fi atent monitorizată. Cu o confirmare în plus a venit şi Iulian Gheorghe, directorul tehnic al UAC Dumbrăviţa, care a dat ca exemplu funcţionarea unei astfel de topitorii în California, în condiţiile în care acolo normele de mediu sunt mult mai dure.
Preşedintele Mircea Man s-a arătat încrezător în şansele de reuşită ale acestui proiect, subliniind, pe de altă parte, câştigul pe care comuna Dumbrăviţa îl va avea atât din punct de vedere economic, cât şi al locurilor de muncă ce urmează a fi create. “Mai mulţi bani la bugetul local înseamnă dezvoltare şi modernizare, iar noi locuri de muncă aproape de casă înseamnă reducerea şomajului, stabilitate şi prosperitate pentru dumbrăviţeni”, a mai adăugat Mircea Man.
G. Ciascai