Preşedintele BEJ, judecător Virginia Pop, a declarat că au fost deschis la ora 6.00 toate secţiile de votare, constituite pe raza judeţului Maramureş. Procesul electoral a început la ora 7.00, în toare cele 396 secţii de votare. Nu au fost probleme din acest punct de vedere.
ACTUALIZARE – Ora 19 – La ora 17, 36,27% prezenţa la vot în Maramureş
Maramureşenii cu drept de vot care şi-au exprimat opţiunea electorală, până la ora 17.00, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale reprezintă 36,27% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale, conform datelor prezentate de către preşedintele BEJ, judecător Virginia Pop.
Maramureşul se situează pe antepenultimul loc pe ţară, în ceea ce priveşte prezenţa la vot. În mediul urban s-au prezentat 32,,28% din cetăţenii cu drept de vot, iar mediul rural 42,47%.
La nivel naţional prezenţa la vot este de 39,01%.
În 26 de judeţe s-a înregistrat o prezenţă superioară mediei calculate la nivel naţional. Procente mai mari s-au înregistrat în: Teleorman; 44,21%; Botoşani 45,48%; Dâmboviţa 46,52%; Giurgiu 48,07% şi Ilfov 49,23%. Participare redusă la vot a fost înregistrată în judeţele: Iaşi 36,36%; Arad 36,30%; Maramureş 36,27%; Galaţi 35,62% şi Timiş 32,34%.
Comparativ cu rezultatele înregistrate în urmă cu patru ani la alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din 1 iunie, Maramureşul a avut, la aceeaşi oră, o prezenţă la vot de 30,15%.
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanei a eliberat 271 acte de identitate, astăzi, 10 iunie a.c., până la ora 16.00. Dintre acestea 253 au fost cărţi de identitate, iar 18 cărţi de identitate provizorie.
Faţă de ultima comunicare nu s-au mai semnalat incidente electorale la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 26 Maramureş.
Prefectul Sorin Rednic şi subprefectul Pamfil Bercean şi-au exercitat opţiunile electorale la birourile electorale ale secţiilor de votare unde au fost arondaţi.
ACTUALIZARE ORA 16.30: OFICIAL23,15% prezenţa la vot în Maramureş
Până la ora 14.00, în judeţul Maramureş şi-au exprimat opţiunea, prin vot, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale 23,15% din totalul alegătorilor din judeţ înscrişi în listele electorale, conform datelor prezentate de către preşedintele BEJ, judecător Virginia Pop. Maramureşul se situează pe penultimul loc pe ţară, în ceea ce priveşte prezenţa la vot. În mediul urban s-au prezentat 21,6% din cetăţenii cu drept de vot, iar mediul rural, 25,55%.
La nivel naţional prezenţa la vot este de 27,69%.
La Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 26 Maramureş a fost depusă o sesizare din partea echipei de campanie a unui candidat la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş. A fost sesizată continuarea campaniei electorale de către persoane necunoscute, în numele acestui candidat, prin trimiterea de SMS-uri pe telefoane mobile prin care cei care le primeau erau îndemnaţi să voteze şi să acorde încrederea pentru un însemn electoral. Plângerea a fost analizată de către membrii BEJ şi trimisă spre soluţionare Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş.
Judeţe cu prezenţă superioară mediei naţionale sunt: Prahova 31,9%; Teleorman; 32,8%; Giurgiu 34,09%; Dâmboviţa 34,68%; şi Ilfov 35,64%. Participare redusă la vot a fost înregistrată în judeţele: Timiş 23,08%; Maramureş 23,15%; Arad 24,17%; Satu Mare 25,63% şi Bistriţa-Năsăud 25,64%.
Comparativ cu rezultatele înregistrate în urmă cu patru ani la alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din 1 iunie, Maramureşul a avut, la aceeaşi oră, o prezenţă la vot de 19,42%.
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanei a eliberat 310 acte de identitate, astăzi, 10 iunie a.c., până la ora 12.00. Dintre acestea 293 au fost cărţi de identitate, iar 17 cărţi de identitate provizorie.
