Legea alegerii senatorilor şi deputaţilor într-un singur tur uninominal a trecut de Parlament. Mai sunt două obstacole: un eventual atac la CCR şi o retrimitere la reexaminare de către Traian Băsescu. Cu 180 de voturi „pentru”, 30 „contra” şi 26 de abţineri, legea uninominalului într-un singur tur a trecut în Cameră.
Noul sistem de alegere a senatorilor şi deputaţilor este total deosebit de sistemele de până acum. Nu există prag electoral – nici nu s-ar putea în acest sistem. Colegiile electorale din 2008 sunt valabile şi acum. Candidatul care ocupă locul 1 în colegiu, indiferent de procentele realizate, devine automat parlamentar. Deci, noul sistem nu mai permite accederea în parlament a candidaţilor clasaţi pe locurile 2 sau 3 sau 4 în colegiu.
Cele 180 de voturi în favoarea legii au fost date de: 88 deputaţi PSD (din 88 prezenţi), 57 deputaţi PNL (din 57 prezenţi), 13 deputaţi ai minorităţilor (din 15 prezenţi), 11 deputaţi UNPR (din 11 prezenţi), 5 deputaţi independenţi (din 6 prezenţi), 6 deputaţi PDL (din 45 prezenţi). Cei 6 deputaţi PDL sunt: Sorin Buta, Doru Leşe Braşouan, Cristinel Dugulescu, Mihai Cosmin Popescu, Corneliu Olar, Nicolae Bud.
Surprinde votul pentru uninominalul pur acordat de către cei doi deputați PDL de Maramureș, Nicolae Bud și Doru Leșe Brașouan, în condițiile în care ”greii” partidului (Costică Canacheu, Roberta Anastase, Mircea Toader, Ioan Oltean, Sufina Barbu, Sever Cotoi-Voinescu ş.a.), au votat împotrivă. E lesne de tras concluzia că apele sunt tulburi în PDL Maramureș, președintele Mircea Man fiind lăsat de izbeliște în plină campanie electorală. Adevărul e că nici el n-a făcut nimic în campania pentru parlamentare de acum patru a celor doi. Istoria se repetă de cele mai multe ori. N-ar fi de mirare să asistăm la plecarea celor doi deputați din PDL după alegerile locale, mai ales că zvonuri în acest sens au fost vehiculate cu mult înainte de schimbarea Guvernului Boc.
Grigore Ciascai