Mircea Man, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, a participat, ieri 30 mai 2012, la lansarea oficială a proiectului “Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei”. Evenimentul a avut loc la Borşa, în prezenţa directorului Direcţiei de Dezvoltare Regională din cadrul CJ, Dan Cocoşilă, a echipei de implementare şi a partenerilor de proiect.
Valoarea proiectului este de 10.885.586 lei, fiind derulat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013 – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”. Este implementat de Consiliul Judeţean, în parteneriat cu Administraţia Parcului Naţional Munţii Rodnei.
“Proiectul lansat azi este extrem de important pentru turismul maramureşean şi vine în completarea a ceea ce am făcut până acum în acest sector. Obiectivul general al acestui proiect este protecţia biodiversităţii, precum şi evidenţierea frumuseţilor Maramureşului, Parcul Naţional Munţii Rodnei fiind unul dintre punctele deosebite de atracţie turistică ale judeţului”, a spus Mircea Man.
Parcul Naţional Munţii Rodnei a fost desemnat Rezervaţie a Biosferei de către Comitetul UNESCO „Omul şi Biosfera” (1979, Comitetul MaB UNESCO Paris) şi este cea mai întinsă arie protejată din nordul Carpaţilor Orientali, având o suprafaţă de 46.399 ha.
Totodată, reprezintă un sanctuar natural ce conservă o serie de ecosisteme reprezentative la nivel naţional şi care susţin o diversitate de specii rare, vulnerabile sau endemice. Dovadă este numărul mare de specii incluse în propunerea Listei Roşii a Parcului. Beneficiarii proiectului vor fi vizitatorii Parcului Naţional Munţii Rodnei, participanţii la evenimentele culturale organizate aici, comunităţile locale, precum şi elevii din şcolile limitrofe.