Preşedintele Partidului Democrat Liberal împreună cu întreg Biroul Permanent Naţional şi-au prezentat demisia, a anunţat Emil Boc, joi seară, la finalul Colegiului Naţional Director.
El a spus că în perioada următoare PDL va avea doar o structură interimară, până la alegerea unei noi conduceri a partidului, şi a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat. „Preşedintele Partidului Democrat Liberal împreună cu întreg Biroul Permanent Naţional şi-au prezentat demisia. Asta înseamnă că în perioada imediat următoare partidul va avea doar o structură interimară, până la alegerea noii conduceri. Atât preşedintele cât şi BPN îşi asumă răspunderea politică pentru rezultatele pe care le-am obţinut la rezultatele locale”, a declarat Emil Boc.
Liderul democrat-liberal a subliniat că „preşedintele PDL împreună cu BPN au traversat România prin criză”. „Şi-au asumat măsurile politice care au salvat România de la colapsul economic. Aceste măsuri au fost bune, au fost corecte. Ele ne-au costat din punct de vedere politic, ne-au costat din punct de vedere electoral. Este un gest de asumare a răspunderii politice ca atare şi, în consecinţă, atât preşedintele PDL cât şi BPN şi-au asumat gestul demisiei,” a adăugat Boc.
El a spus că în acest fel se deschide calea pentru organizarea structurii care să valideze noile organe de conducere ale partidului urmând ca ”detaliile” să fie stabilite într-o şedinţă viitoare a CND, cel mai probabil duminică. ”Până atunci va gestiona această structură conducerea interimară a PDL. Actuala structură, până la alegerea noii structuri, gestionează treburile curente ale partidului”, a mai spus liderul democrat-liberal.
Emil Boc a precizat că nu va mai candida pentru şefia PDL. „Nu mai candidez pentru un mandat la preşedinţia PDL, mă voi ocupa în primul rând de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Este o mare onoare şi cinste să fii primar al unui asemenea municipiu”, a arătat preşedintele demisionar al PDL.
Potrivit articolului 86 din Statutul PDL, Consiliul Naţional de Coordonare (CNC) se reuneşte semestrial sau ori de câte ori este nevoie. Convocarea pentru şedintele ordinare este făcută de BPN.
Pentru şedinţe extraordinare, CNC poate fi convocat la cererea: BPN, a preşedintelui partidului sau a cel puţin o pătrime din preşedinţii BPJ, cu acordul BPJ respective.
Conform articolului 87 din Statut, şedinţele ordinare ale CNC se anunţă cu minimum 7 zile, iar cele extraordinare cu minimum 48 ore înainte de data convocării.
ACTUALIZARE: Reacții la cald venite de la liderii PDL
– Sever Voinescu: „Nu am o opinie in acest moment (despre cine ar trebui sa conduca PDL – n.red.).
Exista aceasta tentatie de a gasi pe cineva precum Traian Basescu, acea persoana nu exista, trebuie sa gasim pe altcineva, cu alt profil de lider”.
– Marius Spinu, presedinte PDL Iasi: „Cea mai buna conducere pentru PDL ar fi Mihai Razvan Ungureanu – presedinte si Vasile Blaga – presedinte executiv.
S-ar putea sa mai urmeze multe demisii la nivelul organizatiilor judetene si locale.”
– Radu Berceanu, intrebat ce parere are despre demisia conducerii BPN, a raspuns: „Pana una alta, foarte buna!”
– Vasile Blaga: „Sigur se va alege o conducere interimara, vom decide duminica”.
– Elena Udrea: „Este o decizie buna si corecta si onorabila a BPN-ului de a isi prezenta demisia de onoare si a lasa un interimar la conducerea partidului”.
– Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, la TVR Info: „Orice alegeri interne intr-un partid creeaza un altfel de trend decat cel care trebuie sa ne motiveze pentru alegerile parlamentare”. Acesta a adaugat ca obiectivul e maximizarea potentialului pentru parlamentare.
– Radu F. Alexandru, la Digi 24: „A fost o sedinta de exorcizare”.
– Radu F. Alexandru neaga faptul ca Elena Udrea a spus ca au fost colegi care i-au cerut sa le angajeze amantele: „am fost in sala la intreaga declaratie a Elenei Udrea, am ascultat-o cu foarte mare atentie, nu a spus asa ceva”. Senatorul a adaugat ca fostul ministru s-a referit la rude si le-a angajat in conditiile in care legea si competentele acestora i-au permis.