În ziua alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale, 17 maramureşeni au împlinit vârsta de 18 ani şi s-au regăsit pe listele electorale permanente, având dreptul de a-şi exercita opţiunea electorală şi de a se prezenta la urne pentru prima dată.
ACTUALIZARE- ora 14 – Maramureșul nu e pe ultimul loc, ci pe penultimul
Prezența la vot (neoficială) la ora 13. În Maramureș s-au prezentat la urne 15,93% dintre alegători. Cu acest procent se situează pe penultimul loc, după Timiș – 9,3%, pe locul 39 fiind Harghita cu 16, 3%. Cea mai bună paricipare la vot se înregistrează în sudul țării unde, în Teleorman, s-a ajuns la 31%, fiind urmat de mai multe județe (Argeș, Brăila, Tulcea) cu o prezență cuprinsă între 24-25%.
La nivelul întregii țării se înregistra o prezență de 22,4%, mai mare decât în 2008.
ACTUALIZARE – ora 13.30 Votul Ministrului interimar al Educatiei Liviu Marian Pop
Ministrul interimar al Educatiei Liviu Marian Pop a votat in Baia Mare. El a declarat ca a votat așa cum ar trebui să o facă oricare român conștient din țara asta, dacă se dorește o țară mai bună și mai bogată. Începând de mâine (luni, n.a) cu siguranță România va fi mai puternică, mai sigură pe ea.
ACTUALIZARE – ora 11.30
Maramuresul ocupa ultima pozitie in ceea ce priveste prezenta la vot pana la ora 10 cu doar 5,51%. Preşedintele BEJ , judecător Virginia Pop, a declarat că, până la ora 10.00, şi-au exprimat opţiunea, prin vot, pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale 5,51% din totalul alegătorilor din judeţ înscrişi în listele electorale. Rezultatul a fost realizat în baza unui eşantion care include 88 secţii de votare. Maramureşul ocupă ultimul loc pe ţară, în ceea ce priveşte prezenţa la vot. În mediul urban s-au prezentat 4,81% din alegători, iar mediul rural, iar în mediul rural 6,61%. Nu au fost semnalate sau sesizate incidente, până în prezent, la Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană.
La nivel naţional prezenţa la vot este de 8,99%.
Judeţe cu prezenţă superioară mediei naţionale sunt: Olt 12,16%; Giurgiu 12,30%; Dâmboviţa 12,72%; Teleorman 12,89% şi Ilfov 12,93%. Participare redusă la vot a fost înregistrată în judeţele din nord-vestul ţării: Maramureş 5,51%; Bistriţa Năsăud 6,17%; Satu Mare 7%; Cluj 7,16% şi Sălaj 7,41%.
Comparativ cu rezultatele înregistrate în urmă cu patru ani la alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din 1 iunie, Maramureşul a avut, la aceeaşi oră, o prezenţă la vot de 5,06%. În mediul urban au votat 4,77% din alegători, iar în mediul rural 5,52%.
ACTUALIZARE – ora 10.30
Până la ora 9 în Maramureș s-au prezentat la vot doar 3.77% din numărul total al alegătorilor înscriși pe listele electorale. La nivelul țării, județul ocupă penultimul loc, după Arad (2,29%) și înaintea Harghitei (3,23%). Cele mai mari prezențe la vot s-au înregistrat în județele Giurgiu – 8,65%. Teleorman – 8,27% și Dâmbovița – 7,74%. Pe total, prezența la vot la ora 9 a fost de 6,12%.
ACTUALIZARE – ora 9.00
Candidatul USL la functia de presedinte al Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu, a fost la sectia de votare amplasata in incinta Scolii Generale Nr. 12 Baia Mare. Acesta a declarat ca a votat pentru normalitate si pentru „un viitor mai bun”.
ZAMFIR CICEU A VOTAT PENTRU UN VIITOR MAI BUN SI PENTRU NORMALITATE
Si tot la ora 9.00 candidatul PDL Stefan Pop la functia de primar al municipiului Baia Mare a votat la sectia amenajata in incinta Colegiului National „Gheorghe Sincai” din Baia Mare.
