Primăria municipiului Ploieşti a fost câştigată după o luptă tensionată de candidatul USL, Iulian Bădescu, senator PSD. Rezultatul de la Ploieşti reprezintă o lovitură teribilă pentru Roberta Anastase, cea care de fapt controla capitala judeţului Prahova. De altfel, Anastase a fost acuzată de liderii PSD că a încercat, pe ultima sută de metri să întoarcă rezultatul votului. În noaptea de duminică spre luni, Ploieştiul a fost în centrul unui scandal monstru. La ora 1.30, un post TV local anunţă rezultatele numărătorii paralele aproape finale a staff-ului USL: 2.000 de voturi în plus pentru Bădescu, în bătălia contra primarului în funcţie Andrei Volosevici. La câteva minute după anunţ, conform acuzaţiilor liderilor PSD, numărarea voturilor în ultimele cinci secţii de votare se blochează. În faţa secţiilor de votare apar cordoane de jandarmi care nu permit candidaţilor şi ziariştilor să intre în secţiile de votare. Se sună la Poliţie şi la Biroul Electoral Judeţean. Cu toate că legea permite accesul candidaţilor şi a ziariştilor la faza nunărării voturilor, în ultimele două secţii de votare jandarmii nu ţin cont de apelurile autorităţilor superioare şi nu permit accesul în secţiile de votare. Un ziarist local relatează că în trei dintre secţiile în care nu s-a putut intra, Volosevici a obţinut diferenţe de scor nescontat de mari faţă de restul oraşului. Într-un târziu, li se permite celor în drept accesul în secţiile de votare, se termină numărătoare şi zarurile sunt aruncate. PDL pierde primăria Ploieşti. În paralel, la RTV, Roberta Anastase respinge acuzaţiile care o indicau pe ea ca fiind autoarea dispoziţiilor ilegale de la secţiile de votare. Dar al patrulea om în stat, dă dovada că nu cunoaşte legislaţia electorală. Susţine că ziariştii nu au dreptul să asiste la numărarea voturilor. O enormitate de zile mari. Încă din 1992, presa a primit dreptul să asiste la numărătoare.
Şi pentru ca tacâmul să fie complet, USL, prin social-democratul Cosma, câştigă şi preşedenţia Consiliului Judeţean. Este adevărat, rezultatul nu reprezintă o surpriză, Cosma fiind preşedintele în exerciţiu al instituţiei.
O lovitură puternică a primit şi baronul PDL de Bucovina, Gheorghe Flutur. Judeţul Botoşani, al doilea de care răspunde direct, a căzut în mâinile PNL şi PSD. Preşedinţia Consiliului Judeţean a fost câştigată de candidatul USL, Florin Ţurcanu, deputat PNL, iar primăria Botoşani de mai puţin cunoscutul Ovidiu Portariuc (PSD). Învinsul lui Portariuc este Cătălin Flutur, vărul lui Gheorghe Flutur, ceea ce face ca înfrângerea să fie şi mai amară.
După ce a fost vopsit în portocaliu timp de 8 ani, municipiul Râmnicu-Vâlcea s-a colorat în galben-albastru. Primăria a fost câştigată de candidatul USL, Emilian Frâncu, senator PNL. El l-a întrecut pe PDL-istul Romeo Rădulescu, cel care a preluat primăria după ce colegul său de partid, Mircea Gutău a fost trimis la închisoare. Preşedinţia Consiliului Judeţean a rămas în custodia social-democratului Ion Cilea, care de această dată nu a mai obţinut victoria la o diferenţă de 0,53% ca în 2008, ci cu un scor concludent.
La Cluj, s-a produs surpriza. A câştigat Emil Boc, deşi trei exit-poll-uri din patru îl dădeau învingător pe liberalul Marius Nicoară, iar al patrulea indica egalitate între cei doi. Victoria lui Boc se pare că a fost facilitată şi de noncombatul, sau mai corect spus, sprijinul primit de la terţi contracandidaţi. Şi, se pare că nici UDMR, prin fostul consilier prezidenţial Eckstein Peter-Kovacs, nu şi-a dorit un rezultat bun. Liderii USL au anunţat în jurul orelor 3 demineaţa că vor contesta numărătoarea voturilor din cinci secţii de votare. Acesta este poate şi motivul pentru care PDL nu a anunţa încă oficial rezultatul.
