Agenţia franceză AFP inisistă pe pasul înainte făcut în lupta împotriva corupţiei prin condamnarea fostului premier, Associated Press aminteşte de consternarea unei păţti a populaţiei, în timp ce austriecii dela Der Standard vorbesc despre relaţia Nastase-Ponta şi implicaţiile acesteia în dosarul Trofeul Calităţii.
„Fostul premier român Adrian Năstase, condamnat miercuri la doi ani de închisoare pentru corupţie, a încercat să se sinucidă când poliţia a venit la domiciliul său. “Procurorul a fost informat de politie despre o tentativa de sinucidere a domnului Adrian Năstase”, a precizat parchetul”, transmite AFP, preluat de Le Parisien.
“El a fost transportat la un spital din Bucureşti, dar nu este disponibilă nicio informaţie despre starea sa de sănătate. Premierul Victor Ponta, care face parte din acelaşi partid social-democrat, s-a deplasat imediat la faţa locului. Năstase, 61 de ani, a fost premier între 2000 şi 2004 şi a fost condamnat de Curtea supremă la doi ani de închisoare pentru deturnarea unui milion şi jumătate de euro pentru campania sa electorală, un eveniment care marchează “un pas important” în lupta împotriva corupţiei, după părerea experţilor”, scrie AFP, citând-o pe Laura Stefan, “expertă în lupta împotriva corupţiei pentru grupul de reflecţie Expert Forum”. Acest pasaj din ştirea AFP este preluat şi de BBC.
Der Standard
“La câteva ore după ce a fost condamnat la închisoare, fostul prim-ministru Adrian Nastase a încercat să-şi ia viaţa. Premierul Victor Ponta a confirmat acest fapt la televiziune. Jurnaliştii agenţiei AFP au observat în faţa reşedinţei lui Adrian Nastase cum acesta a fost urcat într-o ambulanţă şi dus la un spital din Bucureşti”, scrie cotidianul austriac Der Standard, în ediţia electronică. În seara zilei de miercuri, poliţiştii s-au deplasat la locuinţa lui Năstase pentru a-l duce la închisoare. În prezenţa ofiţerilor de poliţie Năstase s-a împuşcat cu un revolver. Premierul Ponta a declarat după vizita la spital că situaţia lui Năstase este sub control.”
Publicaţia austriaca, care în ultimele zile a preluat informaţia privind plagierea lucrării de doctorat a premierului Ponta, publică în articolul despre tentativa de sinucidere al lui Adrian Năstase detalii din presa română despre telefonul dat de Adrian Năstase lui Adrian Grajdan, fost şef a Inspectoratului de Stat in Construcţii. Sub titlul “O mişcare evidentă”, Der Standard îl prezintă pe Adrian Nastase drept mentorul premierului Ponta şi scrie despre retragerea ca parte civilă a Inspectoratului de Stat in Construcţii în cazul Trofeul Calităţii, după numirea lui Grajdan în funcţie de către Victor Ponta.
Associated Press
The New York Times şi Huffington Post preaiau următorul articol al Associated Press privind tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase.
“Un fost premier al Romaniei s-a împuşcat şi s-a rănit, miercuri, la câteva oare după ce ce mai înaltă instanţă l-a condamnat la doi ani de închisoare pe baza unor acuzaţii de corupţie, a declarat actualul prim-ministru al ţării. Presa relatează că el s-a împuşcat în gât.”
“Fostul premier Adrian Năstase este cel mai important politician român care va fi încarcerat după căderea comunismului în 1989. El a făcut apel la 30 martie împotriva unei decizii de condamnare la închisoare pentru colectarea ilegală de fonduri pentru campania sa prezidenţială, însă Curtea Supremă şi-a menţinut sentinţa, provocând un şoc în întreaga ţară.”
Miercuri, premierul Victor Ponta, un aliat apropiat, l-a vizitat pe Năstase la spital şi a declarat că “situaţia sa este sub control”.
“Este dreptul şi obligaţia mea să îl vizitez”, a spus Ponta. “Nu puteam sta acasă fără să văd ce se întâmplă.”
“Ponta nu a oferit detalii despre rănile suferite de Năstase, însă Antena3 şi Mediafax au precizat că el s-a împuşcat în gât după ce poliţia a sosit la domiciliul său pentru a-l aresta.”
Năstase, care va împlini vineri 62 de ani, a insistat că procesul împotriva sa a fost motivat politic şi a indicat că se va adresa CEDO. El a pretins că sentinţa este nedreaptă şi că cei opt ani de proces au fost ca o pedeapsă cu închisoarea pentru el.
Năstase i-ar urma în cărţile de istorie din România lui Nicolae Ceauşescu, care a fost arestat, judecat rapid şi executat de către un pluton de execuţie, împreună cu soţia sa Elena, în 1989, după 25 de ani de preşedinţie.
Năstase a fost premier între 2000 si 2004 şi a condus Partidul Social Democrat din 2000 şi până în 2005. El a fost ministru de Externe între 1990 şi 1992 şi a fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.
La aflarea sentinţei instanţei supreme, unii români s-au bucurat la vestea încarcerării unei figuri atât de puternice, în timp ce alţii au fost consternaţi. “Desigur, până la sfârşitul vieţii Adrian Năstase va spune că a fost o nedreptate, dar este o piatră de hotar în istoria juridică a României”, a spus jurnalistul Cristian Tudor Popescu. “Acei oameni care par a fi semizei pot fi trimişi la închisoare.”
Judecătorii l-au găsit pe Nastase vinovat pentru că a taxat companiile şi agenţiile de stat care au participat la o conferinţă pentru a-şi finanţa campania prezidenţială eşuată din 2004. Năstase a pierdut în turul al doilea în faţa lui Traian Băsescu.
Potrivit indexului Transparency International din 2011, România este una dintre cele mai corupte ţări din UE, la care a aderat in 2007, continuă Associated Press.
UE a cerut României să lupte împotriva corupţiei endemice, în special în justiţie, care a fost criticată pentru că este influenţată politic.