Subprefectul Pamfil Bercean a condus, în această dimineaţă, întâlnirea colectivului de analiză a colectării veniturilor la bugetul consolidat al statului. Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Locale, Teodor Lupuţi, a precizat că încasările realizate în luna mai la bugetul general sunt în creştere, cu 35,76% faţă de acceaşi perioadă a anului trecut. Încasările, în contul bugetului asigurărilor de stat depăşesc încasările similare cu 8,25%.Cuantumul încasărilor la bugetul fondului de şomaj înregistrează o creştere de 17,46%. La bugetul asigurărilor sociale pentru sănătate s-au obţinut încasări mai mari cu 10,51%. La nivelul bugetului general consolidat s-a înregistrat o creştere cu 18,48%. Încasările la impozitul pe profit sunt în scădere cu 21,84%, faţă de luna mai a anului precedent. La impozitul pe venit, încasările sunt în creştere cu 25,13%. Cuantumul încasărilor din taxa pe valoarea adăugată a fost majorată cu 24,96%, iar volumul rambursărilor diminuat cu 28,60%. Încasările la accize menţin, în continuare trendul crescător, fiind în scădere cu 56,31%, comparativ cu luna mai a anului trecut. La capitolul alte venituri se înregistrează o scădere a cuantumului încasărilor, care sunt mai mici cu 50,78% faţă de luna mai 2011. Sunt multe societăţi comerciale care şi-au redus sau sistat activitatea, a mai precizat directorul Teodor Lupuţi. Direcţia Generală a Finanţelor Publice Maramureş a făcut demersurile necesare pentru încasarea pe 75 de zile a arieratelor, însă nu toate acestea sunt încasabile. În zilele următoare, la nivel central, se va efectua o analiză a realizării veniturilor din teritoriu la bugetul consolidat al statului.
Sancţiuni contravenţionale aplicate de comisarii gărzii financiare
Comisarul şef adjunct al Gărzii Financiare-Secţia Maramureş, Grigore Ghiras, a menţionat că au avut loc acţiuni de monitorizare a acţiunilor comunitare, fiind aplicate pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare, amenzi şi contravenţii. Comisarii gărzii financiare au întocmit şi înaintat opt dosare penale. Unul dintre acestea are valoarea cea mai mare, în domeniul jocurilor de noroc, prejudiciu estimat la bugetul statului fiind de peste 13 milioane RON. Arieratele încasate sunt în valoare de 515 mii RON. Au fost luate două măsuri asiguratorii împotriva a doi agenţi economici, în valoarea de peste 5 milioane lei. S-au realizat acţiuni de verificare în târguri şi pieţe cu privire la utilizarea caselor de marcat, unde s-a constatat fenomenul de evaziune fiscală. S-u aplicat amenzi, în valoare de 41 mii lei. Verificări s-au efectuat şi în domeniul societăţilor care îşi desfăşoară activitate în domeniul masei lemnoase, aplicându-se amenzi în cuantum de 20.000 mii lei.
Subprefectul Pamfil Bercean a spus: „ Discuţiile relevă o creştere a fenomenului de evaziune fiscală a agenţilor economici care nu eliberează bonuri fiscale. Este importantă demararea unei campanii de conştientizare a cetăţenilor, în scopul de a diminua fenomenul de evaziune fiscală. Populaţia trebuie să solicite comercianţilor eliberarea bonurilor fiscale. Aceştia au obligaţia, conform legislaţiei în vigoare (OUG 28/1999 care obligă agenţii economici ce efectuează livrări cu amănuntul şi prestări de servicii direct către populaţie să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale), să emită bonuri fiscale şi să le predea clienţilor. La cererea clienţilor, comercianţii pot elibera şi factura fiscală”.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice va prelua cu data de 1 iulie a.c., activitatea de executare silită de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Casa Judeţeană de Pensii Maramureş.
Directorul A.J.O.F.M., Oana Oşanu, a afirmat că rata şomajului este în scădere, fiind de 3,75%. Motivaţia o constituie angajările, din această perioadă, în domeniul construcţiilor şi serviciilor în turism.Se întâmpină greutăţi cu încadrarea în muncă a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani, respectiv a persoanelor care mai au de lucrat 2-3 trei ani pentru a îndeplini condiţiile prevăzute de lege pentru a ieşi la pensie. De asemenea, sunt probleme pentru încadrarea în muncă, cu personal în domeniul confecţiilor textile. Agenţia judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a achitat fondurile necesare (610 mii lei) subvenţiei pentru 700 de agenţi economici care au făcut angajări pentru tineri, cu vârsta cuprinsă între 16-25 ani. A fost semnalată, la nivelul judeţului, o practica a angajatorilor de a angaja persoane plecate în străinătate şi pentru care obţin subvenţii. Maramureşul are primite oferte de muncă personal medical (medici şi asistenţi medicvali) în Danemarca.