AcasăActualitatePoliticCamera Deputaților – vot împotriva unei organizări europene a consilierilor juridici

Camera Deputaților – vot împotriva unei organizări europene a consilierilor juridici

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ordinul Consilierilor Juridici din România și Colegiul Consilierilor Juridici Maramures îşi exprimă nemulțumirea și îngrijorarea faţă de votul negativ dat de deputații puterii proiectului de modificare a actualei legi privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic.

Proiectul de lege avea menirea de a aduce la nivel european o lege edictată înainte de   aderarea României la Uniunea Europeană și de a limita risipa banului public. Proiectul stabilea, printre altele, instituirea unei organizaţii profesionale unice a consilierilor juridici, similar modului de organizare a celorlate profesii juridice din România și corpuri profesionale din țarile membre UE. O asemenea organizare a profesiei de consilier juridic ar fi condus la aplicarea unitară a reglementărilor naționale și a practicii europene în materie.

Este de neînțeles modul în care, înainte de inspecția Mecanismului de Cooperare și Verificare,  majoritatea deputaților privesc cu dispreț statul de drept, legalitatea, actul de justiție și interesele naționale, în condițiile în care consilierul juridic are ca misiune asigurarea apărării drepturilor şi intereselor legitime ale statului, ale instituţiilor publice şi ale celorlalte persoane juridice de drept public sau privat, fiind, astfel, un participant activ la asigurarea legalității și înfăptuirea justiției. Acest vot negativ al Camerei Deputaților perpetuează nelegalitatea, promovează în  continuare cheltuirea nejustificata a banului public și pune bazele unui aviz negativ în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

De altfel, un raport al Curții de Conturi a României, remis Parlamentului în anul 2010, a relevat faptul ca foarte multe instituţii şi autorităţi publice alocă sume uriaşe, din banii publici, pentru externalizarea serviciilor juridice, deşi beneficiază de departamente juridice şi consilieri juridici salarizaţi.

În consecinţă, solicităm  Ministerului Justiţiei şi parlamentarilor tuturor partidelor politice să sprijine demersul Ordinului Consilierilor Juridici din România de instituire a unei singure organizaţii profesionale a consilierilor juridici și de aliniere a legislației în materie la Directiva  2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale.

Prodecan, Micle Ioan Radu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA