Acasăsinucidere maramures25 Mai, Ziua Internationala a copiilor disparuti, marcata la nivelul Inspectoratului de...

25 Mai, Ziua Internationala a copiilor disparuti, marcata la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi va fi marcată la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi Poliţia de Proximitate. În parteneriat cu voluntarii ASSOC Baia Mare, vineri 25 mai 2012, în parcul Mara, poliţiştii vor distribui materiale informative în scopul  sensibilizării populaţiei.

Date despre istoricul acestei zile, puteţi accesa pe pagina oficială a instituţiei noastre, la secţiunea prevenirea criminalităţii

La nivelul judeţului, toate cazurile de dispariţii minori reclamate la poliţie anul acesta reprezintă plecări voluntare ale copiilor, în special adolescente, de la domiciliu. Astfel, în cele prezentate, acordăm atenţie sporită informării adolescenţilor asupra riscurilor care derivă din alegerea de a experimenta independenţa la vârste fragede. O activitate  informativă în acest sens, va fi susţinută de poliţiştii Compartimentului de Prevenire, cu elevii clasei a XI- a dela Liceulde Artă Baia Mare.

Poliţiştii nu-i uită nici pe minorii de vârste preşcolare, care prezintă riscul de a se rătăci şi vor susţine o şedinţă de prevenire la Grădiniţanr. 36 din municipiu, în cursul zilei de mâine. Poliţiştii au pregăti pentru aceşti copii artonaşe cu simbolul acestei zile, „floarea de nu mă uita”.

Date statistice privitoare la activitatea de căutare a minorilor dispăruţi de la domiciliu, efectuată de poliţiştii cu atribuţii pe line de Urmăriri

Conform datelor oferite de Biroul Urmăriri din cadrul Inspectoratului de Poliţie,  în judeţul nostru se constată o scădere graduală semnificativă a numărului de cazuri sesizate de dispariţii de minori, de la 169 (2009), 121 (2010) şi 88 (2011).

Şi în acest an se menţine trendul descendent, în primele cinci luni fiind sesizate 26 dispariţii de minori, cu 20 % mai puţin  decât anul trecut, aceeaşi perioadă.

Considerăm important faptul că toate cele 26 de cazuri de dispariţii au fost „plecări voluntare” de la domiciliu sau din centrele specializate de ocrotire. Există minori care au plecat în repetate rânduri de acasă sau din unităţile de ocrotire, fiecare plecare sesizată fiind înregistrată ca o nouă dispariţie.

Toate cazurile au fost soluţionate, minorii fiind găsiţi şi încredinţaţi aparţinătorilor

Din cei 26 de minori care au plecat de acasă, 22 sunt fete iar 4 sunt băieţi. Semnalăm aici faptul că au fost cazuri în care, în urma găsirii minorilor poliţiştii au constatat că aceştia au fost victime ale infracţiunilor de ”act sexual cu un minor” şi ”viol” şi au demarat cercetări în acest sens.

Considerăm că plecarea  minorului de la domiciliu, chiar dacă voluntară, se datorează, în parte şi părinţilor

Lipsa de comunicare, problemele familiale, pretenţiile foarte mari pe care le au unii părinţi în ceea ce priveşte rezultatele şcolare, dorinţa de a fi independent sau o primă mare iubire sunt printre cele mai întâlnite situaţii pentru care copiii aleg să plece de acasă. Fiecare caz în parte are specificul său iar cauzele ce conduc la dispariţia copilului pot fi reprezentate şi de tulburări de personalitate, agresivitate fizică în familie sau condiţii materiale precare.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA