Poate un sistem de vot sa schimbe radical lucrurile? Poate. Senatul a adoptat, inca din primele ore ale guvernarii Ponta, votul uninominal pur, propus chiar de co-presedintii USL. Daca si Camera Deputatilor isi da acordul, am putea avea o situatie in care regulile jocului n-ar mai fi aceleasi. Nici macar n-ar semana.
Printre efecte – partide cu scor mare ar putea rata Parlamentul, USL si-ar asigura unitatea pe termen mai lung, PNL si-ar asigura dependenta de PSD pe termen mai lung, iar UDMR ar avea de pierdut. Lucru interesant, PDL ar putea sa castige mai multe locuri decat ar obtine pe actualul sistem, la scorul actual, dar sa piarda strategic. Nu in ultimul rand, ar putea avea de pierdut reprezentativitatea democratica. In prima ei faza, cea trecuta de Senat, legea pare asa prost facuta incat e predestinata sa fie doborata la Curtea Constitutionala. Sa le luam pe rand.
Marele perdant. De departe, e UDMR. Printr-un sistem uninominal pur, UDMR castiga toate colegiile in Secuime si alte cateva zone, pierde aproape sigur tot in regiuni in care maghiarii sunt, totusi, o minoritate semnificativa. Asta inseamna ca, in unele locuri, comunitatea maghiara, desi consistenta, nu va fi reprezentata in Parlament. Inseamna si ca UDMR nu va mai juca asa usor rolul de partid-balama, care se aliaza cu oricine pentru a forma in majoritate. Ca sa nu uitam ca, daca legea e facuta intr-adevar logic, astfel incat cei care castiga colegiile merg toti in Parlament, pragul electoral e eliminat si UDMR poate pierde si locuri in favoarea altor partide maghiare. Un dezastru, pe scurt.
Perdantul care n-a apucat sa fie castigator e, cu siguranta, Partidul Poporului Dan Diaconescu. Daca avem vot uninominal pur intr-un singur tur, e foarte probabil ca Dan Diaconescu nu intre in Parlament, chiar daca ia un scor semnificativ. Pe orice sistem de vot care are o componenta de lista, PPDD, la scorul de acum din sondaje, intra in Parlament. Poate oricand sa stranga 10% de oameni suficient de dezorientati sa-l voteze. Cu un sistem de uninominal pur, e foarte greu. Cel mult, poate lua doar cateva locuri, insa doar in situatii
exceptionale.
E foarte posibil ca USL sa fi facut legea asta constient, gandindu-se sa blocheze PPDD de la a ajunge in Parlament. Si, daca e asa, si-au calculat bine interesul, intrucat au eliminat o necunoscuta foarte periculoasa pentru ei, pentru situatia in care nu iau 50% din voturi si vor avea nevoie sa faca o alianta de guvernare. Sau sa-i impiedice pe altii sa o faca.
Cum strange USL. Votul uninominal pur consolideaza puternic unitatea USL. De ce? PSD si PNL se gandesc ca, dat fiind faptul ca sistemul acesta favorizeaza doar castigatorii colegiilor si niciun vot nu se „reporteaza”, ai mai multe sanse sa dai castigatorul daca esti intr-o alianta de 2 partide. Logic.
PNL s-a legat de glie Pe de o parte, PNL e avantajat comparativ cu situatia in care ar fi fost in afara USL, pe cont propriu, iar pe de alta, devine tot mai dependent de PSD. Il face sa nu vrea sa rupa alianta prea curand.
Explicatia? Pe termen lung, e greu de crezut ca PNL va deveni la fel de puternic precum e PSD. Nu are structuri la fel de puternice, nu are nici mentalitatea aia de captare a maselor populare si nici nu are categorii intregi, precum pensionarii, care sa fie fidel PSD.
Singura sansa ca uninominalul sa functioneze pentru PNL e ca PDL sa dispara ca unul din cele doua partide mari ale tarii si ca partidul condus acum de Antonescu sa-i ia locul. Altfel, uninominalul pur tinde sa duca la polarizare. La existenta a doar 2 partide care conteaza. Or, cu exceptia cazului in care PDL nu face prostii uriase, e greu sa-si piarda locul, mai ales ca acum e in Opozitie.
