Actualizare 3. Băsescu, obligat de situație să-l nominalizeze pe Ponta premier!
Preşedintele Traian Băsescu a convocat la Cotroceni partidele după ce guvernul Ungureanu a fost demis astăzi prin adoptarea moţiunii de cenzură. Primii la discuţii au intrat cei de la PDL care au anunţat la finalul consultărilor cu şeful statului că democrat-liberalii nu vor face nicio propunere de premier. Liderii USL au venit la Cotroceni să revendice postul de prim-ministru pentru Victor Ponta. „I-am comunicat preşedintelui că propunerea noastră de premier este Ponta. A luat act. (…) Am căzut de acord să avem un guvern învestit foarte repede”, a spus Antonescu.
18:26. Surse din Coaliţie au declarat că preşedintele Traian Băsescu a informat că intenţionează să-l nominalizeze premier pe Victor Ponta.
18:13. UDMR nu ia în calcul participarea într-un nou guvern. „Nu luăm în calcul în acest moment decât pregătirea pentru alegeri. Nu se pune problema să facem parte din noul guvern”, a spus Kelemen Hunor.
18:09. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că trebuie format rapid un alt guvern pentru a nu fi sacrificate rezultatele făcute până acum. „În maxim o săptămână trebuie instalat un nou guvern”, a spus Kelemen. El a precizat că pentru România ar fi bine să fie organizate alegeri parlamentare anticipate, avansând ca termen luna septembrie. „La alegeri anticipate se poate ajunge prin consens politic”, a spus Kelemen.
17:43. „Băsescu nu mi-a propus funcţia de premier. A spus că ne va anunţa la finalul consultărilor care va fi propunerea”, a spus Ponta.
17:41. Victor Ponta a declarat că aşteaptă ca „preşedintele să anunţe într-un timp foarte scurt care propunerea pentru funcţia de prim-ministru”.
La întâlnirea dintre Băsecu şi liderii USL s-a încheiat. Crin Antonescu a declarat că i-a prezentat lui Băsescu propunerea ca Victor Ponta să fie premier. „I-am comunicat preşedintelui că propunerea noastră de premier este Ponta. A luat act. (…) Am căzut de acord să avem un guvern învestit foarte repede”, a spus Antonescu
Invitaţi iniţial separat, liderii USL au schimbat agenda stabilită de şeful statului care a decis să-i primească împreună.
Primii la discuţiile de la Cotroceni au fost cei de la PDL. Emil Boc, a anunţat, după discuţia cu şeful statului, că democrat-liberalii nu vor face nicio propunere de premier. El a apreciat că majoritatea trebuie să-şi asume guvernarea.
Moțiunea USL ”Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!” a trecut cu 235 împotriva guvernului şi 235 pentru. Guvernul Ungureanu a picat în urma numărării voturilor parlamentarilor.
La circa trei luni de zile de la instalare, soarta Guvernului Ungureanu a fost decisă, vineri, în urma moțiunii de cenzură ”Opriţi Guvernul şantajabil. Aşa nu, niciodată!”, depusă de Opoziție.
Este pentru a doua oară, de la instalarea regimului Băsescu, când un guvern cade în urma unei moțiuni de cenzură, după ce în 2009, guvernul Boc a picat și a rămas interimar până la alegeri.
Actualizare 2.
Mârlănie marca Băsescu! Președintele Băsescu a invitat separat partidele din USL pentru consultări la Cotreceni!
Preşedintele României, Traian Băsescu, a convocat, vineri, la Palatul Cotroceni, pentru consultări imediate, liderii partidelor politice parlamentare, ca urmare a demiterii guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu prin moţiunea de cenzură votată în plenul reunit al celor două corpuri legiuitoare.
Administraţia Prezidenţială a venit cu precizări, la scurt timp după primul anunţ:
Invitaţie adresată de către preşedintele României, Traian Băsescu, partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României
Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis vineri, 27 aprilie a.c., o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, vineri, 27 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni.
Vă transmitem textul invitaţiei:
„În temeiul art. 85 alin. (1) şi al art. 103 alin. (1) din Constituţia României, în conformitate cu care ,,Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament’’, având în vedere demiterea Guvernului în urma retragerii de către Parlament a încrederii acordate și ținând cont de faptul că niciun partid politic nu are o majoritate absolută a locurilor din Parlamentul României, vă invit la Palatul Cotroceni, în data de 27 aprilie 2012, conform programului anexat, pentru consultări în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.”.
Fiecare delegaţie poate fi formată din maxim 12 persoane.
Programul consultărilor va fi următorul:
• Orele 17.00 – 17.30 – Partidul Social Democrat;
• Orele 17.30 – 18.00 – Partidul Naţional Liberal;
• Orele 18.00 – 18.30 – Partidul Conservator;
• Orele 18.30 – 19.00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale;
• Orele 19.00 – 19.30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România;
• Orele 19.30 – 20.00 – Uniunea Naţională pentru Progresul României;
• Orele 20.00 – 20.30 – Partidul Democrat Liberal.
Actualizare 1.
1. Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că este onorat că a avut posibilitatea să conducă Guvernul şi că rezultatul votului la moţiune este un efect al democraţiei, încheindu-şi declaraţia anunţând: „Nu mi-am spus ultimul cuvânt !”.
2. Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat că liderul PDL, Emil Boc, nu ar trebui să îşi dea demisia de la preşedinţia partidului, în urma adoptării moţiunii de cenzură.
3. Boc: Votul de astăzi este unul al traseismului şi al lipsei de caracter, care poate compromite stabilitatea politică şi economică a României. Dacă grupul minorităţilor naţionale nu ar fi votat moţiunea, Guvernul ar fi rămas în funcţie.
4. Comisia Europeană nu face comentarii despre adoptarea moţiunii de cenzură în România, a declarat, Mark Gray, purtător de cuvânt al executivului comunitar: După cum ştiţi, Comisia nu comentează evoluţiile de politică internă din statele membre, a spus reprezentantul CE.
5. Ponta: USL va îndrepta lucrurile greşite făcute până acum de coaliţia PDL-UDMR-UNPR-Minoritaţi. În momentul de faţă avem schiţată o formulă de guvern, dar nu vom începe să negociem funcţii pentru diverse ministere. Obiectivele USL de guvernare au fost anunţate, vom respecta toate angajamentele noastre internaţionale. Trebuie să aşteptăm să vedem cum va reacţiona şi preşedintele! Suntem dispuşi să discutăm o majoritate mai largă cu toţi cei care au avut curajul astăzi să voteze astfel. Este nevoie de un acord total cu preşedintele Băsescu şi cu forţele din Parlament!