Simulare de accident rutier grav pe strada Culturii din Baia Mare pe tronsonul Casa de Cultură-intersecţia cu strada Gheorghe Şincai şi strada Vasile Lucaciu. Prefectul Sandu Pocol, preşedintele Mircea Man, şefi ai structurilor teritoriale de siguranţă şi ordine publică şi elevi de la unităţile de învăţământ din zonă au asistat la intervenţia structurilor abilitate să gestioneze şi să coordoneze, conform procedurilor, activităţile la producerea unei situaţii de urgenţă. Prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112 a fost anunţat producerea accidentului în care au fost implicate şase autovehicule. Şoferul unui autobuz a încercat să evite o coliziune cu un autoturism, însă nu a reuşit să redreseze autovehiculul şi s-a prăbuşit peste un alt autoturism participant la trafic. Accidentul s-a soldat cu implicarea şi incendierea unui alt autoturism, respectiv prăbuşirea unui autovehicul în albia râului Săsar, în amonte de pod. Un alt autovehicul implicat s-a oprit în stâlpul de iluminat public de pe marginea arterei de circulaţie, iar o motocicletă aflată în trafic a fost şi ea acroşată de unul dintre autovehicule.
Două persoane decedate şi trei rănite în accidentul rutier
Primele echipaje medicale sosite la faţa locului au fost cele ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi ale Serviciului Maltez Baia Mare. Aceştia au fost coordonaţi în activitatea medicală de către doctorul Ioana Cătană, care a evaluat stare de gravitate a victimelor rezultate în urma accidentului de circulaţie rutieră. În accident au fost implicate cinci persoane, din care două au rămas încarcerate. Primele investigaţii medicale au constatat decesul a două persoane şi rănirea a altor trei. La faţa locului ajung agenţii Biroului Poliţiei Rutiere Baia Mare care iau măsuri pentru identificarea locului accidentului şi a personalelor implicate: autor, victime şi martori. Ei sunt cei care asigură fluidizarea traficului rutier în zonă şi desfăşurarea acestuia în condiţii de siguranţă. Structuri de poliţie, jandarmi şi poliţie locală asigură măsurile necesare pentru delimitarea zonei unde s-a produs accidentul şi pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice.
Sosesc mai apoi ambulanţele SMURD şi trei autospeciale de intervenţie ale pompierilor militari. Paramedicii asigură primul ajutorul medical calificat al persoanelor rănite, iar pompierii militari procedează asigurarea zonei şi la stingerea incendiului; descarcerarea victimelor din autovehicule şi scoaterea victimei din albia râului Săsar. Persoanele rănite sunt transportate cu ambulanţele la unitatea primire de urgenţă a spitalului judeţean de urgenţă, iar medicul care a coordonat întreaga activitate părăseşte zona după plecarea ambulanţei cu ultima persoană rănită. Persoanele decedate au fost transportate la morga Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare.
Agenţi şi ofiţeri ai Biroului Rutier Baia Mare, împreună cu criminalişti din cadrul Poliţiei Baia Mare investighează cauzele producerii accidentului rutier: ridică de la faţa locului eventuale mijloace de probă; elaborează schiţa accidentului şi procesul verbal de cercetare la faţa locului în care sunt consemnate primele informaţii despre modul în care s-a produs accidentul, persoanele care au fost implicate, persoanele decedate şi vătămările corporale suferite de victime; administrează toate probele necesare finalizării dosarului de cercetare penală privind accidentul rutier pentru a-l înainta ulterior Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare în vederea dispunerii soluţiei. Trebuie menţionat faptul că fiecare accident de circulaţie prezintă anumite particularităţi. Pentru alte detalii cu privire la cercetare trebuie discutat cu persoanele care instrumentează dosarul şi care sunt abilitate să ofere lămuriri cu privire la orice aspect al cauzei. Autovehiculele implicate în exerciţiul simulat nu au avut carburant sau ulei în motor şi cutia de viteză. La un caz real se intervenea pentru a opri scurgerile de materiale petroliere şi a preveni poluarea râului Săsar. Degajarea carosabilului de autovehicule s-a realizat cu sprijinul utilajelor tehnice coordonate de Asociaţia Asistenţei Rutiere din România (A-CAR). Din primele cercetări efectuate la faţa locului de către poliţiştii rutieri, accidentul de circulaţie s-a produs de către conducătorul autoturismului BMW, înmatriculat în Franţa, pe fondul vitezei excesive şi neadaptării conducerii acestuia pe timp ploios şi carosabil umed. Atât prefectul Sandu Pocol cât şi preşedintele Mircea Man au apreciat pozitiv desfăşurarea exerciţiului de simulare şi coordonarea integrată a structurilor cu atribuţii în intervenţia şi gestionarea producerii unei situaţii de urgenţă. De asemenea, au mulţumit poliţiştilor, pompierilor militari, jandarmilor, medicilor, paramedicilor, asistenţilor, voluntarilor maltezi, poliţiei locale, A-CAR, societăţii Drusal pentru seriozitate şi contribuţia la buna organizare a activităţii desfăşurate. Pompierii militari şi angajaţi de la Drusal au degajat tronsonul străzii Culturii de resturile rămase după degajarea carosabilului de autovehicule şi au spălat cu apă artera de circulaţie. La ora 14.00 tronsonul străzii afectate de accident a fost redeschis şi redat circulaţiei rutiere.
(sursa: Dan Buca, purtator de cuvant al CSJU Maramureş)