Una din marile surprize ale scrutinului de duminică îl reprezintă victoria istorică a USL în municipiul Satu Mare. După 8 ani de dominaţie UDMR, fotoliul de primar este preluat de cătzre social-democratul Dorel Coica, care l-a întrecut pe superfavoritul Ilyes Iulia. Nimeni nu dădea vreo şansă candidatului USL, şi totuşi minunea s-a produs. Şi nu oricum, ci la o „distanţă” de peste 5.000 de voturi. Întreaga suflare a judeţului aşteaptă şi a doua minute. Victoria liberalului Adrian Ştef la şefia Consiliului Judeţean. O victorie împotriva unui alt superfavorit, Csehi Arpad, tot de la UDMR. Situaţia în bătălia pentru Consiliul Judeţean este însă una mai specială. Csehi Arpad a finanţat – conform surselor noastre – candidaţii celorlalte formaţiuni româneşti, pentru a fi rupte cât mai multe voturi ale românilor din judeţ, care altfel ar fi mers la candiatul USL. La ora 2.30 noaptea, Ştef avea, conform presei locale, 2 procente avantaj, după numărarea a 40% din secţiile de votare.
După alegerile locale din 2008, situaţia la primăriile municipiilor capitale de judeţ, era următiarea: PDL – 15 primării, PSD – 12, PNL – 7, UDMR – 3, FDGR – 1, Alianţa pentru Timişoara (PNL+PNŢcd+FDGR) – 1 şi un candidat independent.
Pe parcursul mandatului, au survenit unele modificări la nivelul culorii politice. PDL a rămas cu 13 primării – Solomon a trecut la UNPR, iar Darius Vâlcov, la PSD; Social-democraţii s-au „îmbogăţit” cu două primării. În afară de Vâlcov, a venit în partid şi independentul Stepanescu de la Reşiţa. La rândul lor, liberalii au pierdut Deva şi Călăraşul, primarii de aici trecând la UNPR.
Primării capitale de judeţ
PDL – 8 primării
Alba-Iulia: Mircea Hava
Arad: Gheorghe Falcă
Braşov: George Scripcaru
Cluj: Emil Boc
Târgovişte: Gabriel Boriga
Tg.Mureş: Dorin Florea (PDL)
Piatra Neamţ: Gheorghe Ştefan (PDL)
Suceava: Ion Lungu (PDL)
PSD – 17 primării
Piteşti: Teodor Pendiuc
Bistriţa: Ovidiu Creţu
Buzău: Constantin Boşcodeală
Brăila: Aurel Simionescu
Constanţa: Radu Mazăre
Tg.Jiu: Florin Cârciumaru
Iaşi: Gheorghe Nechita
Alexandria: Victor Drăguşin
Focşani: Decebal Bacinschi
Vaslui: Vasile Pavăl
Slobozia: Alxandru Stoica
Slatina: Darius Vâlcov
Reşiţa: Mihai Stepanescu
Botoşani: Ovidiu Portariuc
Ploieşti: Iulian Bădescu
Craiova: Lia Vasilescu
Satu Mare: Dorel Coica
PNL – 8 primării
Bacău: Romeo Stavarache
Oradea: Ilie Bolojan
Baia Mare: Cătălin Cherecheș
Zalău: Victor Căpâlnaşiu
Călăraşi: Nicolae Dragu
Timişoara: Nicolae Robu
Galaţi: Marius Stan
Rm.Vâlcea: Emilian Frâncu
PC – 1 primărie
Deva: Petru Mărginean
UDMR – 1 primărie
Sfântu Gheorghe: Antal Arpad
FDGR –1 primărie
Sibiu: Klaus Johannis
Giurgiu: Nicolae Barbu – Independent (susținut de PSD)
Nu avem la această oră situaţia de la primăriile de la Turnu-Severin, Tulcea şi Miercurea Ciuc.