Scor mai bun pentru PDL, rezultate mai proaste. La prima vedere, PDL nu e dezavantajat atat de mult de votul uninominal pur. Ba chiar are sansa sa ia ceva mai multe locuri in Parlament decat pe actualul sistem proportional. Pe vot politic, USL ia mult mai mult. Daca e vorba de personalitati, e mai greu. Oricand PDL poate gasi un numar suficient de oameni care sa depaseasca scorul partidului. Un exemplu – candidatura castigatoare a Teodorei Trandafir, intr-un moment in care PDL statea foarte rau in Bucuresti.
Doar ca, PDL ramanand tot a doua formatiune ca marime a tarii, la distanta mare de USL, e dezavantajat. De ce? In principiu, intra doar 3 formatiuni in Parlament, plus ceva independenti si formatiuni minore, cu 2-3 alesi. Asa ca formatiunea de pe primul loc poate forma mai usor guvernul. Asa e in Marea Britanie, unde partidul care ia 36% din voturi, fiind pe primul loc, poate lua lejer peste 50% din mandate. Asa a facut Partidul Laburist al lui Tony Blair, in 2005.
Desigur, pe un sistem uninominal pur e posibil si reversul, ca un partid sa ia 30% din voturi si sa castige peste 50% din colegii, desi contracandidatul sau a luat 40% din voturi, dar mult mai putine colegii. Dar asemenea situatii sunt foarte rar intalnite.
Cu alte cuvinte, in acest moment, PDL e usor dezavantajat, per ansamblu, de uninominalul pur. Care s-ar putea transforma, insa, intr-un avantaj, daca reuseste sa se apropie de USL la scor si isi gaseste candidati foarte buni.
Farsele uninominalului USL, in faza asta. Proiectul de vot uninominal propus de USL si adoptat ca prim act al guvernarii sale are, cel putin in forma trecuta de Senat, cateva hibe serioase.
In primul rand, cu cei 318 parlamentari la care USL a anuntat ca vrea sa reduca Parlamentul, vom avea, dat fiind ca e inscris in Constitutie, mereu 18 deputati ai minoritatilor. Care e problema? Oamenii astia sunt alesi cu voturi foarte putine, adeseori circa o mie. Toti 18 abia strang cateva zeci de mii de voturi. Totusi, vor avea aproape atatia oameni in Parlament cati are UDMR, pentru care voteaza multe sute de mii de oameni. O nedreptate cat casa. Numai buna de atacat la Curtea Constitutionala.
Si, chiar daca nu ar fi asa, e nedrept din punctul de vedere al democratiei. Deja 18 deputati inseamna mult peste reprezentativitatea lor intr-un Parlament cu 470 de oameni. Ar insemna mult mai mult intr-unul cu 318. Mai mult, majoritatile parlamentare ar fi mult mai putin reprezentative astfel. Spun asta pentru ca ajunge sa fii desemnat prim ministru si ai sansa sa iti asiguri o majoritate lejera cu ajutorul celor 18 deputati din grupul minoritatilor. Care voteaza, dupa spusele lor, orice premier desemnat.
Nu mai vorbim de faptul ca, desi USL a clamat ca in Parlament vor merge DOAR castigatorii colegiilor, in varianta asta se pastreaza pragul electoral. Ceea ce inseamna ca un partid care castiga mai multe colegii, dar nu face pragul electoral, nu-si trimite oamenii in Parlament. Deci nu merg castigatorii intotdeauna. Mai mult, din legea asta lipsesc referirile la independenti. Au disparut?
Desigur, legea e perfectibila in Camera Deputatilor. Daca insa principiile sale raman aceleasi, scena politica nu ramane deloc aceeasi. Multe lucruri se vor rasturna de-a dreptul.
Lucian Lumezeanu (ziare.com)