– Sever Voinescu, purtator de cuvant PDL, la Digi 24: „Vasile Blaga nu a vrut sa fie lider interimar, suntem obligati sa facem o conventie extraordinara”.
– Gheorghe Falca, primarul Aradului, la Realitatea TV: „A fost una din cele mai frumoase sedinte, o dezbatere exacta. S-a luat o decizie corecta pentru ce trebuie sa existe in Romania pe zona de centru-dreapta, pentru a da posibilitatea unei constructii pe zona de centru-dreapta (…) Dreapta trebuie sa se pregateasca pentru competitia din toamna”.
– Vasile Blaga a declarat ca nu se va ocupa de organizarea Conventiei de alegere a noii conduceri a PDL.
– Declaratii Emil Boc: „Concluzia de azi e urmatoarea – presedintele PDL, impreuna cu intreg BPN, si-au prezentat demisia. Partidul va avea o structura de conducere interimara.
BPN si presedintele isi asuma raspunderea politica pentru rezultatele de la alegerile locale. Sa fie clar, au traversat tara prin criza(…) masurile ne-au costat. Gestul demisiei deschide calea pentru alegerea unei noi structuri de conducere, probabil vom decide duminica.
ACTUALIZARE 2: UDREA: „Știți cu toții unde sunt banii de la Ministerul Dezvoltării”!
Colegiul director al PDL care s-a întrunit, joi, pentru a discuta dezastrul alegerilor s-a lăsat cu certuri și vorbe grele. Dintre acestea, poate cea mai ciudată declarație, deși trunchiată, este cea a Elenei Udrea, care le-a spus colegilor „Știți cu toții unde sunt banii de la Ministerul Dezvoltării”.
Cel mai acid critic al conducerii PDL, pare a fi prim-vicepreședintele Vasile Blaga. Potopul de acuzații a fost, se pare, îndreptat atât asupra președintelui Emil Boc, cât și asupra fostului lider al PDL București, Elena Udrea.
Vasile Blaga susține debarcarea lui Emil Boc și o acuză pe Elena Udrea că Ministerul Dezvoltării ar fi fost unul al relațiilor.
„Ți-ai pus toți delfinii în funcție”, i-a spus Vasile Blaga Elenei Udrea.
Ce fel de insultă este „delfin”?
Delfinii sunt mamifere prietonoase, inteligente, iar oamenii de știință au motive întemeiate să creadă că se folosesc un limbaj destul de apropiat de cel al oamenilor. Nu atacă oameni, sunt jucăuși și dau impresia de seninătate.
Rechinii, însă, sunt prădători prin excelență, au dinți ascuțiți și, cele mai multe dintre specii, mănâncă pești mai mici.
România susține delfinii
Probabil termenul căutat era rechin, pentru că e greu de crezut că delfinii ar putea face rău Ministerului Mediului.
Cel mai sigur, însă, delfinii au fost cei care au primit banii de la Ministerul Dezvoltării, despre care Elena Udrea a subliniat că știu cu toții unde sunt. Delfinii au banii de la Ministerul Dezvoltării.
„Observ că se caută un ţap ispăşitor şi se dă vina pe mine. Eu nu am luat acasă banii de la minister. Ştiţi cu toţii unde sunt banii de la Ministerul Dezvoltării”.
Președintele Senatului nu este singurul care a lansat acuzații grele.
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, i-a explicat Robertei Anastase pe românește, de ce a devenit președintele Camerei Deputaților:
„Te-am pus să numeri voturi, nu să le pierzi.”
Cât despre fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, Falcă a acuzat întreaga echipă de miniștrii PDL: „L-aţi scăpat din hăţuri pe Ungureanu. Dacă rămânea prim-ministru, nu se întâmplau toate astea”.
Liderul PDL Mureș, Dorin Florea, la rândul său a întrebat-o pe Roberta Anastase: „Te crezi la discoteca? Te-am pus șefă la Parlament ca să numeri bile, nu ca să-ți bați joc”.
„Nu mai are rost să rămâneți”, a fost concluzia pedelistului Dorin Florea.
Potrivit stenogramelor, Emil Boc ar fi acceptat cu grație abdicarea de pe tronul portocaliu: „Mă supun deciziei dumneavoastră. Cum decideţi voi, aşa fac.”
Un lider anonim, glumește în timpul ședinței cu jurnaliștii: „E cu sânge pe pereți. Urmează demisia conducerii în bloc.”
Președintele Senatului, Vasile Blaga, a concluzionat amar, că Mesia a murit: „Mesia nu mai există. Am avut doi, unul din ei l-am avut noi”.