ACTUALIZARE – ora 8.30: Catalin Chereches a votat la Sectia 29 Baia Mare
Candidatul USL la functia de primar pentru municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a votat la ora 8.30 minute la Sectia de Votare nr. 29 de Baia Mare. Acesta a declarat ca a votat pentru tinerii orasului.
CATALIN CHERECHES A VOTAT PENTRU TINERI
Ora 7.30 – 561 acte de identitate eliberate sâmbătă în Maramureş
Angajaţii Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei Maramureş au eliberat astăzi, 9 iunie a.c., pe parcursul programului de lucru cu cetăţenii, 561 acte de identitate alegătorilor cu drept de vot. Din totalul acestora, 549 acte eliberate au fost cărţi de identitate, iar 12 acte eliberate au fost cărţi de identitate provizorie.
Prefectul Sorin Rednic a precizat că au fost suplimentate echipele de intervenţie ale societăţii Electrica Baia Mare pentru a putea interveni eficient şi remedia, în cazul unor defecţiuni, alimentarea cu energie electrică a birourilor secţiilor de votare din teritoriu (396 secţii de votare constituite pe raza judeţului).
În cele două municipii şi 11 oraşe din judeţ sunt peste 260.000 de alegători cu drept de vot. Una dintre cele mai în vârstă persoane cu drept de vot, înscrisă pe listele electorale permanente, va putea vota la secţia de votare nr. 35 din Baia Mare (Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”)
Programul organizării alegerilor locale derulat fără probleme
La videoconferinţa premierului Victor Ponta organizată astăzi, 9 iunie a.c., cu prefecţii şi subprefecţii, respectiv membrii Comisiei judeţene tehnice cu atribuţii în coordonarea şi îndeplinirea organizării alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale din data de 10 iunie s-a evaluat modul de organizare a activităţilor din programul calendaristic.
Primul-Ministru a solicitat prefecţilor şi subprefecţilor şi să îşi îndeplinească atribuţiile legale şi să asigure in 10 iunie, a.c., desfăşurarea procesului electoral în cele mai bune condiţii.
Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a declarat că pregătirea şi organizarea alegerilor locale s-a desfăşurat în parametrii normali, prevăzuţi în calendarul stabilit prin Hotărâre de Guvern. Pe parcursul campaniei electorale au fost înregistrate peste 2300 de incidente. Din totalul de 979 de infracţiuni sesizate de la începutul campaniei, 339 sunt cu autori cunoscuţi şi 640 cu autori cunoscuţi, pentru care sunt cercetate 955 de persoane la nivelul întregii ţări.
Ministrul Victor Paul Dobre a spus: „Am făcut un apel la toţi (instuţiile prefectului, structurile MAI, n.r.), ca în special în ziua votului să îşi facă toţi treaba şi chiar le-am atras atenţia că cei care nu o să-şi realizeze responsabilităţile aşa cum sunt prevăzute, probabil că voi face propuneri ca să nu ne încurce la alegerile următoare.
Sper că toată lumea îşi va face treaba şi veţi duce la bun sfârşit procesul electoral. Atenţionez că prefecţii nu soluţionează problemele din procesul electoral. Acestea sunt de competenţa biroului electoral de secţie, judeţean sau după caz, central. În schimb, prefecţii intervin cu sprijin material în tot ceea ce le este solicitat”.
Acesta a mai precizat că în zilele de 9, 10 şi 11 iunie, până la terminarea procesului electoral, la sediul fiecărei prefecturi, va fi asigurată permanenţa şi comunicarea continuă cu structurile centrale ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.
AFLA AICI CINE ESTE CEL MAI BATRAN ALEGATOR DIN MARAMURES
CITESTE AICI UNDE S-A STAT LA COADA PENTRU A VOTA
AFLA AICI DESPRE UN INCIDENT PRODUS IN BORSA
AFLA AICI DESPRE MITA ELECTORALA IN BAIA MARE
AFLA AICI DACA AU FOST INCIDENTE LA VOT PANA LA ORA 10.30